„A hagyományokat őrizve, a jövőbe mutatva” – Veszely csárda

A Gyuláról Békéscsabára vezető gyorsforgalmú út mellett működik az ország egyik legrégebbi csárdája.

Borbély Zsolt Attila
2021. 05. 26. 9:22
null
A képek a szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyuláról Békéscsabára vezető gyorsforgalmú út mellett félúton működik az ország egyik legrégebbi, levéltári forrásokban elsőként 1837-ben említett csárdája, a Veszely csárda, ahol 2007 decemberében volt szerencsém ebédelni, egy egri borkóstolóra utazva. Tisztes, házias, izgalommentes ételeket kaptunk megfizethető áron.

Nem sokkal később már zárva találtuk a csárdát, közel tíz év kihasználatlanságot követően a Kopp család vitt életet a sokat látott falak közé, megnyitva itt az ország egyik legjobb csárdáját, melyet az első számú magyar gasztro-blog, a Molnár B. Tamás és Bittera Dóra által működtetett „Bűvös Szakács” úgy említ, mint „oázist a sivár csárdavalóságban”. S bár néhány fokkal jobb véleményem van a fősodratú csárdákról, mint a magyar vendéglátást forradalmasító szerzőpárosnak, azt magam is elismerem, mi több, hirdetem, hogy a Veszely a műfaj egyik csúcsa.

Ami szoros összefüggésben van azzal a vendéglátás-történeti ténnyel, hogy az új tulajdonosok sikerült megnyerjék séfnek Metzger Lászlót, aki azóta is vezeti a csárda konyháját. A jeles séf, aki egyébként a „Hagyomány és evolúció” szakácsverseny különdíjasa volt, korábban a Hargitához címzett békéscsabai kisvendéglőben dolgozott, nem kevesebb, mint 18 esztendeig. Vezetése alatt a tisztes main streamből országosan jegyzett, kiemelkedő étterem lett a Hargita, 2017-ben a Gault Millau kalauz 12 ponttal jutalmazta és az Év vidéki éttermének választotta a helyet. Ezek után nem meglepő, hogy a Veszely csárdát az újranyitástól az ígéretes kelet-magyarországi célpontok között jegyezték szakmai berkekben.

A beltér egyszerre modern és hagyományőrző, a belsőépítész ügyesen ötvözte a korszerű tér-kiképezést a rusztikus elemekkel. A téli terasz hangulatú magasföldszinti terem ablak felőli részét pácolt fából készült lambéria borítja, a szomszédos teremben XIX. századi kredenc, a földszinti részben falra erősített régi szódásüvegek, kenyérsütő falapát, békebeli tálaló. A nyári terasz a Fehér Kőrös által táplált festői élővízcsatornára néz.

Jelmondatuk: „A hagyományokat őrizve, a jövőbe mutatva”, s ennek megfelelő a gyakorlat. Elsősorban a magyar konyha klasszikusait kínálják itt szépen tálalva, helyenként átértelmezve, magas fokú szaktudásról tanúskodva. Az étlap gyakran változik, de néhány étel stabil pontnak számít.

Hétköznap délben ebédmenü helyett kínálnak hetente változó, zavarba ejtően kedvező árú, többnyire szezonális ételeket. Az á la carte árak értékarányosak, kétféle izgalmas, komplex előételt kínálnak, ezek 1950 forintba kerülnek, egy normál adag (3 dl) leves 800 forint, de kérhető nagy adag is 1450-ért, főételek ára 1850 és 3850 ft között mozog, a desszertek 990 forintba kerülnek.

A borlap kiemelkedő: 15 bort kimérnek decire, palackban több mint száz tétel kínálnak a magyar élvonalból, figyelmen kívül hagyva – nagyon helyesen – az államhatárokat: Balla Géza mellett feltűnik a szerémségi Maurer Oszkár és a Garam mentén gazdálkodó Bott Frigyes neve is a borlapon. A pálinkaválaszték tisztes. Tartanak néhány kézműves sört is.

A 2017. november 2.-i megnyitón kóstolt ételkompozíciók a már idézett jelmondat jegyében születtek: malac-terrine, süllőpofa, ropogós sertésbőr, pájsli (erdélyiesen, paprika nélkül), vargányás vaddisznóragu, somlói szelet s még sorolhatnánk. További látogatásaink alkalmával több tucatnyi ételt is kóstoltunk, a haltepertőtől a harcsahalászlén, kakaspörköltön, a remoulade mártással és extra-ropogós sült burgonyával kínált rántott pacalig.

A csárda névjegye alighanem a „formázott körömfilé Veszely módra velős krokettel és pecsenyeszafttal”. Az étlap leírása szerint a körmöket pörköltnek megfőzik, kicsontozzák és hengert formában megdermesztik, majd baconbe göngyölik. Az ebből vágott szeleteket megpirítják, velővel készült burgonyakrokettel és pecsenyeszafttal tálalják. Igazi kalóriabomba, a teljes adagot megenni komoly próbatétel hardcore húsimádóknak is. Ízre, állagra, tálalásra egyaránt kimagasló élmény.

Másik klasszikus fogásuk, mely az újranyitás óta étlapon van, a bőrén sült süllőfilé, amit mi zsályás citromos mártással és gombás rizzsel kaptunk, a hal friss volt, kellemesen pörzses, belül szaftos. A mártás selymes, tejszínes, jó ízű a gombás rizs is. A karantén utáni, minap életbe léptetett friss étlapon Arborio rizsből készült, spárgás, zöldborsós, spenótos rizottóval kínálják.

Harmadik, névjegyszerű fogás amiről szót ejtenék a mákos guba-torta mézzel, vaníliakrémmel és amaréna meggysorbet-val. A formázott félgömb alakú szaftos, harmonikus gubát csokoládé tükörmázzal vonják be, ízletes vaníliamártással tálalják, vegyes virágmézzel húzzák át és különféle morzsákkal színesítik. A csokoládés gubához remekül illeszkedik a jó állagú meggy-sorbet.

Az új étlapot elolvasva, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a Veszely továbbra is a csárdák etalonját jeleníti meg. A magam részéről alig várom, hogy megkóstoljam az előételként sültpaprikás majonézzel kínált rántott májashurkájukat, a birkapörköltet és a rókagombás harcsapaprikást.

A Veszely csárda elérhetőségei:

Békéscsaba, Fényesi út 1.

Telefonszám: +36 20 5993200

Honlap: https://veszelycsarda.hu

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.