Ezt a vereséget nem kell szégyellnie a Fradinak

Az első negyedóra a Ferencvárosé volt, utána viszont felőrölte a magyar bajnokot a Bayer Leverkusen. Peter Stöger csapata vezetett, de 2-1-es vereséget szenvedett az Európa-liga csoportkörének első fordulójában.

2021. 09. 16. 20:38
Leverkusen 20210916 Labdarœg‡s EL mŽrk?zŽs Bayer04 Leverkusen-FTC Fot— Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű megközelíteni a Bayer Leverkusen stadionját meccsnapon, kocsival tulajdonképpen lehetetlen, az összes környező utcát lezárják ilyenkor. A rendszer persze ki van találva: a város különböző pontjairól szurkolói buszok indulnak, s ezekkel érkeznek a drukkerek, majd azokkal is távoznak. Csak az a kérdés, milyen hangulatban…

Az érkezés magyar részről derűs volt. Bár a Fradi szurkolói szervezetten nem utaztak el Leverkusenbe, mivel a keleti vakcinákat a németek nem fogadják el, de a kint élő magyarok lelkesen készültek a meccsre. Egy magyar válogatott mezt viselő srác például Düsseldorfból érkezett a Leverkusen-sálas német kollégájával. De nem csak környékbeli magyarok tűntek fel a BayArénánál. 

Találkoztunk olyan Fradi-szurkolókkal, akik Kárpátaljáról autóztak idáig két napon át, hogy élőben buzdítsák a zöld-fehéreket. Biztos, ami biztos, a hazai és a vendég szektorba is vettek jegyet, nehogy stadionon kívül rekedjenek.

és Somália jeggyel sem juthattak volna be, sérülés miatt el sem utaztak Leverkusenbe. Lesz-e így magyar mezőnyjátékos a Fradiban és ki játszik a középpálya közepén – vakarhatták a fejüket sokan. Mindkét kérdésre ugyanaz a válasz született: Vécsei Bálint, aki először lépett pályára az FTC-ben nemzetközi kupa csoportkörében. Így állt fel a Fradi: Dibusz – Wingo, Blažič, S. Mmaee, Ćivić – Vécsei, Lončar – Tokmac, Zachariassen, Zubkov – R. Mmaee.

A Leverkusen nem akart pihenni két Bundesliga-meccs között a magyar bajnok ellen, a fontosabb labdarúgói közül csak a csatár Patrik Schick és a szélső Paulinho került a kispadra: Hrádecký – Frimpong, Kossounou, Tah, Sinkgraven – Palacios, Demirbay – Adli, Wirtz, Diaby – Alario.

A kezdés álomszerű volt Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Álomszerűen indult a meccs a Fradinak: Tokmac lódult meg a bal szélen, a leverkuseni védelem elaludt, így szabadon adhatott középre, ahol Ryan Mmaee ugyancsak szabadon passzolhatta a labdát a kapuba. Elcsöndesült a hazai B-közép, amely tagjainak többször is megfagyhatott a vér az ereiben, ugyanis az FTC a labdaszerzések után Bundesligában megszokott sebességgel robogott Hrádecký kapuja felé – kellett is védenie a finn válogatott kapusnak.

Negyedóra után a Leverkusen is megérkezett a meccsre – úgy látszik, itt ez a szokás, a szerdai sajtótájékoztatóról is elkésett a stáb. Egyre-másra jöttek a veszélyes német átlövések, amelyek közül Kerem Demirbay szabadrúgásánál és Alario fordulásból leadott bombájánál Dibusznak nyújtóznia kellett, hogy kitolja a labdát.

A sokadik lövésnél már ő is tehetetlen maradt: szép leverkuseni akció futott a jobb oldalon, a Fradi védekezése elcsúszott, így amikor Frimpong az alapvonaltól visszatette a labdát középre, Palacios üresen érkezett, és védhetetlenül kilőtte a jobb felsőt.

Mint az Európa-bajnokság német–magyar meccsén, a németek még meg sem könnyebbültek, amikor sokkolta őket az újabb magyar gól, ezúttal azonban közbelépett a VAR.

Vécsei hiába lőtt a kapuba szöglet után, előtte kézzel ért labdához. A félidő a VAR-nál is 1-1-gyel zárult, a Leverkusentől Tah fejes gólját vették el lökés miatt.

Fordulás után tovább támadott a Leverkusen, bizony érett az újabb hazai gól. Ahogy az lenni szokott, a nagy nyomás hibát kényszerített ki: Ćivić labdaeladását könyörtelenül megbüntette a német csapat, a mindössze 18 éves Florian Wirtz góljával már a hazaiaknál volt az előny. A meglepően bátor Fradi-kezdés ellenére megérdemelt győzelmet aratott a Leverkusen, amely 22-szer lőtt kapura.

Kikapott a Fradi, de olyan játékkal, amiért megérte akár két napot is autózni. A tavalyi El-csoportkörben a cseh Slavia Praha, az izraeli Hapoel Be'er Sheva és a francia Nice sem úszta meg négy gól alatt a BayArénában. Ehhez viszonyítsuk a szűk vereséget.

Európa-liga, G csoport, 1. forduló: Bayer Leverkusen–Ferencváros 2-1 (1-1), gólszerzők: Palacios (37.), Wirtz (69.), illetve R. Mmaee (8.) ; Betis–Celtic 4-3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.