Magyar induló a világ legkegyetlenebb futóversenyén

Hatan vállalták a 333 kilométert, köztük Szőnyi Ferenc, a magyar ultrasportoló.

Gabay Balázs
2015. 08. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A táv kevésbé ütős, a körülmények jelentik az igazi kihívást.” A világ legkeményebb maratonjának tartott himalájai La Ultrát jellemzi így a komáromi Szőnyi Ferenc, akit csakis azért nem lehet nagyképűséggel vádolni, mert az emberfelettinek tűnő feladat nála kiindulási pont. Az 51. életévét taposó ultrasportoló korábban világrekordot állított fel a tízszeres ironmanen, az ötödik ember volt a világon, aki megcsinálta a hússzorost, a harmincszoros versenyen pedig pár órás lemaradással másodikként ért célba. Csak hogy világos legyen: a nemzetközi triatlon szervezet által szervezett hosszú távú verseny, az ironman 3,8 kilométer úszásból, 42 kilométer futásból és 180 kilométer kerékpározásból áll, mindezt egyhuzamban. A tízszeres vasember táv értelemszerűen ennek a 10, a hússzoros a 20, a harmincszoros a 30 nap alatti változata, vagyis a sportolók minden nap leúsznak, lefutnak és lebicikliznek egy ironmant.

Szőnyi gyakorlatilag túlszárnyalt mindent, amit ép elmével kibírható sportteljesítménynek nevezhetünk, így nem maradt más hátra, válaszolt a La Ultra szervezőinek hívó szavára, és ő is rajthoz áll az augusztus 16-i versenyen. „Két segítőmmel augusztus 4-én vágunk neki az útnak, 6-án érkezünk meg az India legészakibb felében fekvő Ladakh-ba. A következő napokban eldől, hogyan sikerül az akklimatizáció. A rajt augusztus 16-án lesz, innentől 72 óra áll rendelkezésre, hogy célba érjünk.”

A többes szám mindössze hat embert takar, ennyien neveztek be a háromszor 111 kilométeres hosszabb távra, a rövidebb 90 kilométeres ennél jóval népszerűbb. Az előbbi, ultra szakaszon a futók maguk osztják be pihenőidejüket, mindenki akkor áll meg, akkor eszik-iszik, alszik, amikor kedve tartja. Szőnyi Ferenc 2,5-3,5 órás alvást tervez, éjszakánként szeretne aktívan pihenni, de a masszírozásra, étkezésre, a megfelelő regenerációra is komoly figyelmet fordít majd. Némi táplálékon, fejlámpán, ruhán és életvédelmi felszerelésen kívül mást nem cipel magával. A verseny útvonala az „országút” mellett halad végig, ami tulajdonképpen egy kitaposott ösvény.

Miképp a magyar vasember fogalmaz, a La Ultrát a körülmények nemesítik. Az első nap 3200 méteres magasságból indulnak, és nagyjából 5600-as magasságba futnak fel, a Khardung La hegycsúcsot „támadják” ekkor. Az első szakasz áthalad a Föld legmagasabban fekvő, autóval is megközelíthető útján. Ezután következik a Worry La csúcs, végül pedig a Tang La hegy. Az utolsó szakaszon tartják a világ legkeményebbnek mondott maratonját, Szőnyit is ezzel riogatják leginkább. A teljes szintkülönbség 5700 méter lesz, ami valóban brutálisan hangzik.

„Sokat meditáltam azon, hogyan lehetne valódi versenykörülményeket teremteni, de ez Európában lehetetlen. Több mint 10 éve másztunk a Mont Blanc környékén, az 5000 méter körüli oxigénhiányos állapot tehát nem ismeretlen előttem. Nagyjából fél éve készülök a versenyre, a Dolomitokból, ahol 2000-2500 méter magasan futottam, nemrég tértem haza, ott edzőtáboroztam, persze ez sem ugyanaz, mint ami Indiában vár majd rám. A korábbi ultratávok tapasztalataiban, alap állóképességemben és a versenyzői kvalitásaimban bízom. Ritkán adtam fel versenyt: jó nagy levegőt kell venni, és menni előre. Ha bírni fogom a 333 kilométert, akkor nagy esélyt látok rá, hogy megnyerjem a La Ultrát.”

Szőnyi Ferenc első magyarként indul a Himalájában tartott La Ultrán, a tavalyi Ultra Milano és a Spartathlon versenyekkel már kvalifikálta magát, így nem kell külön teljesítenie az induláshoz szükséges szintet. Úgy érzi, mintha első maratonján indulna, bátorsággal vegyes izgalommal készül az újabb emberfeletti kihívásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.