Henni Géza akrobata volt a Fradi kapujában

Bár csak öt évig védte a Fradi kapuját, a hétfőn elhunyt Henni Gézát a zöld-fehérek legjobb kapusának tartják.

Ch. Gáll András
2014. 04. 08. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Henni – Rudas, Kispéter – Kéri, Szabó, Lakat – Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor.

Sokan minden idők legjobb magyar klubcsapatának tartják az 1948–49-es NB I.-et nyerő Ferencvárost, amely 140 gólt szerzett a bajnokság 30 fordulójában – és csak 36-ot kapott, az egész mezőnyben a legkevesebbet, nagyrészt a hétfőn floridai otthonában élete 88. évében elhunyt Henni Gézának köszönhetően.

A magas termetű, atletikus képességekkel megáldott, filmszínész megjelenésű Henni mindössze öt évet védett a Fradi első csapatában – de micsoda öt év volt az 1945 és 1950 között! Henni 19 évesen lett a Fradi kapusa, a 13-szoros válogatott Csikós Gyulát szorította ki onnan.

„Öt éven át futballoztam együtt a nálam öt évvel fiatalabb Gézával a Fradiban, én 1941-ben kerültem a csapathoz, Géza 1945-ben – emlékezik a 93. évét taposó Rudas Ferenc, a legidősebb élő magyar válogatott labdarúgó. – Kezdetben Csikós Gyulával felváltva védtek, nem emlékszem már pontosan, összemosódnak az élmények. De azt tudom, hogy fantasztikus képességekkel megáldott kapus volt, ruganyossága párját ritkította, s mivel nem volt egy visszahúzódó típus, gyakran meg is csillogtatta kivételes adottságait. Az emlékezetes 1947-es közép-amerikai túránkon, amelyre Puskás Öcsit is elvittük magunkkal, 100 ezer néző előtt játszottunk Mexikóvárosban, és Géza ott is megcsinálta azt a bravúrt, hogy éles meccsen felugorva mindkét lábával megérintette a keresztlécet!”

Henni 16-szor öltötte magára a magyar válogatott mezét, és ki tudja, meddig véd a Fradiban, ha 1950-ben nem dönt úgy a pártvezetés, hogy szét kell szedni az ÉDOSZ névre átkeresztelt, fasisztának bélyegzett klubot. Kocsisék mentek a Honvédba, Hennit pedig behívatta magához Csáki Sándor, a rettegett ávós főtiszt, az Újpesti Dózsa alelnöke.

„Nemcsak Gézát, hanem engem is, de én azt mondtam neki, Sanyi, el tudsz te képzelni rajtam mást színű mezt, mint a zöld-fehéret? – idézi fel Rudas a hatvannégy évvel ezelőtti hátborzongató történetet. – Ezzel én megúsztam, de Géza már nem. Csáki azt mondta neki, ha aláír a Dózsához, kiengedik a szegedi Csillag börtönből az ott raboskodó bátyját, Miklóst. Nincs ember, aki egy ilyen ajánlatot visszautasítana, Géza sem tette, és Miklós bátyja ki is szabadult. Később – paradox módon – a Fradiban játszhatott tovább! Mármint Miklós, mert Géza 1956-ig a Dózsa kapuját védte, ’56-ban pedig Amerikába disszidált.”

Henni Géza az Újvilágban sem szakította meg kapcsolatát a Fradival. Fennmaradt egy fotó, amely 1965-ben készült, a Ferencváros egyesült államokbeli túrája alkalmával, Henni Albertékkal készített csapatképet.

Henni odaát sikeres edző volt, 1965 és 1967 között az Egyesült Államok válogatottjának szövetségi kapitányaként dolgozott, majd a Houston Stars együttesét edzette.

„Géza hat-nyolc évvel ezelőttig rendszeresen hazajárt, minden évben találkoztunk a Fradi öregfiúk rendezvényein – folytatta Rudas. – Aztán hirtelen elmaradt, az utóbbi években már semmit sem tudtunk róla, csak annyit, hogy a floridai Tampában él. Halálhíre nagyon megviselt, csodálatos ember volt, intelligens, művelt és fantasztikus sportoló. Egyedül maradtam a hatvanöt év előtti Fradiból, minden idők legnagyobb Fradijából. Amelynek a valaha volt legnagyobb Fradi-kapus védte a hálóját. A régieket, Hádát és a többieket nem láttam védeni, Csikóstól emlékszem a klubunk kapusaira, de számomra egyértelmű, hogy Henni Géza volt közöttük a legnagyobb.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.