„Kiváló magyar hazafi és nagybetűs Ember volt”

Tarlós István szerint Grosics Gyula igazi keresztény, polgári meggyőződésű emberként élt.

NT
2014. 07. 01. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester emlékeztetett rá: Grosics Gyula – akit szülei eredetileg papi pályára szántak – megélte a 20. század második felének nagy társadalmi változásait, ellentmondásait és tragédiáit, hiszen meghurcolta őt a kommunista diktatúra. „Nemcsak világhírű labdarúgó, hanem kiváló magyar hazafi is volt, aki mindvégig hű maradt Istenhez és emberhez” – mondta.

Őszinte, szókimondó, de olyan emberként jellemezte Tarlós István Grosics Gyulát, akit sohasem ártó szándék vezérelt, akitől távol állt a képmutatás. Keresztény, polgári meggyőződésű volt, a szó legszorosabb értelmében – tette hozzá. Semmilyen földi tekintély előtt nem hajolt meg, még a Rákosi-diktatúra előtt sem, ugyanakkor mindenkinek megadta a neki járó tiszteletet – fogalmazott Tarlós István.

Grosics Gyula hatvan éven át hordozta élete keresztjét, az 1954-es világbajnokság döntőjének kínzó emlékét – Novák Miklós jegyzete.

 

Február elején ünnepeltük Gyula bácsi 88. születésnapját. Akkor még nem sejtettük, hogy az utolsót – olvassa el Ballai Attila cikkét!

A főpolgármester szavai szerint Grosics Gyula „kiváló magyar hazafi és nagybetűs Ember volt, akit középszerűek és senkiháziak próbáltak kisebbíteni életében és talán halálában is”. Hozzátette: emberségével, életvitelével sokaknak mutatott példát a Fekete Párducnak is nevezett kapus.

Grosics Gyulának egy ország népe hálás, és az egész világ csodálja – mondta búcsúbeszédében Tarlós István. A főpolgármester részvétét fejezte ki Grosics Gyula családjának, majd elmondta, hogy a legendás labdarúgó Budapest díszpolgára, ezért a főváros is saját halottjának tekinti őt.

Az Aranycsapat kapusát hétfőn helyezték örök nyugalomra a budapesti Szent István-bazilikában. A búcsúztatáson beszédet mondott Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egyetlen még élő tagja, a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Berzi Sándor alelnök, a Magyar Olimpiai Bizottság nevében pedig Borkai Zsolt elnök, valamint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. „A Földön egy csillaggal kevesebb, az égben eggyel több” – méltatta jó barátját Buzánszky Jenő, aki kiemelte, a hálóőr egész életét a futballnak szentelte.

Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, a Bp. Honvéd és a Tatabánya csapatában szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpiai bajnoki címet szerzett. Ő védte a válogatott kapuját az angolok elleni legendás 6-3-as londoni győzelem alkalmával.

Grosics nyolcvankilencedik évében hunyt el, így nemcsak holtában, hanem éltében is megkapta az őt, a kivételes sportolót és embert megillető tiszteletet, szeretetet. Játékostársainak többsége azonban nem részesülhetett ebben. A kollektív tudatunkban memoriterré rögzült tizenegyből elsőként Zakariás József távozott, még 1971-ben, negyvenhét évesen, szinte titokban, napjainkban úgy mondanánk, „médiavisszhang nélkül”. Hogy miért, máig rejtély.

Bozsik Józseftől 1978-ban már méltó módon búcsúztak a csapat- és kortársak, utódok, puritánságában is magasztos síremléke a Farkasréti temetőben található. Az 1979-ben, súlyos betegen, Barcelonában a kórház ablakából kiesett – kiugrott? – Kocsis Sándornak a hazai diktatúra tragédiájában sem bocsátotta meg a „disszidálását”, halálát agyonhallgatták, csupán 2012-es, budapesti újratemetése hozta meg számára a végtisztességet.

Lóránt Gyulát 1981-ben, Szalonikiben, a kispadon, edzőként érte a szívinfarktus, ami világszerte szomorú szenzáció volt – a korabeli Magyarországon mínuszos hír. A németországi Endingenben temették el, 2011 májusában hozták haza a hamvait szülővárosába, Kőszegre. Budai II. László 1983-ban, Lantos Mihály 1989-ben csendben ment el, a jobbszélső Rákospalotán, a balbekk a budapesti Új köztemetőben nyugszik. A rendszerváltás előtt ugyancsak disszidensnek bélyegzett Czibor Zoltán túlélte őket, így utolsó éveit itthon tölthette, 1997-ben szülővárosában, Komáromban helyezték örök nyugalomra. A londoni 6–3 két hőse, Hidegkuti Nándor és Puskás Ferenc 2002-ben, illetve 2006-ban már a nemzet halottja volt, a középcsatár míves síremléke Óbudán található.

Buzánszky Jenő szerencsére még köztünk, Grosics, Kocsis és Puskás a Szent István-bazilikában, heten a négy égtáj felé, de legalább mindannyian magyar földben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.