időjárás -1°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

A főpróba VAR-káoszt vetít előre a katari futball-vb-re

Koczó Dávid
2021.12.04. 11:06 2021.12.04. 14:52
A főpróba VAR-káoszt vetít előre a katari futball-vb-re

Katarban az Arab Kupa jelenti a 2022-es labdarúgó-világbajnokság főpróbáját. A tizenhat csapatos tornán a házigazdák már biztosan megnyerik csoportjukat, ám második győzelmük különös körülmények között született.

Miután a FIFA a 2017-es torna után beszüntette az elmúlt világbajnokságok előtt főpróbaként használt Konföderációs Kupát, a 2022-es katari labdarúgó-vb előtt új eseménnyel teszteli a helyszínt. A tizenhat csapatos Arab Kupa az érintett országokon kívül nem tart számot túl komoly érdeklődésre, bár a résztvevők közül sokan joggal reménykedhetnek abban, hogy egy év múlva ismét FIFA-tornán játszhatnak Katarban.

A második fordulóban azonban egy mérkőzést befolyásoló VAR-döntés borzolta a kedélyeket. Katar és Omán összecsapásán 1-1 volt az állás, amikor a 97. percben, Mohammed Muntari fejese után a labda az ománi védő, Fahmi Durbin fejét is érintette, majd a gólvonal környékére pattant.

A gólvonal-technológia nem jelzett gólt a brazil játékvezetőnek, Wilton Sampaiónak, így úgy tűnt, a katariak hiába reklamálnak. A VAR azonban ellentmondott ennek az ítéletnek, az alaposan összezavart sípmester pedig a hazaiak számára kedvező döntést hozott, megadta a gólt.

Katar ünnepelhetett, a 2-1-es győzelemmel bebiztosította csoportelsőségét, míg Omán már másodszor bosszankodhatott a ráadásban, hiszen az első fordulóban a 98. percben bukta el a győzelmet Irak ellen.

Hogy a vb-t szem előtt tartva is örülhet-e ennek a végkimenetelnek Katar, az már kérdésesebb. Arra mindenesetre rávilágított az eset, hogy a helyszínen létesített technológiai segédeszközök még finomhangolásra szorulnak. Persze, ha esetleg jövőre is a hazaiak járnak jól egy vitatott ítélettel, azt olyan nagyon nem fogják bánni. 2002-ben, Dél-Koreában sem a rendező ország szurkolói panaszkodtak a játékvezetésre…

Borítókép: Wilton Sampaio játékvezető türelmet kér a játékosoktól (Fotó: AFP/Jack Guez)