Murray: A nők ugyanannyi áldozatot hoznak, mint a férfiak

A volt világelső skót játékos a női egyenjogúság egyik legnagyobb szószólója a sportágon belül.

MTI
2017. 09. 19. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt világelső skót játékos, aki a női egyenjogúság egyik legnagyobb szószólója a sportágon belül, 2014-től két éven át női edző, Amélie Mauresmo irányításával készült fel a versenyekre. Az ugyancsak volt világelső francia exjátékossal ebben az időszakban hét tornát nyert, kétszer pedig bejutott a döntőbe az Australian Openen. Murray úgy érzi, a közös munka miatt jobban megérti a női teniszezők problémáit.

„Az emberek sokszor alábecsülik annak a munkának a mennyiségét, amely ahhoz kell, hogy valaki éljátékossá váljon – idézte a BBC Magazine. – És ez a munka azonos, akár férfi vagy, akár nő.”

A háromszoros Grand Slam-győztes hozzátette: a konditeremben és a pályán töltött órák mellett ott az utazás, a meccsek és az ellenfelek elemzése, a csapattal való konzultáció és természetesen a sok-sok lemondás.

„Bárki, aki csak egy kicsi időt is eltölt a legjobb női játékosokkal, láthatja, hogy ugyanúgy lemondanak dolgokról, és ugyanolyan eltökéltek a sikerért, mint a körversenyen szereplő férfi teniszezők” – fogalmazott Murray.

A skót játékos azt mondta: azért dolgozott Mauresmóval, mert akkor ő volt a legjobb edző a számára, és nem azért, mert nő. A közös munka során azonban úgy látta, a tenisz berkein belül a trénerét nem kezelik ugyanúgy, mint a férfi edzőket.

„Azóta elmondom a véleményemet a nők egyenjogúságáról, nem is tudnék belenézni a női éljátékosok szemébe, ha nem ezt tenném” – mondta Andy Murray.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.