időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Egy csinos magyar lány minden japánt levett a lábáról + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MATSZ
2021.10.24. 18:33
Egy csinos magyar lány minden japánt levett a lábáról + videó

Japánban, Kitakjúsúban vasárnap a befejeződött a torna-vb, s ugyanabban a csarnokban, ahol Kovács Zsófia felemás korláton, valamint Bácskay Csenge ugrásban egyaránt az ötödik helyen végzett, szerdán megkezdődik a ritmikus gimnasztikázók világbajnoksága. Legjobb versenyzőnket, Pigniczki Fannit pedig nem akármilyen megtiszteltetés érte: a torna-vb vasárnapi záróünnepségén a házigazdák legendájától, a háromszoros olimpiai bajnok Ucsimura Kóheitől ő vehette át a „váltóbotot” a művészi tornászok mezőnyéből.

Ahogyan azt korábban Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) főtitkára elmondta, a MATSZ a hét végén a japán szervezőktől kapott egy levelet, amelyben felkérték Pigniczki Fannit a megtisztelő feladatra. A dokumentumból kiderült, hogy az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázóját szeretik és elismerik Japánban, valamint Pigniczki is nagy tisztelője és rajongója a távol-keleti kultúrának. Nem mellékes tényező lehet, hogy a tokiói olimpián versenyzőnk dresszét japán motívumok is díszítették, bizonyára ez is hozzájárult ahhoz, hogy ő lett az rg-vb követe.

S nemcsak a protokolláris feladatának tett eleget, de a szervezők felkérésére egy rögtönzött karikagyakorlattal is kirukkolt a japán stílusú dresszében, amelyen cseresznyevirág, japán templom, felkelő nap, a Fudzsi hegy és két japán írás (bátorság, harcos) is látható. Ezután vette át a vb-stafétát a háromszoros olimpiai bajnok japán tornásztól, Ucsimura Kóheitől. Ez egy szimbolikus jelentésű színes origami-virágcsokor volt, amit a magyar sportoló el is tehetett emlékbe.

Ilyen eseményre az eddigi torna-vb-k történetében még soha nem volt példa, ugyanis eddig nem közvetlenül egymás után és nem is azonos helyszínen rendezték a tornászok és a ritmikus gimnasztikázók világbajnokságát.

– Őszintén szólva nagyon meglepett, hogy engem kértek fel a feladatra, még a szombati indulásunk előtt tudtam meg otthon, ez hatalmas megtiszteltetés – mondta el Pigniczki Fanni a MATSZ hírlevelében. – Az nem derült ki először, hogy pontosan mit kell csinálnom, itt tudtam meg a megérkezésünk után nem sokkal, hogy egy kis bemutatót is kell tartanom. Természetesen a japán zenére készült karikagyakorlatomat vettem alapul, és a japán motívumokat tartalmazó dresszemet vettem fel. Végül improvizálnom kellett a színpadon, mert nem volt elég hely. Fantasztikus élmény volt, hogy én vehettem át a stafétát, különösen úgy, hogy világbajnok ritmikus gimnasztikázók is akadnak a mezőnyünkben, illetve másnak is van japán zenéje. Egyébként ezt a zenét még 2020-ban az egyik edzőm, Deutsch-Lazsányi Erika mutatta meg nekem, erre készült a karikagyakorlatom koreográfiája, és ez alapján készítették el a dresszemet is japán motívumokkal. Nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen megtisztelő felkérést kaptam, és hogy eltehettem emlékbe ezt a csodálatos, origamis hajtogatott papírvirágcsokrot. Ma már csak pihenek, hétfőn pedig már jön a pódiumedzésem – nézett előre Pigniczki Fanni. 

Versenyzőnk a 2021-es tel-avivi világkupán a „japán gyakorlatával”:

Borítóképünkön Pigniczki Fanni a 2020-as Eb-n. Forrás: Twitter