Tizenkét meccses eltiltás a brutális és aljas szabálytalanságért

Rendkívül szigorú büntetést hozott a magyar jégkorong-bajnokság (Erste-liga) fegyelmi bizottsága. Tizenkét mérkőzésre tiltotta el Papp Szabolcsot, a Csíkszereda játékosát, aki brutálisan és aljasul terítette le a gyergyói Szabó Krisztiánt.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 8:36
null

Rendkívül szigorú büntetést hozott a magyar jégkorong-bajnokság (Erste-liga) fegyelmi bizottsága. Tizenkét mérkőzésre tiltotta el Papp Szabolcsot, a Csíkszereda játékosát, aki brutálisan és aljasul terítette le a gyergyói Szabó Krisztiánt.

A felvételen jól látható, hogy Papp Szabolcs és Szabó Krisztián előbb összeakadva szövegel egymásnak, s ezt mintegy megunva, Papp fellöki Szabót. Ez átlagosnak mondható szabálytalanság, amiért kétperces kis büntetés jár. Kétségtelen, Szabó mintha rájátszana az esetre, amire aztán Papp brutálisan és aljasul reagál: akkor üti meg az ellenfelét, amikot az éppen megpróbál felkecmeregni. Az ezt követő jelenetsor hátborzongató, Szabó láthatóan sokkot kap, tetőtől talpig reszket a jégen, mint a kocsonya. Kórházba került, a körülményekhez képest kész szerencse, hogy maradandó károsodás nélkül megúszta a dolgot.

Papp Szabolcsot a játékvezetők a mérkőzésen rögvest kétszeres végleges kiállítással sújtották, ám sejteni lehetett, hogy nem ússza meg ennyivel. Visszaesőnek számít, kilenc évvel ezelőtt hasonló módon törlesztett Meretei Márkóval szemben, akkor hat mérkőzésre tiltották el. 

A magyar bajnokság (Erste-liga) fegyelmi bizottsága vasárnap este meghozta a döntését, tizenkét meccsre tiltotta el Papp Szabolcsot, s a döntését a következőképpen indokolta:

„A mérkőzés 15. percében Papp Szabolcs ellenfele lábát hátulról kirúgta. A jégről felálló Szabó Pál Krisztiánt nagy erővel közvetlenül fejen ütötte. A Gyergyói Hoki Klub játékosa súlyosan megsérült, kórházi ellátásra szorult. A Fegyelmi Bizottság büntetéskiszabási elvei alapján a fegyelmi büntetést úgy kell kiszabni, hogy a büntetés mértéke igazodjon a fegyelmi vétség tárgyi súlyához, az elkövető vétkességének fokához, továbbá az enyhítő és súlyosbító körülményekhez.

A Fegyelmi Bizottság az eset vizsgálatakor nem vélt felfedezni enyhítő körülményt. Az eset felvételén látható szabálytalanság semmilyen módon nem köthető a jégkoronghoz, annak a sportban nincs helye. A Fegyelmi Bizottság elítél minden olyan támadást, ami szükségtelen, elkerülhető és veszélyes a résztvevők testi épségére. A Fegyelmi Bizottság Papp Szabolcsot, a Sport Club Csíkszereda játékosát a jégkorongsporthoz méltatlan magatartása miatt 12 Erste Liga-mérkőzésről eltiltja.

Az Erste Liga a tiszta, biztonságos és fair jégkorong színtere kíván lenni. A Bizottság az ilyen és ehhez hasonló eseteket a továbbiakban is visszatartó erejű szankcióval fogja sújtani.”

Ilyen szigorú büntetést eddig nem hozott a liga fegyelmi bizottsága.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.