Vízilabda: a lányok a dobogóra valók

Edzésnek használja a csoportmeccseket a női vízilabda-válogatott, ha már úgy alakult, hogy nem lehet kiesni.

2016. 07. 26. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthető, hogy nem támaszt konkrét elvárást a magyar női vízilabda-válogatottal szemben a szövetség. Az ötkarikás pólótorna a nőknél bivalyerős és mindössze nyolccsapatos, a mieink pedig, miután megmérkőztek Kínával, Spanyolországgal és a címvédő Egyesült Államokkal, helyezésük szerint kapnak ellenfelet a másik csoportból. Csoportelsőség esetén a másik négyes legrosszabbikával – elvileg Brazíliával – játszhatnánk –, de ha mindenkitől kikapunk, akkor is van még esély az olasz, orosz, ausztrál, brazil négyes legjobbja ellen a nyolcaddöntők során.

– Ezzel együtt egy magyar vízilabdásnak, egy szövetségi kapitánynak vagy éppen a szurkolónak a válogatottat mindig a dobogó környékére kell elképzelnie – fogalmaz az MNO-nak Bíró Attila szövetségi kapitány, aki az erős csoport láttán is állítja, hogy reális lehet az éremszerzés.

Gangl Edina, a válogatott kapusa rögtön sorolja a legnagyobb vetélytársakat. – Az amerikaiak erősek, de láthattuk az ausztrálokat is, és tudjuk, mire képesek a spanyolok vagy az olaszok. Verhetetlen kategóriába mindenesetre egyik sem tartozik, mi pedig magyarok vagyunk és vízilabdázók, nem lehet más célunk, mint hogy éremmel térjünk haza a riói olimpiáról.

Az önbizalom alapjául szolgáló felkészülést felemásan tudták le a hölgyek. Amerikában először a vendéglátóktól szenvedtek három vereséget, majd hazatérve Olaszország és Ausztrália ellen sem sok sót ettek meg, igaz, folyamatosan javult a játék, az utolsó erőpróba alkalmával már döntetlenig jutottunk Ausztráliával.

– Az amerikai edzőtábor a védekezés szempontjából volt számunkra tanulságos, a hibák javítását pedig már a júliusi BENU-kupán megkezdtük. Támadásban hét-nyolc gólnál már nem dobunk kevesebbet, ennyivel pedig meg lehet nyerni egy mérkőzést – értékel Bíró Attila. A csapatot most 85 százalékos erősségűnek érzi, a 100-ashoz közeli állapot eléréséhez viszont akár a csoportmeccsekre is szükség lehet még azok után, hogy Bauruban (ez Riótól nyugatra van néhány száz kilométerre) még megmérkőztek egy-két fiúcsapattal és a brazil női válogatottal is.

No de álljunk csak meg! Olimpiai csoportmérkőzés a felkészülés részeként?

– A felkészülési összecsapások nem adják vissza egy olimpia hangulatát, a csoportból pedig úgysem esik ki senki, akár utolsóként is tovább lehet jutni. Persze nem ez a terv. Viszont ha például megnyernénk a csoportot, a négy közé jutás garantált lenne: Brazília nemcsak a másik négyesből, de az egész mezőnyből kilóg lefelé – latolgatja az esélyeket Bíró. A válogatott vezetője leginkább a második–harmadik hely megszerzésével számol, versenyben tehát a spanyolokkal és Kínával. Az előbbivel szemben balszerencsés körülmények között buktuk el az Eb-elődöntőt 2014-ben itthon, utóbbi pedig az USA tányérjára rakott minket a kazanyi vb csoportcsatározásai során, ami szintén nemes bosszúért kiált.

Bíró Attila a spanyolokról nem beszélt, a kínaiakról pedig nem nagyon tudott mit mondani, az elmúlt hónapokban ugyanis egyáltalán nem láthatták őket testközelből. Annyit osztott csak meg velünk, hogy igazi „egymeccses” csapatnak tartja őket, amely egy adott napon mindenre képes lehet, a sorozatterhelés azonban gondokat okozhat az ázsiaiaknak.

Az önbizalomra a stáb a következő időszakban is odafigyel, végig a hölgyekkel lesz Csernus Imre pszichológus. És hogy a nyitómeccs napjaiban se unatkozzanak a játékosok, szakmai videoanyagokat kapnak kézhez feltöltődésképpen.

Bíró Attila azért mindenképpen szeretné, ha a gárda a kevés szabadidőt kihasználva feljutna a Corcovadóra, de azt nem gondolja, hogy a vízilabdázók túlságosan vágyódnának a Copacabana legendás homokos partja után, még ha az nem is éppen a Balaton…

Bíró az Európa-bajnokságot nyerő tizenhárom hölgynek szavazott bizalmat, közülük tízen pedig már olimpián is jártak Merész András ideje alatt, a rutin tehát meglesz. Így Michael Phelps vagy Rafael Nadal láttán sem fognak már hasra esni. Ahogy Bíró mondja, lepődjön meg Phelps, hogy Bujka Barbara jön vele szembe!

A női válogatott névsora: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Gangl Edina, Garda Krisztina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Magyarország–Kína, augusztus 9. 14 óra (magyar idő szerint)
Magyarország–Spanyolország, augusztus 11. 19 óra
Magyarország–USA, augusztus 13. 18 óra


###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.