Már biztos, hogy nem lesz üres a Fradi-szektor Leverkusenben

Bár a Fradi-tábor távol marad, a helyi magyarok készülnek az Európa-liga-meccsre, egyikükkel beszélni is tudtunk.

2021. 09. 15. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már úton voltunk Leverkusenbe, a Ferencváros csütörtöki El-fellépésére, amikor beléptünk a helyi magyarok Facebook-csoportjába, és ott azt láttuk, hogy a legaktuálisabb téma a zöld-fehérek vendégjátéka a városban. Az itteni magyarok a jegyhez jutásban igyekeztek segíteni egymást, mi pedig megbizonyosodhattunk, hogy biztosan nem lesz üres a vendégszektor a cirka harmincezer férőhelyes Bay Arenában.

– Először nem tudtunk jegyet venni, mert a Leverkusen szurkolói boltjában csak az éves bérlettel rendelkezőknek nyitották meg a lehetőséget. Miután kiderült, hogy a Fradi-szurkolók nem utaznak, felszabadult nyolcszáz jegy a vendégszektorban, és megnyitották a vásárlási lehetőséget – árulta el lapunknak Gengleczkiné Sümegi Eszter, aki már 11 éve él Leverkusenben, ahol felesketett bírósági tolmácsként dolgozik.

Eszter a férjével és a két gyermekükkel, no meg egy csaknem húszfős, magyar baráti társasággal együtt készül a vendégszektorba.

Oda, ahova tudomásunk szerint a környéken élő magyarok Kölnből vagy éppen Dortmundból is érkeznek majd, de ennél messzebbről is. Az említett csoportban volt, aki a mintegy 270 kilométerre lévő Hannoverből keresett jegyet a meccsre, Eszter pedig elmondta, hogy az ő baráti társaságukban luxemburgi, belgiumi magyarok is lesznek.

– A sport összehozza a külföldi magyar közösségeket, az itteni autópályák kiépítettségének köszönhetően pedig két-háromszáz kilométer nem leküzdhetetlen akadály egy ilyen meccsért – tudtuk meg Esztertől. – Sajnáljuk, hogy a Fradi-szurkolók nem tudnak jönni otthonról, mert biztos fantasztikus hangulatot varázsoltak volna.

Mint ismert, a Ferencváros szurkolói azért mondták le a szervezett utazást a meccsre, mert Németországban a keleti vakcinákat nem fogadják el, a stadionba pedig 48 órán belüli negatív PCR-teszttel sem lehet belépni, ami egyébként a határátlépéshez elfogadott. 

A szigor a helyi magyarok közül is többeket távol tart a szurkolástól.

– Vannak ismerőseink, akik ugyanezért nem tudnak kijönni a meccsre. Németországban nem volt olyan nagyszabású oltási akció, mint Magyarországon, így sokaknak még nem teljes az átoltottsága, emiatt nem járhatnak meccsre sem – mesélte Eszter, aki a családjával minden évben igyekszik kilátogatni a Leverkusen jelentősebb Bundesliga-találkozóira, jellemzően a Dortmund, a Bayern München és a Schalke elleni rangadókra, amelyekre nem lehetetlen jegyhez jutni.

A járvány miatt azonban 2020-ban egyáltalán nem tudtak kijutni egy mérkőzésre sem, idén pedig most először lépnek majd be a stadionba.

Rövid itt-tartózkodásunk alatt is feltűnt, hogy a város életében mennyire központi szerepet játszik a klub. A szállásunktól ötperces sétán belül két különböző Leverkusen tematikájú bolt is található, és sok kirakatban feltűnik a csapat kabalaállata, Brian, az oroszlán is.

Őt egyébként minden helyi újszülött ajándékba kapja.

– A lányunk még Pécsen született, de a fiunk már itt, Leverkusenben, és egyből megkapta Briant plüssfiguraként egy kedves üzenettel, hogy „Üdv köztünk, kis oroszlán!” – újságolta Eszter. – A helyiek nagyon büszkék a csapatukra, a focisták mellett a női kézilabdázók is népszerűek. A sport úgy általában nagyon fontos ebben a városban, ahol sok más látványosság nincsen.

S hogy mit gondolnak a leverkuseniek a Fradi elleni meccsről?

– A fiunk egy helyi csapatban focizik, nem a Leverkusenben, mert oda, ha jól tudom, csak tizenkét éves kortól lehet menni. Múltkor a büfében vártam rá edzés után, és az ottani eladóval szóba került a Fradi elleni meccs. Azt mondta, hogy valami magyar csapat látogat ide, de a nevét nem tudta megmondani. 

Azt tapasztalom, hogy a németeket nem hozza annyira lázba a Fradi érkezése, de mi nagyon örülünk, hogy itt játszik, és az eredménytől függetlenül szép estét szerez a kinti magyaroknak.

A borítóképen Gengleczkiné Sümegi Eszter látható a családjával a Leverkusen stadionjában egy korábbi mérkőzésen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.