Csaba gyöngyei: a női röpisek

Békés megye történetének első aranyérmét nyerték csapatsportágban a Kormos-lányok.

2014. 04. 01. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormos Mihály – csakúgy mint a női válogatott előző szövetségi kapitánya, Hollósy László – számottevő játékosmúlt nélkül állt edzőnek. Ő még az első osztályú szintig sem juthatott. „Dévaványán születtem, középiskolás korom óta élek Békéscsabán. Itt ismerkedtem meg a röplabdával, s lettem a játék rabja egész életemre. Egy gyerekkori sérülés miatt játékosként behatároltak voltak a lehetőségeim, ezért rögtön az érettségi után edzőnek tanultam” – elevenített fel a kezdeteket az érdeklődésünkre a negyvenegy éves szakember.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesületet 2000-ben alapította Nagy Attilával közösen, az ő feladata a szakmai munka irányítása. „Mindent az alapokról kezdtünk, egészen kicsi gyerekekkel kezdtünk el foglalkozni. Onnan lépegettünk előre, a 2004–2005-ös idényben a lánycsapatunk már országos döntőt játszott. Ahogy cseperedtek a lányok, a felnőtt bajnokságba is beneveztünk, s rögtön az első évben, 2007-ben kiharcoltuk a feljutást. Csupa saját nevelésű játékossal, akik közül ráadásul csak kettő volt felnőtt korú” – folytatta büszkén a vezetőedző.

A csapat két éve érkezett újabb fontos mérföldkőhöz, amikor bejutott a bajnokság elődöntőjébe. Akkor még érem nélkül maradt, tavaly azonban már az NB I.-ben és a Magyar Kupában is harmadikként végzett. A fejlődés ezek szerint töretlen, hiszen a bajnokságban idén már aranyérmet szerzett a Békéscsaba. Igaz, az egyesületnek ennek érdekében kicsit módosítani kellett az elvein. Már nem csupán helyi, illetve fiatalon a városba került fiatalok alkotják a csapatot. Van két légiós is, egyikük, Natasa Akimova neve jól cseng a magyar röplabdában. Az ukrán nemzetiségű feladó először 1992-ben igazolt Magyarországra, megfordult többek között az Egerben, a Vasasban és a Nyíregyházában is, tucatnyi bajnoki címmel büszkélkedhet csak Magyarországon. Azt talán ő sem gondolta volna, hogy 46 évesen újabb aranyéremmel gazdagodik. Kormos Mihály egyetért abban, a sportág kritikájaként is felfogható, hogy az ukrán klasszis lassan nagymama korban is a legjobbak közé tartozik.

„Natasa különleges eset, még ma is nagyon fiatalos. A keze pedig aranyból van. Hirtelen ötlettől vezérelve igazoltuk le novemberben. Megsérült a csupán tizenhét éves feladónk, Gerendeli Dóra, akit nem tudtunk pótolni. Igazából ez a sportág kritikája, a feladóképzés a legtöbb klubnak nagy adóssága. A keret nagy többségét most is fiatalok alkotják, csak néhány játékost szerződtettünk. Például Sós Nikit, akit hat éve a Vasastól eltanácsoltak. Mondanom sem kell, hatalmas elégtételt jelentett neki, hogy a Vasas ellen, a Vasas otthonában nyertük meg a döntőt. A maga huszonnégy évével ő a második legidősebb játékosunk.”

Kormos Mihály nem félti a röplabda jövőjét, állítja, a sportág biztos lábakon áll a városban. „A döntő második, hazai mérkőzésére 1900-an jöttek ki, Pestre annyian elkísérték a csapatot, hogy mindenki be sem fért a csarnokba. Jövőre el szeretnénk indulni, sőt kijelenthetem, elindulunk a Közép-európai Ligában, mert így hosszú távra lehetőséget, kihívást biztosíthatunk azoknak a gyerekeknek, akik az egyesületünkben kezdenek el sportolni.”

Kormos Mihály abban bízik, a röplabda még ennél is nagyobb hírnévre tehet szert Békéscsabán. „A város jelenleg Munkácsy Mihályról (az árván maradt festő itt nevelkedett, s tanult asztalosinasnak – a szerk.) és a kolbászról nevezetes. Remélem, hamarosan sokaknak a női röplabdáról is Békéscsaba jut eszükbe!”
Ennél magasztosabb végszót kívánni sem lehetett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.