Minden korábbit elhomályosító magyar bravúrsorozat

Csapataink tarolnak a kézilabda-BL-ben, de ne feledjük: ez a spanyol és a délszláv légió nélkül nem menne.

Ch. Gáll András
2014. 11. 24. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ETO az Audi Aréna első hivatalos tétmérkőzésén kissé nyögvenyelős első félidő után 35-23-mal robogott át vasárnap a svéd Sävehofon, ezzel száz százalékkal zárta a csoportkört, sorozatban huszonkettedik BL-találkozóját nyerte meg, legutóbb a 2013-as elődöntőben győzték le, igaz akkor is továbbjutott. Az idei bravúrok értékét emeli, hogy a két kismama, Katrine Lunde és Görbicz Anita, valamint a huzamosabb ideje sérült Susann Müller és Orbán Adrienn nélkül születnek meg. A spanyol edzőnek, Ambros Martínnak tehát minden oka megvan a lelkendezésre, és ezt ő latinos temperamentumával fejezi ki: „A játékosaimnak maximális elismerésemet szeretném kifejezni, mert amit ebben a szezonban mutattak, az emberfeletti, arra nincsenek már szavaim. Nagyon büszke vagyok rájuk!”

E büszkeség ráadásul egyre dagadhat, hiszen a középdöntőbe bevitt nyolc pont az ígéri, hogy a CD-ágon az ugyancsak maximális pontszámmal rajtoló Larvik, valamint a Győr többi vetélytársát magabiztos követési távolságban tartja, így a kieséses rendszerű negyeddöntőre a másik „térfélről” a harmadik vagy a negyedik helyezettet kaphatja ellenfélül. Ami más szint, a Sävehof trénere, Henrik Signell sem véletlenül jelentette ki vasárnap este: „Azt kell mondjam, hogy a Győr most a világ legjobb csapata.”

A BL-csoportok negyedik helyezettjei búcsúznak a legrangosabb klubkupától, és a KEK-nyolcaddöntőben folytatják, ahol az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Siófok várja őket. E négy együttes, az osztrák – most már valóban annak nevezhető, hiszen a légiósok nagy része távozott – Hypo, a lengyel Lublin, valamint a horvát Podravka Koprivnica és Lokomotiva Zagreb messze nem verhetetlen, mint ahogyan a többiek sem azok. A dán Midtjylland és Randers, a norvég Byasen Trondheim és Tertnes Bergen, no meg az orosz Zvezda Zvenyigorod azért nem intézhető el egyetlen kézlegyintéssel, de jó játékkal mindenképpen. A KEK-nyolcaddöntő párosítását kedden sorsolják.

A férfi-BL-ben ismertek a közeljövő ellenfelei, a 24-es főtáblán még négy forduló van hátra. Mivel a C csoportban a Veszprém továbbra is hibátlan, a Rhein-Neckar Löwen viszont a hatodik fordulóban 32-28-ra kikapott Celjében, a magyar bajnok előnye öt pont a második Vardar Szkopjével szemben, tehát ha csak két hazai mérkőzését hozza a két sereghajtóval, a Csehovszkije Medvegyivel és a Celjével szemben, megingathatatlanul az élen marad. A D csoportban a második helyezett Szeged szintén öt ponttal áll a harmadik Aalborg előtt, így tulajdonképpen nem is kellene mást tennie, mint dán vendégét legyűrni, és ezzel ugyancsak bebetonozná a második pozícióját. Ennek jutalmaként a nyolcaddöntőre mindkét magyar gárda relatíve gyengébb, harmadik, illetve negyedik helyezett vetélytársat kapna, emellett a visszavágót vívhatná hazai pályán. Remek kilátások, akár egy majdani Veszprém–Szeged negyeddöntőre is.

A nagy eufória közepette persze nem feledhetjük, hogy klubjaink tündöklése dacára nemzeti férficsapatunk nem lesz ott a jövő januári, katari vb-n. És ezért elsősorban magát, a júniusban a szlovénokkal szemben elvesztett vb-selejtezőt okolhatja. A látszólagos kontraszt azzal feloldható, hogy a Veszprém és a Szeged is igazi nemzetközi sztárklubbá vált, spanyol és délszláv légiósai nélkülözhetetlenek. A magyar válogatottban azonban kénytelenek vagyunk nélkülözni őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.