A hideg ijesztő fokozata: amikor megrettennek a norvégok

Extrém hidegben rendezték a férfi sífutók 15 km-es üldözéses versenyét a finnországi Rukában. A norvégok visszaléptek, így az oroszok háziversenyt vívtak, Alekszandr Bolsunov győzött. A hölgyeket keményebb fából faragták.

N. M.
2021. 11. 28. 13:24
Bolsunov, Alekszandr
Phjongcshang, 2018. február 24. A későbbi ezüstérmes orosz Alekszandr Bolsunov férfi sífutók klasszikus stílusú 50 kilométeres tömegrajtos versenyében a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Sífutó Központban 2018. február 24-én. (MTI/EPA/Diego Azubel) Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruka a sífutók világkupa-sorozatának hagyományos nyitóállomása. Nem véletlenül. A finn üdülőparadicsom csak néhány kilométerrel fekszik az északi sarkkör alatt, nagyjából azonos szélességi körön a Mikulásról híres Rovaniemivel vagy éppen a tengerparti norvég várossal, Bodøvel.

Rukába a tél idén a korábbi évekhez képest is hamarabb és szigorúbban tört be, aminek a hóhiánytól évek óta rettegő sízők csak örültek, nem került veszélybe az idénynyitó világkupa-viadal. Az első két nap futamait rendben meg is rendezték pénteken és szombaton, vasárnapra azonban még hidegebbre fordult az idő. Mínusz húsz fok alá süllyedt a hőmérséklet, ezért a nők 10 km-es szabadsítlusú üldözőversenyét elhalasztották délutánra.

A férfiak 12.30-kor rajtoltak, ekkor már csupán mínusz 18,5 fokot mértek... Ám hiába kerestük a sportág vezető nemzete, Norvégia sportolóit, a hideg idő miatt a teljes norvég válogatott visszalépett a versenytől. Csakúgy, mint az olimpiai bajnok finn Ivo Niskanen, aki pedig hazai pályán az élről vágott volna neki az üldözéses 15 km-nek.

A norvégok döntése ellentmondásos és megosztó, hiszen ha a zsűri úgy ítélte meg, hogy lehet versenyezni, akkor bátortalan döntésnek tűnik a megfutamodás.

Az oroszok bezzeg hiánytalanul felsorakoztak, s háziversenyt vívtak. Bolsunov néhány másodperccel később indult a lehetségesnél, mert az óra is lefagyott, s mialatt újraindították, ő lecsatolta a lécét, hogy gimnasztikával melegen tartsa magát, s későn állt oda a rajtvonalra. Ötfős orosz boly állt össze, aztán ketten leszakadtak a nem túl nagy iramú versenyben, hatalmas hátrányt ledolgozva felért az élmezőnyhöz a cseh Novak, de a hajrára már nem maradt ereje. 

A várakozásoknak megfelelően az utolsó kaptatón Bolsunov mindenkit leszakított, s megnyerte a viadalt honfitársa, Usztyjugov előtt.

A történet igazi csattanója, hogy a rendezők végül elindították a hölgyek futamát. S láss csodát, ott rajthoz álltak a norvégok is! Esélyeshez méltón Therese Johaug meg is nyerte a versenyt.

Micsoda szégyen, norvég urak, micsoda szégyen...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.