KEB: a magyar kézilabda-válogatott saját halottja

Első külföldi kapitányunk, KEB szívét, lelkét és sajnos talán életét is adta szeretett sportágáért.

Ch. Gáll András
2014. 12. 01. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb ott fejeztük be, hogy a 2004-es, hazai rendezésű Eb után Németh Andrást felkérték – no nem egy táncra, hanem szövetségi kapitánynak. Mivel jelenleg is ő dirigálja női válogatottunkat, az avatatlan szemlélő, olvasó akár azt is gondolhatná, hogy azóta őrzi pozícióját. Pedig dehogy. Mint már megírtuk, 2004-ben Kiss Szilárd, 2006-ban Németh András, 2008-ban Imre Vilmos, 2010-ben Mátéfi Eszter vezette a kontinensvetélkedőre csapatunkat. Amely egyre halványabb eredményeket ért el: a tíz évvel ezelőtti, hazai bronzot sorrendben 5., 8. és 10. helyezés követte, 2010. december 10-én Lillehammerben pedig azt is megértük, hogy 34-13-as vereséget szenvedtünk Norvégiától, 19-7-es félidő után. Gyorsan hozzáteszem: óriási hiba és igazságtalanság volt ezt az iszonyatos súlyú puttonyt Mátéfi Eszter nyakába sózni. Bele is roggyant. Mint ahogyan abba a meccsbe Pálinger Katalin is; meggyőződésem – ha ennyire konkrétan nem is mondta ki, de számos beszélgetésünkből kiérződött –, hogy azon a meccsen, Lillehammerben, négy nappal a harmincadik születésnapja után lett elege az egészből. Ott állt a másik kapuban klub- és vetélytársa, Katrine Lunde, aki akkor még Haraldsen is volt, s akiből a magyar mezőnyjátékosok hőst csináltak, belőle, Pálingerből viszont, mivel azon a mérkőzésen visszarendeződni is képtelenek voltak, kiszolgáltatott áldozatot.

Csapatunk is roppantul megszenvedte a következő időszakot, hiszen lemaradt a 2011-es vb-ről – húsz év után először hagyott ki világbajnokságot –, majd a 2012-es olimpiáról is, úgyhogy adódott az újabb kapitányváltás. Igen ám, de ki legyen az utód? A szövetség vezérkara úgy döntött, Karl Erik Böhn. Első külföldiként, amióta világ a világ. Végül is logikusnak tűnt a választás: norvég szakember, ráadásul kéznél is volt, a Győri Audi ETO-t trenírozta. Én magam éppen ezért érveltem a saját, igen behatárolt eszközeimmel ellene. Nem a személye, hanem a döntéshozatal módja ellen. Hiszen Heidi Löke élettársaként, ahogyan akkor nem kis malíciával fogalmaztam, „bébiszitterként” érkezett hazánkba, erre pár hónapon belül az ölébe hullott a magyar női kézilabdázás két legfontosabb pozíciója. Akkor is elmondtam, ettől még lehet remek kapitány; ha úgy határozunk, hogy ő kell, és ezért elmegyünk érte akár a sarkkörön is túl, egy jégkunyhóba, és ide csábítjuk, az ellen semmi kifogásom. De csak azért, mert úgyis itt van? A magyar kézilabdázás azért ennél többet érdemel.

 

A sportban azonban szerencsére számszerű eredmények születnek, amelyek visszamenőleges hatállyal minősítenek döntéseket, ezért utólag el kellett ismernem: Karl Erik Böhn kinevezése kiváló húzás volt. Tartom, hogy szakmailag semmi olyan rendkívülit nem hozott, amit jó pár magyar kollégája ne tudott volna, de a róla sugárzó északi derű, nyitottság, a játékosaiba vetett feltétlen bizalom és szeretet csodát tett. Amilyet csak női sportolókkal lehet, akiknek lelkük van. És akik ha kapnak egy sms-t a szövetségi kapitányuktól, amely úgy szól, „gratulálok, látod, mondtam, hogy te vagy a világ legjobb szélsője”, nemcsak elolvadnak, hanem valóban mindenre képesek azért, hogy a világ legjobb szélsőjévé váljanak. Karl Erik Böhn ráadásul nemcsak a válogatottba, hanem a magyar kézilabdázásba is beleszeretett. Nevét, persze nem hivatalosan, KEB Lászlóra változtatta, olyanokat mondott, hogy ha a magyar és a norvég női kínálatból 50 fős keretet válogatna, 35 játékost hívna innen, 15-öt onnan, és ezt olyan ártatlan, égszínkék tekintettel állította, hogy nem lehetett nem hinni neki.

Hittek is, neki is, benne is a játékosai. Akkor is, amikor a 2012-es szerbiai Eb nyitómeccsét Újvidéken igen hervatag produkcióval veszítettük el a horvátokkal szemben. Akkor is, amikor a második fellépésen a németek rögvest megléptek 6-1-re, és még szünetben is 14-11-re vezettek. Végül Görbicz remeklésével és 9 góljával, valamint parádés második félidei védekezéssel és kapusbravúrokkal 24-21-re nyertünk, KEB pedig nem tudott megszólalni. Ez a nagy darab, látszólag rendíthetetlen nyugalmú skandináv férfi a könnyeit nyelte, és még csak nem is egy olimpiai vagy vb-döntő, hanem egy „mezei” Eb-csoportmeccs után. Akkor bizonyosodtam meg először afelől, amit már korábban is sejtettem: hogy ez az ember a saját erejét osztogatja, és félő, hogy neki nem marad.

Az eredmények azonban pompásan alakultak számunkra. A horvátok kiestek, így velük együtt a két vesztett pontunk is eltűnt, a csoportban a spanyolok, majd a középdöntőben a románok legyőzése elegendő volt a négybe kerüléshez. A belgrádi elődöntőben a norvégokba botlottunk, akik a két évvel azelőtti 34-13 réme mellett a lélektani hadviselés szokatlan eszközéhez nyúltak: az összecsapás előtt egy oslói médium megszellőztette, hogy Heidi Löke szakított KEB-bel, aki aznap a vacsoránál is alig volt képes megjelenni. Természetesen nem ezért kaptunk ki 30-19-re, de nem esett jól sem ez, sem az. A Kombank Aréna 11 ezer délszláv nézője előtt a házigazda Szerbia feletti, hosszabbításban kivívott 41-38-as diadal viszont a magyar kézilabdázás egyik maradandó hőstette. A lányok tombolni is kezdtek, már a pályán, KEB pedig félszegen, elfogódottan ácsorgott a vonalnál. Aztán egyszer csak odaszaladtak hozzá, és feldobálták. Ő volt az első szövetségi kapitány a sportág hazai történetében, akivel ilyesmi megesett.

Karl Erik Böhn 2012 decemberében élete csúcspontjára ért. 2013 januárjában pedig leukémiát diagnosztizáltak nála. Ám ő ezután is minden pillanatban a visszatérésre készült, szeretett, inkább már rajongott csapatához. Egészen addig, amíg meg nem kapta a diagnózist: menthetetlen. Idén február 2-án hunyt el. Nem egészen két hétre rá Németh Andrást nevezték ki szövetségi kapitánynak. A döntés jogosságát senki sem vitatta, a vasárnap kezdődő Eb eredménye pedig reményeink szerint visszamenőleges hatállyal is megerősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.