Sportági vezetők tussolhatták el a pozitív teszteket Kenyában

Az atlétákat értesítették a versenyen kívüli ellenőrzések idejéről.

MTI
2015. 08. 25. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tv-társaság ezt megelőzően már két tényfeltáró riportot is közölt a kenyai visszásságokról, most pedig két korábbi kenyai futót sikerült szóra bírniuk.

A már visszavonult, és azóta atlétákkal foglalkozó Firmin Kiplagat Kipchoge azt állította: néhány ellenőr felhívta az atlétákat, hogy értesítse őket érkezéséről, és amennyiben az időpont nem felelt meg nekik, újakat egyeztetett velük.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly összesen 25 830 vizelet- és vértesztet végzett atlétikában, ebből 261 esetben találtak tiltott szert, illetve volt szükség további vizsgálatokra.

 

Az ellenőrzések fókuszában a sprinterek álltak, ők 1640 vizsgálaton estek át, utánuk a maratonisták (926), a gyaloglók (286), a súlylökők (96), a többpróbázók (90), a diszkoszvetők (83) és a magasugrók (60) következnek a sorban.

A szabályok szerint a sportolóknak holléti nyilvántartást kell vezetniük, és az ellenőrök a megadott információ alapján tudják váratlanul felkeresni őket, a versenyzőknek pedig rendelkezésre kell állniuk.

A 2012-ben EPO-használat miatt eltiltott Ronald Kipchumba pedig az ARD-nek arról beszélt, hogy Kenyában néhány sportági vezető pénzért hajlandó volt pozitív doppingeredményeket eltüntetni.

A kenyai atlétákkal szemben most már hosszú ideje fogalmazódnak meg doppingvádak, az ARD korábban két riportot is közölt róluk, jelenleg pedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is vizsgálódik az országban.

Eközben az afrikai ország versenyzői remekelnek a Pekingben zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon, kedden például két arany- és egy ezüstérmet szereztek.

Az ARD nem csupán az afrikai ország atlétáiról készített leleplezőnek szánt riportokat: júliusban a német televízió – és a brit The Sunday Times – a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) vádolta meg azzal, hogy több száz közép és hosszútávfutó gyanús vérmintáit tárolja 2000 óta, és mégsem tett semmit a doppingolók leleplezéséért.

Az IAAF – mely cáfolta a vádakat – múlt szerdán tartotta meg tisztújítását, melyen Sebastian Coe-t választották meg elnöknek, aki a doppingellenes harcban kemény fellépést és zéró toleranciát hirdetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.