Ötödével nő a sportra szánt összeg az új büdzsében

Egy költségvetésről nem szokás dicshimnuszokat zengeni, maga Simicskó István sportért felelős államtitkár is úgy fogalmazott csütörtöki tájékoztatóján, hogy ebben a műfajban nincs minden igényt kielégítő tervezet. Ám a parlamentnek benyújtandó, 2015. évi büdzsét összességében sportbarátnak, szándékait tisztességesnek, céljait jónak ítélte.

Deák Zsigmond
2014. 11. 06. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István állítását adatokkal is bizonyította, hiszen az összesen 118,8 milliárd forint sporttal kapcsolatos összeg az idei évhez képest 20,2 százalékos növekedést jelent. „Ez egyértelműen mutatja, hogy a kormány továbbra is stratégiai ágazatként, nemzeti alapértékként tekint a sportra, amelyre már 2011-ben is a dupláját szánta, mint az előző kabinet 2010-ben” – mondta a politikus.

A részletekbe is belementve létesítményfejlesztésre 20,5 milliárd forinttal ad majd többet 2015-ben az állam, mint idén, a Nemzeti Olimpiai Központ beruházására 44,3 milliárd forintot biztosít, s a stadionfejlesztési programot is folytatja. A nagy világversenyek kapcsán a 2015-ös női kosárlabda-Eb rendezésére 154,2 millió, a 2021-es vizes-vb előkészületeire 6,1 milliárd, a 2017-es győri EYOF-ra pedig 1,6 milliárd forint jut jövőre. A Tüskecsarnok, a tatabányai multifunkcionális sportcsarnok és a gödöllői uszoda sem marad torzóban.

A 16 kiemelt sportágat érintő fejlesztésre jövőre közel 11 milliárd forintot különítenek el, de cserébe a vállalt célok megvalósítását is figyelemmel kísérik. Mint Simicskó István közölte, 2013 és 2014 júliusa között a felnőtt és utánpótlás korosztályokban a rangosabb versenyeken összesen 508 érmet, köztük 163 aranyat szereztek sportolóink. A jó eredmények megbecsülésére és elismerésére, ösztöndíjra, járadékra 2,65 milliárd forintot tartalmaz a büdzsé 2015-ben. Ám nemcsak a sikerek fontosak, hanem más célok elérése, például a utánpótlásbázis szélesítése, szakmai programok készítése és megvalósítása is. Kérdésünkre, hogy miképp kérik számon, esetleg szankcionálják-e azokat, akik nem érik el az elvárásokat, az államtitkár így válaszolt: „A MOB gyakorolja a szakmai kontrollt, s ha indokokkal alátámasztva azt javasolja, hogy egy sportág kerüljön ki ebből a körből, akkor ezt megfontoljuk.”

A hat kiemelt fővárosi egyesület támogatása is folytatódik, a Ferencváros, a Honvéd, az Újpest, a Vasas és az MTK 300-300, a BVSC 150 millió forinthoz jut. 2015 a riói olimpiát megelőző utolsó év, az ötkarikás felkészülés szakmai támogatására közvetlenül 1,7 milliárd forintot szán a kormány. Az idei évhez képest viszont kisebb összeget (900-900 millió forintot) ad a tanuszodai és tornaterem-építési programok folytatására, de itt az Európai Fejlesztési Operatív Programból is bevonnának forrásokat.

Simicskó István zárásként úgy fogalmazott, kompromisszumok mentén még történhet finomhangolás a vitában, de a költségvetés sportbarát jellege biztosan megmarad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.