Magyar bírót vert az őrült spanyol bunyós

Fél évszázada a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztorija volt a most 82 éves Sermer György fatális esete.

Deák Zsigmond
2014. 10. 15. 0:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel zárta a magyar küldöttség az 1964-es tokiói nyári olimpiát (amelyről múlt pénteken, a versenyrajt 50. évfordulóján már írtunk egy historikus anyagot), de ökölvívóink csak a könnyűsúlyú (60 kg) Kajdi János ötödik helyével vették ki részüket az eredményekből. Az 1960-as római légsúlyú (51 kg) ötkarikás bajnok, ezúttal harmatsúlyban (54) versenyző Török Gyula homloka az első mérkőzésén csúnyán felrepedt a címvédő szovjet Grigorjev ellen, ezért sérülés miatt leléptették, Sebők László (71) az 1., Papp Tibor (51) a 2., Tóth István (63,5) a 3. fordulóban esett ki. Ez pedig összességében azt jelentette, hogy a sportág hazai űzői sorozatban hét sikeres olimpia után, 1924-es ötkarikás debütálásukhoz hasonlóan medál nélkül maradtak.

Egy magyar mégis világszenzációt okozott a ringben, Sermer György vezetőbíróra ugyanis rátámadt Valentin Loren, miután honfitársunk sorozatos szabálytalanságok miatt leléptette a pehelysúlyú (57) spanyolt a tajvani Hung Cseng-szu ellen. A hazai szakszövetséget (MÖSZ) és a Vasas szakosztályát később hosszú ideig vezető Sermer e hónap végén ünnepelheti majd a 82. születésnapját, s világosan emlékszik a japán fővárosban fél évszázaddal ezelőtt történtekre:

– Egyáltalán nem tudott szabályosan ütni a spanyol, csak alkarosakat meg tenyereseket. Az előírásoknak megfelelően többször figyelmeztettem, majd megintettem, s amikor továbbra is tenyérrel vágott oda, a második menetben leléptettem. Ahogy érzékeltem, nem tudta, hogy mi történt, az edzője magyarázta el neki, erre nekem esett. Igazából nem talált el rendesen, mert beugrottak a ringbe és lefogták, de az esetről látványos fotók készültek, amelyek bejárták a nagyvilágot. Emlékszem, a Paris Match című francia lap például négy oldalon foglalkozott Hruscsovval és az éleződő hidegháborúval, egyen pedig a mi afférunk volt a főszereplő.

Az eset után példát statuáltak, a spanyol bokszolót örökre, késlekedő edzőjét pedig a játékok további mérkőzéseire tiltották el. Sermer György továbbra is működhetett.

– Életem első olimpiáján bíráskodhattam, döntőt azért nem vezettem, mert egy akkori hülye szabály szerint szomszédos ország képviselője esetén ez tilos volt, s hét szovjet jutott a fináléba. Pontoznom viszont lehetett. Összesen nyolc olimpián működtem, négyen bíróként, négyen pedig zsűritagként és bíróküldőként. 1996-ban, Atlantában fejeztem be, amikor Kovács Pista megnyerte az aranyat.

Mondhatjuk, Sermer György már pályafutása kezdetén világhírnévre tett szert az egyik legérdekesebb tokiói ötkarikás sztori szenvedő alanyaként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.