Mercedes-fölény Austinban, de rajtbüntetésre készülhetnek

Valtteri Bottas autózta a nap legjobb köridejét, és megnyerte az első szabadedzést a Formula–1-es Amerikai Nagydíjon. A finn öröme nem lehet felhőtlen, Mercedesében ismét motort cseréltek, ezért a vasárnapi futamnak rajtbüntetéssel vág neki, ahogy rajta kívül Sebastian Vettel és George Russell is. A péntek délutáni szabadedzésen Sergio Pérez volt a leggyorsabb.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 23:22
BOTTAS, Valtteri
Austin, 2021. oktber 22. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzje a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg austini futamnak, az Egyeslt llamok Nagydjnak els szabadedzsn a Circuit of The Americas versenyplyn 2021. oktber 22-n. A futamot oktber 24-n rendezik. MTI/AP/Eric Gay Fotó: Eric Gay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmentette törökországi remek formáját a következő versenyhétvégére is Valtteri Bottas. A két hete Isztambulban idei első futamgyőzelmét ünnepelt finn pilóta nyerte az első szabadedzést az Egyesült Államokban. A Mercedes sikerét második helye tette teljessé – a címvédő csak 45 ezreddel volt lassabb csapattársánál. Mögötte viszont hatalmas volt a szakadék: (Red Bull) csaknem egy másodperccel maradt el fő vetélytársa legjobb idejétől. A Ferrari duója végzett a negyedik és ötödik helyen Charles Leclerc és Carlos Sainz sorrendben.

A tréninget – már-már megszokott módon – piros zászlóval meg kellett szakítani. Ezúttal Fernando Alonso Alpine-ja volt a ludas, amely rögvest az edzés elején meghibásodott. A kétszeres világbajnok autóját azonban időben helyrepofozták a szerelők, így a spanyol tizenkét kört megtehetett a gyakorláson.

A helyi idő szerint délután zajlott edzésen is csupán Alonso szolgáltatott izgalmakat. A veterán spanyol versenyző a 19-es kanyarban kicsúszott a kavicságyba, de nem lett belőle nagy problémája. Önerőből vissza tudott térni a pályára, majd a bokszutcába hajtott. 

A második tréninget Sergio Pérez nyerte (Red Bull), de legjobb körideje elmaradt a Mercedesek délelőtti eredményeitől. A mexikóit Lando Norris (McLaren) követte a második helyen, Hamilton a harmadik, Bottas a negyedik lett, míg a pontversenyt vezető Verstappennek a nyolcadik pozícióval kellett beérnie.

Rajtbüntetések sora Austinban

A Formula–1 szabályai szerint egy versenyző egy idényen belül három erőforrást használhat fel szabadon, minden további elem beépítése rajtbüntetést von maga után. A Mercedes motorokat már több alkalommal is cserélni kellett 2021-ben: így volt ez Bottasszal Monzában és Szocsiban, míg Hamilton Isztambulban kapott új egységet és ezzel együtt rajtbüntetést.

A finnre továbbra is rájár a rúd, az amerikai versenyhétvégén immár a hatodik belső égésű motort építették be az autójába, emiatt a vasárnapi futam rajtrácsán az időmérő edzésen elért eredményéhez képest öt hellyel hátrébb sorolják. Bottasnál is rosszabb helyzetbe került a szintén Mercedes-motoros Sebastian Vettel és George Russell: a német Aston Martinja és a brit Williamse is új belső égésű motort, turbót, MGU-H-t, energiatárolót és vezérlőelektronikát kapott Austinban, amiért a két pilótát a mezőny végére száműzik a versenyen. 

A hétvége további menetrendje:

szombat:

harmadik szabadedzés 20.00

időmérő edzés 23.00

vasárnap:

futam 21.00

A borítóképen: Valtteri Bottas az Egyesült Államok Nagydíjának első szabadedzésén 2021. október 22-én. Fotó: MTI/AP/Eric Gay

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.