Sofronék elkalapálták az osztrákokat

Négyet vágtak és egyet sem kaptak az A csoportos vb-re készülő magyar fiúk.

MTI
2016. 04. 15. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország–Ausztria 4-0 (3-0, 1-0, 0-0)
Gól: Vas (2.), Sofron (4.), Terbócs (13.), Galló (37.)

A magyarok egy éve oda-vissza legyőzték felkészülési összecsapáson az osztrákokat, ám azt megelőzően sorozatban 14-szer kaptak ki tőlük 1977 óta. Rich Chernomaz szövetségi kapitány pénteken négy újoncot avatott: a 18 éves Garát, a 19 esztendős Terbócs, a 22 éves cserekapus, Vay, valamint a honosított védő, Sagert először ölthette magára a válogatott mezt.

A mérkőzés jól indult, sikerült gyorsan két góllal elhúzni. Előbb a keret legrutinosabb tagja, Vas saját kipattanóját vágta be, majd egy sikeres letámadás után Hári passzolt Sofron elé, aki bődületes nagy gólt lőtt. Szinte végig az osztrák harmadban zajlott a játék, ami újabb gólt eredményezett: az újonc Terbócs talált be Sikorcin pimasz, kapu mögül visszaadott passzából. Egy emberhátrányt sikerült kivédekezni, de Hetényinek gyakorlatilag nem sok védenivalója akadt. Hári csuklósérülés miatt nem tudta folytatni a mérkőzést.

A második harmadban már jobban játszottak a vendégek, ám így sem forgott veszélyben a hazai kapu. Sőt egy kivédekezett emberhátrány után Galló közelről nem hibázott, miután maga elé rúgta a korongot. A meccs felénél beálló Vaynak több szép védése is volt első válogatott fellépésén. A záró játékrész inkább a sok ütközésről szólt, komolyabb ziccerek nélkül telt el ez a húsz perc, egyszer Vay helyett a kapuvas „mentett”.

A pénteki volt a 44. egymás elleni összecsapás, és először alakult úgy, hogy a magyarok sorozatban háromszor legyőzték a osztrákokat. Előzőleg 1977. december 29-én fordult elő, hogy a magyar válogatott nem kapott gólt az osztrákoktól. A két csapat szombaton Bécsben 18 órakor újra találkozik.

A pénteki találkozót elemezve Rich Chernomaz szövetségi kapitány az erős kezdést és a remek védekezést emelte ki.

„A szombati, bécsi mérkőzésre a magyar csapat mintegy fele kicserélődik, így biztosan egészen más lesz a játék képe”

– tette hozzá. A keretszűkítésnél – emlékeztetett rá – a fiatal játékosok kerültek ki, de azt mondta, biztos benne, hogy később nekik is lesz még lehetőségük bizonyítani a válogatottban.

A magyarok jövő szerdán Szlovéniát, április 29-én Kazahsztánt, 30-án pedig az orosz B válogatottat látják vendégül a Tüskecsarnokban.

A vb-n május 7-én a szlovák, 8-án a címvédő kanadai, 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél Szentpéterváron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.