Feloldozás

Grosics Gyula hatvan éven át hordozta élete keresztjét, az 1954-es világbajnokság döntőjének kínzó emlékét.

2014. 06. 13. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatalon, életerős férfiként még fegyelmezetten, ha nem is teljesen egyedül, a korban benne járva egyre nehezebben; már szabadult volna eme tehertől, de nem tudott.

Háromszor is volt alkalmam hosszabb időn át beszélgetni vele, s mindannyiszor megtörten mondta el, éjszakánként gyakran riad fel arra, hogy Helmut Rahn belövi a németek harmadik, győzelmet jelentő gólját. Ennél is megrázóbb élmény volt, amikor 2004-ben a Magyar Televízió székházában először vetítették le a teljes döntőt, méghozzá kiváló minőségben, visszajátszásokkal. Tényszerűen arról is meggyőződhettünk, hogy az utolsó percekben szabályos volt Puskás gólja, „Öcsi” nem volt lesen, amikor kapta a labdát. A pillanat mindenkire nagy hatással volt, Grosics Gyulát pedig egyenesen letaglózta. Elsápadt, kiverte a víz, percekig ápolni kellett, hogy egyáltalán képes legyen megszólalni.

Élete végéig gyötörte az önvád, hogy miatta nem nyerte meg az Aranycsapat a világbajnokságot. Az elmúlás – nekünk, tisztelőinek bármennyire is szomorú – számára feloldozás egy el sem követett „bűn” alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.