A lovak biztos jelenléte az egyetlen reménysugár

Továbbra is kérdéses az öttusa jövője. Itthon egyelőre a 2024-es, még lovaglással rendezett olimpiai verseny a fő szempont, a távolabbi jövőt illetően egyetlen halvány reménysugár maradt.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 12. 14. 19:01
Gulyás Michelle, a jelenlegi első számú női versenyzőnk Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal azután, hogy a Magyar Öttusaszövetség elnöksége arról határozott, mindenképpen fenntartják a szövetség jelenlegi, harmincas lóállományát legalább 2022 augusztusáig, a székesfehérvári Európa-bajnokságig, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság levette a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjáról a sportágat.

– A NOB közleménye óta eltelt öt nap alatt nem tudtuk még értékelni az új fejleményeket, annyi azonban biztos, hogy az elnökség hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy a 2024-es párizsi olimpiára fókuszálunk, amelyen még lesz lovaglás, így egyelőre biztosan fenntartjuk a szövetség jelenlegi lóállományát – mondta a Nemzeti Sportnak Gallai István, a hazai szövetség főtitkára.

A sportvezető úgy véli: a NOB döntésével lényegében elfogadta a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) törekvéseit, hiszen konkrét elvárásokat fogalmazott meg az új sportággal és a lebonyolítással kapcsolatban: legyen sokkal olcsóbb a jelenleginél, érjen el sokkal szélesebb tömegbázist, szólítsa meg a fiatalokat és legyen közönségbarát. Gallai sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a NOB sajtótájékoztatóján nem hangzott el újságírói kérdés a szervezethez eljuttatott sportolói levél kapcsán, amelyben az öttusa kiválóságai kérik Thomas Bach elnököt, álljon ki a lovaglás mellett, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozzáállásában minimális pozitívumot is lát.

– A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a UIPM-nek konzultálni kellene a saját sportági közösségével az új sportág és lebonyolítási rendszer kialakításának ügyében, a Nemzetközi Öttusaszövetség pedig ezt is fogja tenni. A legutóbbi világbajnokságon megalakult sportolói bizottság elnökét például valószínűleg meg fogják hívni a kérdésen dolgozó munkacsoportba. Jó lenne, ha a jövő héten felálló bizottságba magyar szakember is kerülne, de nem tartom valószínűnek, mert mi eddig egyértelműen a sportágcsere ellenzői közé tartoztunk, nyíltan szembe menve a UIPM által képviselt irányvonallal, és ebben a tekintetben a Magyar Öttusaszövetség álláspontja a múlt szerdai közlemény óta nem is változott – fejtette ki a sportvezető, aki szerint egyetlen, nagyon halovány reménysugár maradt csupán az öttusa lovaglószámának megmentésére.

A NOB sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre ugyanis Thomas Bach elmondta, maga a lovaglás, mint különálló sportág nincs veszélyben az olimpiai program tekintetében, így lovak mindenképpen lesznek az ötkarikás játékokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.