Nincs Hanga, nincs Ivkovics, de ma Portóban győzni kellene

A világranglista 58. helyén álló Portugália ellen idegenben lép pályára a 41. helyezett magyar férfi-kosárlabdaválogatott a 2023-as világbajnokság selejtezőinek mai nyitányán. A papírforma a mieink sikerét ígéri, de nem lehet biztosra menni, miután a koronavírus is megkeserítette a csapat életét.

2021. 11. 26. 6:17
Kecskemét kosár edzés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű helyzetben a magyar válogatott, hiszen mint az hétfőn kiderült, a csapatot több mint nyolc éve irányító Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány és a keret egyik legjobb formának örvendő kosárlabdázója, Golomán György is megfertőződött a koronavírussal, így egyikük sem tarthatott az együttessel Portóba. A csapatkapitány, Keller Ákos lapunknak azt mondta, ilyen helyzetben sokat számíthat, hogy a játékosoknak nem kell bemutatkozniuk egymásnak az öltözőben.

– Egy-két ember kivételével évek óta ugyanaz a csapat áll össze, ugyanaz a szisztéma, ugyanaz a védekezés – fogalmazott a Falco centere. – Összeszokottak vagyunk, aminek köszönhetően, úgy gondolom, egy ilyen nehéz helyzetet is könnyebben átvészelünk. 

Most még fontosabb lesz a játékosok közötti kommunikáció, hogy egymás közt meg tudjunk beszélni mindent, és ezáltal kevésbé érezzük meg a szövetségi kapitány hiányát.

Keller szerint óriási pech, hogy a játékosok közül épp Golomán Covid-tesztje lett pozitív, mert ő volt a legjobb formában az egész válogatottból. Mindketten a Bajnokok Ligájában a csoportgyőzelemre hajtó Falco alapemberei, és a nemzeti csapat magját is a szombathelyi bajnokcsapat adja, amelyből összesen hatan voltak tagjai a keretnek – Golomán kiesésével is öten maradtak.

– A bajnokság és a BL miatt két fronton kell helytállnunk a Falcóval, ami miatt érezhetően fáradtabbak vagyunk a többieknél, de legalább a meccsritmussal nem lehet gond – árulta el Keller. – A keret többi tagja kapott egy kis pihenőt, majd kiderül, hogy mi ér többet, az ő frissességük, vagy a mi lendületünk. Remélhetőleg a kettő elegyéből kihozunk valami jót.

Válogatottunk Kecskeméten már a szövetségi kapitánya nélkül készült Fotó: Havran Zoltán

A „valami jó” egy világbajnoki selejtező kezdete előtt a sikeres kvalifikációt jelentheti, ez azonban nem egyszerű, jelesül a magyar válogatott sosem szerepelt a vb-n. Az első csoportkörben Franciaország, Montenegró és Portugália az ellenfél, a négy csapatból az első három helyezett továbbjut a selejtező második szakaszába.

Biztosra nem lehet menni, hiszen a franciák a 2019-s vb-bronzérmesei, Montenegró ellen pedig a 2017-es Eb-n sima, 72-48-as vereséget szenvedtünk. 

A papírforma szerint a portugálokat kellene megelőzni, de az Ivkovics helyét ideiglenesen átvevő Pór Péter edző figyelmeztetett, hogy dinamikusan fejlődő együttesről van szó, amely a hazai játékosok mellett franciaországi és spanyolországi légiósokra is épít.

Mindenesetre a második csoportkörbe jutás szempontjából rögtön a pénteki találkozó kulcsfontosságú lehet, s már azt is szem előtt kell tartani, hogy hétfőn Franciaország ellen következik a folytatás Kaposváron. – A portugálok elleni olyan meccs, amit mindenféleképpen meg kellene nyernünk – jelentette ki Keller. – A franciák ellen meg az lehet a cél, hogy minél jobban megnehezítsük a dolgukat hazai pályán. Abban bízhatunk, hogy nem a legerősebb keretükkel érkeznek majd, mert az Euroliga- és NBA-játékosaik közül nem mindenki áll rendelkezésre.

A magyar válogatottnak hasonló okból csak Hanga Ádámot kell nélkülöznie, aki nem tud elszakadni a Real Madridtól. Hiányzó még a Japánban kosarazó Allen Rosco, aki a gyermeke születése miatt marad távol. Mindennek ellenére is az utóbbi évek legtöbb nemzetközi szintű tapasztalattal rendelkező magyar csapata vág neki a vb-selejtezőnek. Ketten tagjai a keretnek a spanyol ligából, hiszen Filipovity Márkó az Obradoiro hármasa, a 19 éves Maronka Zsombor pedig a Badalona tehetsége. S ott vannak a BL-ben sikerrel szereplő Falco játékosai is.

Világbajnoki selejtező, E csoport, 1. forduló: Portugália–Magyarország 19.00 (tv: M4 Sport), Portó, Franciaország–Montenegró 20.30, Pau.

Borítókép: Edzésben a magyar válogatott (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.