Kiütés hazai ringben, feltámadás „bronzvasárnapon”

Bukarest hőse, Farkas Ági a hazai Eb előtt mondta le a válogatottságot; „utánunk az özönvíz” hangulat tört ránk.

Ch. Gáll András
2014. 11. 28. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sydney-i elvesztett aranyat (persze bár 2016-ban, Rióban maradnánk alul az olimpiai döntőben!) és a bukaresti Európa-bajnoki címet két éven át emésztgettük: nagyjából ráment a 2001-es, észak-olaszországi vb és a 2002-es, dániai Eb – egy-egy ötödik és hatodik hely –, ám 2003-ban, Horvátországban, a világbajnokságon ismét teljes fegyverzetében ragyogott csapatunk. Nyolc és fél perc híján tíz meccsen keresztül. Pontosabban menet közben is akadtak döccenők, de a sorsfordító pillanatokban rendíthetetlennek tűnt a magyar válogatott, és a világbajnoki döntő 52. percében hét góllal vezetett Franciaország előtt. Ám döntetlenre, majd hosszabbításos vereségre rontotta az elronthatatlant, és az ilyen szinten páratlan összeomláson, a vissza nem térő alkalom elszalasztásán túl hosszabb távon egyéb, a 2004-es, hazai rendezésű Eb-re ható keserveket, következményeket is okozott ez a pazar szereplést zárójelbe tévő végjáték.

Például azt, hogy 2004 decemberében már nem Mocsai Lajos volt a kapitány. Elsodorta ugyanis az athéni olimpia ötödik helyezése. A csoportban azoktól az ukránoktól kaptunk ki, akiket egy évvel korábban, a fiumei középdöntőben 35-23-ra szétszaggattunk; tegyük hozzá, ők már a négyben voltak, nem zúzták össze magukat ellenünk, de azt zokon vették, hogy a mieink meg sem álltak a tizenkettes különbségig, így fűtötte őket a bosszúvágy. Az athéni negyeddöntőben pedig elbuktak lányaink a franciák ellen, akikkel szembeni fóbiánkat a zágrábi vb-döntő óta hurcoltuk.

Így aztán az itthoni kontinenstorna előtt három hónappal hirtelen le kellett akasztani valahonnan egy kapitányt. Kiss Szilárd vállalta a feladatot, aki sokadvirágzását élte a Dunaferrnél, másodedzőnek pedig felkérte Pádár Ildikót, a Ferencváros nem sokkal korábban visszavonult világklasszis beállósát, hogy a stábban mindkét élklub képviselete rendben legyen. Az egész formációnak mégis, minden jó szándék ellenére volt egy átmeneti, „utánunk az özönvíz” jellege, amelyet tovább erősített, hogy a régi nagyok közül hírmondónak maradt Farkas Ágnes mindenki számára váratlanul lemondta a válogatottságot.

 

 

Még szerencse, hogy az első kör hagyott időt az akklimatizálódásra, összecsiszolódásra, mert a házigazdát akkoriban még megillető kedvezménnyel – csoportot és ágat választhattunk – remekül sáfárkodtunk. A harmatgyenge fehéroroszok, valamint az éppen nemzedékváltásukkal küszködő osztrákok és franciák elleni laza győzelemmel masírozott tovább a csapat. Az útvonal ugyanaz volt, ami idén is lehet, azaz Győrből Debrecenbe, onnan Budapestre vezetett; más kérdés, hogy most egészen mások jönnek majd szembe. (Hogy idén miként sikerült egy ágra navigálni magunkat a dánokkal és a norvégokkal, arról később, nem a múltidézőben.) A középdöntő kulcsmeccsén 26-25-re úgy birkózták le Görbiczék a németeket – ifjú irányítónk már betöltötte a 21. életévét –, hogy az első félidőben még az ellenfél vezetett 13-10-re, majd végül nem minden ok nélkül átkozta a litván játékvezetőket. A románokat akkoriban üzemszerűen vertük, ám biztos elődöntősként kissé „szabadidő-jellegű” partin 24-23-ra kikaptunk a dánoktól, ezzel eldőlt, hogy nem az oroszokkal, hanem a norvégokkal játszunk keresztbe. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón fel is vetődött, hogy ezt igazán megspórolhattuk volna magunknak, ám Vass Sándor, a szövetség alelnöke sejtelmesen arra célzott, hátha tudtuk, hogy így járunk majd jobban.

Nos, árnyaltan fogalmazva nem lett igaza. Az ünnepi díszbe öltözött Budapest Sportaréna és a tévé nyilvánossága előtt akkora, 44-29 arányú verést mértek ránk a norvégok, hogy ha ez bokszmeccs, akkor technikai KO miatt bizonyára beszüntetik a küzdelmet. E ponton mindenképpen vissza kell utalnunk még egyszer a 2003-as vb-re. Amelynek éremcsatáiból Marit Breivik szövetségi kapitány vétkes könnyelműsége kiejtette Norvégiát. Az egykori remek trondheimi játékos ugyanis nem vette komolyan az ukránokat, cseresorával kezdett ellenük, és mire észlelte a veszélyt, elúszott a győzelem, a négybe jutás és az athéni olimpiai részvétel is. Ha magyar edző ilyen hibát vét, statáriálisan, nyílt színen felnégyelik, persze csak verbálisan; Breiviknek ezzel szemben azt mondták, előfordul az ilyesmi, dolgozzon tovább. Így aztán egy évre rá a norvégok tizenöt gólos differenciával és még bántóbb sebességbeli különbséggel robogtak át a mieinken, majd nyerték meg az Európa-bajnokságot a dánok ellen.

Addigra már mi is megbékéltünk a sorsunkkal, mert a bronzmeccsre az oroszok ideális ellenfelek voltak. A magyarok becsületére szóljon, felfogták, mi a tét a hazai közönség előtt, a Kiss–Pádár kettős is példásan kapta össze a csapatot, így 29-25-ös sikerrel Magyarország is felkapaszkodott az Eb-dobogóra.

Történt mindez hivatalosan arany-, számunkra ezúttal bronzvasárnapon, két héttel az emlékezetes, 2004. december 5-ei népszavazás után, amely a határokon kívüli honfitársainktól megvonta a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét. Ezért is volt különleges gesztus a szervezőbizottság részéről, hogy bár a sajtót nagy száma miatt nem hívhatták meg a záró bankettre, a kisebbségi magyar újságírókat szeretettel várták. Ők pedig szeretettel jöttek, az egyik székelyudvarhelyi kolléga például pár sör után megvallotta: neki egyetlen vágya van, táncolni egyet Pádár Ildivel. Ez is megvalósult.

Aztán hamarosan Németh Andrást is felkérték – igaz, őt már szövetségi kapitánynak. De ez megint egy másik történet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.