Pokol után mennyország

Interjú Galló Vilmossal, a 4–0-s hazai győzelemmel végződött olimpiai selejtező első gólszerzőjével.

MTI
2016. 02. 11. 21:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Előbb jött a pokol, aztán a mennyország?
– Valahogy úgy – mondja Galló Vilmos, akit Rich Chernomaz szövetségi kapitány az első keretszűkítésnél kitett, majd Sebők Balázs sérülését követően visszavett a magyar csapatba.

– Hogy reagált minderre?
– Végtelenül szomorú voltam, amikor a kapitány nem szavazott nekem bizalmat, lelkileg nem készültem fel rá, ahogyan arra sem tudtam, hogy visszahív a csapatba. Amikor az első döntését indokolta, azt mondta, technikailag és fizikailag rendben voltam, de valahogy úgy érezte, még nem állok készen.

– Izgult a válogatott edzésein?
– Iszonyúan. Még akkor sem izgultam ennyire, amikor a svéd első osztályban bemutatkoztam a felnőtt csapatban. Azt hiszem, ez jól mutatja, mit jelent számunkra a válogatottság.

– Nehéz beilleszkedni egy ilyen erős és sokszínű társaságba?
– Úgy érzem, gyorsan elfogadtak a többiek. A Leksandban játszó Hári Janival és a korábban szintén Svédországban hokizó Bartalis Istvánnal szorosabb a kapcsolatom, sokat segítenek nekem a beilleszkedésben.

– Tizenhárom esztendős kora óta játszik kint Svédországban. Milyen a svéd hokin felnőni?
– Izgalmas, hiszen tényleg a profizmusba csöppentem bele. Itt minden lehetőséget megkapsz arra, hogy fejlődj. A játék nagyon gyors, a fizikai adottságok sokban érvényesülnek, és az sem mindegy, hogy a mérkőzéseinket rendre hat-hétezer ember előtt játszhatjuk. Annak idején egyedül érkeztem Svédországba, azóta már a szüleim is itt élnek és dolgoznak, igaz, ők Stockholmban telepedtek le.

– Először ősszel mutatkozhatott be a felnőtt csapatban. Mennyire számítanak önre?
– Most már egyre több játéklehetőséget kapok, tizenhárom, tizenöt, tizenhét perceket is a pályán tölthetek. Tavaly még kérdéses volt a jövőm, de az edzőm azt mondta, érzékeli, hogy milyen jól felvettem a ritmust, és ugrásszerű fejlődésen mentem keresztül. Vagyis mindenképpen számít rám a továbbiakban is.

– És ön mire számít az olimpiai selejtezőtornával kapcsolatban?
– Magyar továbbjutásra, bár derekasan meg kell majd dolgoznunk ezért. Bennem van egy jó adag motiváció, bizonyítási vágy és izgalom, hiszen telt ház előtt játszhatjuk a mérkőzéseinket. Szeretném megmutatni azt, amit tudok, hogy nekem is itt a helyem a csapatban.

– És nyilván a legfőbb célja, hogy ott lehessen a szentpétervári A csoportos világbajnokságra utazó keretben is.
– Krakkó óta ez a vágyam. Persze, nehéz lesz csapatba kerülni, mert a kapitány számít a rutinos játékosokra, de ez a budapesti torna is lehetőséget adhat arra, hogy az ember felhívja magára figyelmet.

Galló egyébként gólt is szerzett a 4–0-s hazai győzelemmel végződött magyar–litván olimpiai selejtezőn.

A magyar együttes aktívabban, támadó felfogásban kezdte a mérkőzést, s fölénye a 15. percben érett góllá: Galló lövését sodorta maga mögé a litvánok kapusa (1–0). A második harmadban néhány kiállítás nehezítette a házigazda dolgát, amely egy kettős emberhátrányt is átvészelt, majd egyenlő létszámnál Hári János csapott le egy kipattanó korongra, s kettőre növelte a magyar előnyt (2–0). A harmad utolsó percei inkább a kakaskodásokról, összeszólalkozásokról szóltak, mint a játékról.

A zárófelvonás elején Frank Banham távolról bombázott a litván kapuba, majd előbb a végig kiválóan védő Rajna Miklós mutatta be sokadik bravúrját, ezt követően egy gyors ellentámadást követően Kiss Dániel talált be, kialakítva ezzel a 4–0-s végeredményt.

A találkozó után a szurkolók több ezer plüssállatot dobtak a jégre, amelyeket a Magyar Jégkorong Szövetség kórházban ápolt gyerekeknek juttat majd el.

„Nehéz mérkőzés volt, hiszen az ellenfelünk fegyelmezetten játszott, a kapusuk pedig kiválóan védett. Ugyanakkor mi ragaszkodtunk a saját elképzeléseinkhez, ez pedig meghozta az eredményt. Ma a győzelem volt a legfontosabb, és hogy ebből önbizalmat merítsünk, ez különösképpen a fiatal játékosoknak fontos” – nyilatkozott a találkozót követően az M4 Sportnak Rich Chernomaz szövetségi kapitány.

Eredmények, 1. forduló:
Magyarország–Litvánia 4–0 (1–0, 1–0, 2–0)
gólszerzők: Galló (15.), Hári (28.), Banham (43.), Kiss D. (46.)

korábban:
Lengyelország–Észtország 6–2 (3–0, 2–1, 1–1)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.