Fontos meccset nyert meg Portugáliában a magyar válogatott

Győzelemmel kezdte meg szereplését a 2023-as világbajnokság selejtezőin a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, amely 81-75-re nyert Portugália ellen idegenben. A vége váratlanul szoros lett, de amiért Portóba utazott a csapat, azt elérte.

2021. 11. 26. 20:51
null
Kecskemét 20200804 Vojvoda Dávid (FÉRFI Kosárlabda válogatott edzése. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Vojvoda Dávid Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronavírus-fertőzések miatt a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan és a válogatott egyik kulcsembere, a falcós Golomán György nélkül kellett megvívni az első vb-selejtezőt Portóban. Fontos találkozóra került sor, hiszen az első csoportkörből való továbbjutáshoz elsődlegesen a világranglista 58. helyén álló Portugáliát kell megelőzni, mivel a kvartett másik két tagja, a vb-bronzérmes Franciaország és az ugyancsak erős Montenegró ellen nem a mieinknek áll a zászló.

A csapat irányítását ideiglenesen megkapó Pór Péter edző a tétnek megfelelően bátran támadó, kellően agresszívan védekező ötöst küldött a pályára. Keller Ákos, Vojvoda Dávid, Benke Szilárd, Váradi Benedek és Eilingsfeld János kezdett nálunk, méghozzá olyan jól, hogy öt perc után, 10-4-es magyar vezetésnél időt kért a portugál kapitány.

Az első negyedben rákényszerítettük a portugál válogatottat arra, hogy külső dobásokkal próbálkozzon, amivel nem aratott nagy sikert: hat triplakísérletből egy sem ült. A mienk nem is akartak hárompontost dobni, a duplákat ellenben 60 százalékban értékesítették, így 20-15-ös előnnyel ért véget az első negyed.

A folytatásban Portugália változtatott, a távoli dobások erőltetése helyett több betöréssel okozott gondot a magyar védelemnek, így a második negyed döntetlennel zárult, de legalább a félidőre sikerült megőriznie az ötpontos előnyét a magyar csapatnak, amely 38-33-ra vezetett a szünetben. Ekkor a vezér Eilingsfeld volt, aki az öt dobásából öt kosarat ért el, plusz egy büntetőt is értékesített, a tizenegy pontja mellett pedig még négy lepattanót is szerzett.

Keller zsákolása jelezte a második félidő elején, hogy a magyar válogatott továbbra is uralni szeretné a találkozót. Eilingsfeld és a csereként beállt Perl Zoltán kiegyensúlyozott játékára épített a csapat, amelynek sokat jelentett, hogy Vojvoda két triplát is szerzett a negyed elején. 52-36-nál, az addigi legnagyobb különbségnél újra időt kért Portugália. Mindhiába: a Pór-csapat hét ponttal megnyerte a harmadik negyedet, így a hajrára tekintélyes, 12 pontos előnnyel fordulhatott rá.

Ugyan voltak megingásai a magyar válogatottnak, mindig akadt valaki, aki új lendületet adott, így sokáig sikerült a tízpontos határ közelében tartani a portugálokat. A vége mégis váratlanul szoros lett, az utolsó percen belül két pontra csökkent a különbség. A kritikus helyzetben Perl villant meg egy triplával és egy duplával, így végül 81-75-ös, nehéz, de roppant fontos győzelmet aratott a válogatott. Még csak az első forduló volt, de ezzel máris nagy lépést tett a csapat az első háromba kerülés, azaz a továbbjutás felé.

A magyar válogatott és egyúttal a mezőny legeredményesebb játékosa a 19 pontig jutó Perl volt, aki mellett Vojvoda (17), Keller (15) és Eilingsfeld (15) is megszórta magát. Folytatás Franciaország ellen Kaposváron hétfőn.

Világbajnoki selejtező, E csoport, 1. forduló: Portugália–Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20)

Borítókép: Vojvoda Dávid a magyar válogatottban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.