Fotó a lányokkal

Február elején ünnepeltük Gyula bácsi 88. születésnapját. Akkor még nem sejtettük, hogy az utolsót.

Ch. Gáll András
2014. 06. 13. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sőt, az egyik meghívott úgy fogalmazott, ha e két nyolcas közül az egyiket eldöntjük, az máris a végtelent jelöli, így írásomnak én is azt a címet adtam: Grosics Gyula úton a végtelenbe. Most meg is érkezett oda. Az ünnepelt félig tréfásan, de félig azért komolyan arra kérte a Jóistent, segítse meg abban, hogy túlélje ezt a csodálatos estét, majd, mint aki érzi, hogy olyan sokszor már nem lesz alkalma rá, afféle számvetést készített. Elmesélte, hogy első, négyéves korából származó emléke el is döntötte a sorsát, meghatározta a világlátását. „Édesanyám egyévi fekvőbetegség után egyszer csak minden átmenet nélkül felkelt az ágyból. Majdnem elájultam, de már akkor egyértelmű volt számomra, hogy ez nem lehet véletlen, csak Isten akaratából alakulhatott így” – idézte, és arra is utalt, hogy tudja, elfogadja, az ő sorsa is elrendeltetett, és nincs már messze az idő, amikor indulni kell.

Ennek megfelelően a köszöntők is fennköltebbek, légiesebbek voltak, mint akár csak egy esztendővel is korábban. Én a kedvenc fotómról beszéltem, amelyen Gyula bácsi egy pad közepén ülve átkarolja a mellé telepedett, picit megszeppent két kislányomat. Elmondtam, hogy a gyerekek a felvétel készültekor nem is sejtették, ki az a harmincfokos hőségben is öltönyben, mellényben, nyakkendőben feszítő bácsi, aztán ahogyan nyiladozott az értelmük, és kezdtek rácsodálkozni a dicső magyar sportmúltra, az Aranycsapatra, úgy értékelték egyre és egyre nagyobbra a közös képet. Ami mostantól sajnos felbecsülhetetlen, pótolhatatlan ereklye.

Ez utóbbi gondolatot persze akkor még nem volt okom elmondani, de Gyula bácsi így is megindultan fogadta a rá zúduló szeretetáradatot. Aztán, hiába küzdött ellene, megint csak fel kellett hoznia azt az elátkozott, 1954-es vb-t. Hisz a 3–2-es berni vereség nyilvánvalóan gyógyíthatatlan sebet ejtett a döntő minden résztvevőjén, amely négyévente újra és újra felszakadt; talán nem véletlen, hogy Bozsik József az 1978-as világbajnokság rajtján hunyt el, Grosics Gyula pedig a 2014-es nyitómeccset követő napon.

Ha ebbe belegondolok, már most félni kezdek a következő vb-ktől, hisz a klasszikus értelemben vett Aranycsapatból már csak Buzánszky Jenő maradt itt velünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.