Kozák Danuta élvezi, hogy nem nyomasztja a felelősség

A csütörtöki előfutamokból – egyetlen egységet leszámítva – a magyarok egyből a döntőbe jutottak a Koppenhágában zajló kajak-kenu világbajnokságon. Pénteken is az előcsatározások zajlanak, a döntők szombaton és vasárnap lesznek.

Magyar Nemzet
2021. 09. 16. 17:10
NÁDAS Bence; GÁL Péter István; CSIZMADIA Kolos; KOPASZ Bálint
Kajak-kenu vb Koppenhágában Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai bajnokaink közül (K–1 1000 m), valamint és (K–2 500), továbbá Gazsó Alida Dóra (K–1 1000), Lucz Anna (K–1 200 m), ő ugyanezen a távon Kiss Blankával, aztán Balla Virág és Takács Kincső (C–2 500), Noé Bálint, Kulifai Tamás (K–2 1000), Adolf Balázs (C–1 1000), végül a Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos, Gál Péter összetételű férfi négyes (K–4 500) is olyan helyezést ért el – zömében megnyerte a futamát –, hogy a középfutamot kihagyva egyből a döntőbe jutott. Ez egyedül a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenu párosnak (C–2 1000) nem sikerült.

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Tokióban még Bodonyi Dórával versenyzett és lett harmadik 500 méteren, míg a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Medveczky Erikával közvetlenül mögöttük ért célba. Utóbbi versenyző kihagyja a vb-t, Bodonyi pedig betegsége miatt nem tudott felkészülni a viadalra, így Kozák és Csipes részben kényszerből ült össze párosban pályafutások során először a világbajnokságon.

Az egység mindössze néhányszor tudott együtt edzeni az elmúlt hetekben, ennek ellenére meggyőző teljesítményt nyújtott az előfutamban, amelyből csak a győztes jutott egyből a szombati fináléba. A mezőnyben ott volt a címvédő fehérorosz duó is, Volha Hudzenka és Marina Litvincsuk, a magyarok azonban erődemonstrációt tartottak, egy hajónyi előnnyel mindenkit maguk mögé utasítottak.

– Szerintem a fehéroroszok lesznek a legnagyobb ellenfeleink, ezzel együtt ez egy kényelmes pálya volt – jegyezte meg Csipes Tamara.

– A tegnapi naphoz képest jobbak körülmények, már ami az időjárást illeti, a rendezés, szervezés szempontjából azonban amatőr versenynek tűnik – fogalmazott Kozák Danuta, aki ezúttal csak csapathajókban indul, ami számára kissé szokatlan helyzet.

– Az egyes ad egy extra terhet, mert amikor vízre szállsz, abban a húsz percben teljesen egyedül vagy. Emiatt most kevésbé kell összpontosítanom, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy félvállról venném a számaimat. Jó ez most így – elmélkedett ezzel kapcsolatban.

Kopasz Bálint is hatalmas fölénnyel nyerte meg a futamát K–1 1000 méteren.

– Körülbelül nyolcvanszázalékos erősségű pályát jöttem. Arra jó volt, hogy bemelegítsek a délutáni versenyre, amikor majd a négyessel szállunk vízre. Elég nyomott az idő, magas a páratartalom, ráadásul szembeszél van, amit én nem szeretek, de jó formában érzem magam – nyilatkozta még délelőtt Kopasz Bálint, aztán délután a négyessel is győzött, ami azért nagyobb kihívás elé állította. Az 500 méteres táv felénél még a szerbek vezettek, de a második 250 méter már egyértelműen a magyaroké volt, akik végül 27 századmásodperccel a szintén előre törő csehek előtt célba érve megnyerték a versenyt.

– Az első száz méter után éreztem, hogy a mi utazósebességünk erősebb, mint a többieké. Nagyon bíztam a srácokban és magamban is, hogy kibírjuk ezt és még indulni is tudunk. Szerencsére ez így is történt, és éreztem, hogy mindenki nagyon akarja ezt a győzelmet, szerintem ezért is sikerült nyernünk – értékelt a vezérevezős Nádas Bence.

Borítókép: a Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos, Gál Péter összetételű férfikajak-négyes. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.