Vigyázat: kaméleonok a Főnix Csarnokban!

Tavaly még Triumf Ljuberci volt, most már Zenit Szentpétervár.

Ch. Gáll András
2014. 10. 15. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre közelít a kontinentális élmezőnyhöz az ötszörös magyar bajnok és kupagyőztes Szolnoki Olaj férfikosárlabda-csapata. Az első lépcsőfok az Adria Liga volt, majd az Eurochallenge – amelynek két éve Debrecenben rendezték a négyes döntőjét –, most pedig már az Európa-kupa is belép a sorba az Adria Liga mellé. Ma, szintén a hajdúsági Főnix Csarnokban az orosz Zenit Szentpétervár ellen mutatkozik be az Olaj.

A klub menedzsmentjén biztosan semmi sem fog múlni. Az Olaj (ingyenes!) különvonatot és különbuszokat indít szurkolói számára a Tisza-parti várostól mintegy 120 kilométerre fekvő Debrecenbe, a ma este 19.00 órakor kezdődő, Zenit elleni Európa-kupa-mérkőzésre. A szolnokiak ebben a sorozatban most indulnak először, és mindjárt óriási hendikeppel: nem játszhatnak hazai pályán, otthon is idegenben lesznek a 7000 nézőt befogadó, nem éppen kosárlabdára tervezett Főnix Csarnokban.

– Óriási szakmai, szervezési és financiális gondot okoz klubunknak, hogy az Európa-kupa irányítói minimálisan 4500 néző befogadására alkalmas arénát kívánnak meg. A Tiszaligeti Sportcsarnokba jó, ha 2500-an beférnek, ezért az öt hazai csoportmeccsünket az orosz Himki és a Zenit, a török Besiktas, a szlovén Olimpija és a lett VEF Riga ellen idegenben, bár magyar közönség előtt játsszuk. A Főnix Csarnok alkalmatlan kosárlabda-mérkőzések lebonyolítására, ezért a LED-falaktól a 24 másodperces órán át a pályáig mindent telepítenünk kell, elképzelhető, mekkora fáradsággal és kiadással jár mindez. Persze az ideális megoldás egy legalább ötezer nézőt befogadó szolnoki csarnok építése lenne, csak ezt meg jelenlegi felméréseink alapján nem töltené meg a közönség. Ördögi kör ez: olyan, nívósabb csapat kialakításához, amelyet akár ötezren is szívesen megnéznének, nagyobb bevételekre van szükség, de ez csak tágasabb csarnokban realizálható – fejtegette Tóth Zoltán, az Olaj ügyvezetője.

A mai ellenféllel, azaz jogelődjével áprilisban az Eurochallenge bolognai négyes döntőjében már játszott az Olaj, csak akkor még Triumf Ljubercinek hívták a Zenitet. Az elődöntőben akkor 61–59-re győzött az orosz gárda.

– A győzelem, s ekként a visszavágás a célunk, s úgy érzem, napról napra jobban összeérő csapatunk alkalmas is erre – latolgatta az esélyeket Báder Márton, a 211 centis center, a csapat legrutinosabb játékosa. – Némiképp átalakultunk az előző idényhez képest, az új amerikai irányítónk, Lazeric Jones – aki a válogatott Wittmann Krisztiánnal felváltva fogja a karmesteri pálcát – remek kosaras, miként a szerb dobóhátvéd, Sztefan Szinovec is. A szemműtéten átesett Lóránt Péter már játszik, még érthetően nincs csúcsformában, de ez nála csak idő kérdése. Vojvoda Dávid, az általam – és nem csak általam – legjobbnak tartott magyar kosaras viszont élete formáját mutatja, amint azt szombaton a bosnyák Igokea elleni félpályás meccsnyerő triplája is bizonyította.
Hasonló Vojvoda-mágiát ma este is elfogadnánk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.