Gulácsi Dárdai útját járja, klublegenda lett Németországban

Az RB Leipzig szerdán 2-0-ra legyőzte a Hansa Rostockot a Német Kupában, Gulácsi Péter pedig nemcsak a negyeddöntőbe jutást, hanem a klubban lejátszott 250. meccsét is ünnepelte. Kik voltak azok a magyar labdarúgók, akik több mint kétszáz mérkőzést számláltak egy külföldi csapatban? Nincsenek sokan, Gulácsi viszont már most klublegenda Lipcsében.

2022. 01. 22. 8:45
GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa nem segíthet a csapatának a BL-ben Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Az RB Leipzig szerdán 2-0-ra legyőzte a Hansa Rostockot a Német Kupában, Gulácsi Péter pedig nemcsak a negyeddöntőbe jutást, hanem a klubban lejátszott 250. meccsét is ünnepelte. Kik voltak azok a magyar labdarúgók, akik több mint kétszáz mérkőzést számláltak egy külföldi csapatban? Nincsenek sokan, Gulácsi viszont már most klublegenda Lipcsében.

Nem gyakori, hogy magyar labdarúgó olyan magasságba jut a meccsszámot tekintve egy külföldi klubnál, mint A válogatott kapus 2015 nyarán a Salzburgtól szerződött az akkor még a német másodosztályban szereplő RB Leipzighez, és meg kellett küzdeni a helyéért, ugyanis az első fél évben csere volt Fabio Coltorti mögött.

A svájci előd 2012-ben, a negyedosztályban csatlakozott az együtteshez, így végigkísérte annak felemelkedését a profik világába. A Bundesligába való feljutás tavaszán, 2016-ban azonban már Gulácsi állt a kapuban, és azóta nem is lehet kirobbantani onnan.

Az RB Leipzig színeiben lejátszott 250 meccsel Gulácsi a második helyen áll a klub örökranglistáján, csak a dán csatár, Yussuf Poulsen előzi meg őt (311), aki 2013-ban érkezett Lipcsébe. Nem túlzás, a magyar kapus már legendás alakja a csapat történetének.

Gulácsi mostanra csapatkapitány lett, s a 250 mérkőzéséből 78-at kapott gól nélkül hozott le, azaz csaknem minden harmadikon hibátlanul védett.

Németországban vált korábban hasonló, korszakos alakjává a Herthának, amelyet játékosként 1997-től a 2011-es visszavonulásáig szolgált. Ezalatt 373 meccsen öltötte magára a berlini gárda mezét, amivel a Transfermarkt összegzése szerint Holger Brück (375) mögött alig elmaradva a második helyen áll a klubtörténetben, de csak a Bundesliga-meccseket nézve Dárdai a vitathatatlan rekorder 286 pályára lépéssel.

A Herthánál egy ideig csak rideg profi voltam, nem több. Az évek során változott a helyzet. Beleszerettem a Herthába!

– vallotta be Dárdai a 2016-ban megjelent önéletrajzi könyvében.

Ugyancsak a Hertha színeiben jött össze a Gulácsiéval szinte azonos mérkőzésmennyiség Király Gábornak, aki 1997 és 2004 között 252 találkozón védte a berlini kaput. Ezzel azonban a szürke mackónadrágot a Bundesligában divatba hozó Király csak a 15. helyen áll a Hertha örökranglistáján.

Egykori Hertha-felkészülés, az első sorban Fredi Bobic, Dárdai Pál és Király Gábor:

Legalább kétszáz meccset egy külföldi klub mezében rajtuk kívül olyanok érték el, akik a bajnokság erejét tekintve kisebb futballnemzetben tettek próbát. Hollandiában hárman is ott vannak egy-egy klub történetének top 10 pályára lépője között.

Közülük a legtöbb mérkőzése Babos Gábornak van, aki 258-szor védte a NEC Nijmegen kapuját, s ezzel az ötödik a rangsorban. Ő korábban a NAC Bredában lett az Eredivisie legjobb kapusa, aztán leigazolta a Feyenoord, amelyből mindössze egy év után Nijmegenbe távozott, ahol 2008-ban újra a holland élvonal legjobbjának választották meg a posztján.

Így búcsúztatták Babost a NEC-től 2013-ban:

Mindössze eggyel kevesebbszer, 257-szer futballozott a NAC Bredában Fehér Csaba, aki ezzel ugyancsak az ötödik helyen áll korábbi klubja ranglistáján. A 41-szeres válogatott jobbhátvédre is lecsapott egy holland sztárklub, 2004-ben a PSV Eindhovenhez került, amelyben azonban nem tudott kezdő lenni, így 2007-ben visszatért Bredába.

Bejött Hollandia Bodor Boldizsárnak is, aki a Rodában töltött el hét évet, balhátvédként abszolút alapember volt az élvonalbeli együttesben, akkoriban volt tagja a magyar válogatottnak is. 239 mérkőzésen szerepelt a kerkradei klubban, amelynek a nyolcadik legtöbbszörös pályára lépője.

Svájcban kilenc évet húzott le a Sion csapatában Vanczák Vilmos, aki a 296 fellépésével a hetedik helyen áll az együttes mezét a legtöbbször viselők listáján. 

A 2011–2012-es idényben védő létére 11 találattal a Sion házi gólkirálya volt, így amikor az évad végén az AC Milantól a klubhoz igazolt az olasz világbajnok Gennaro Gattuso, az ő szemében is megvolt a respektje.

Meg kell még említeni Sáfár Szabolcsot, aki 221-szer játszott az osztrák Salzburgban, de ez nem a mostani, már a Red Bull irányítása alatt álló Salzburg volt még, hanem annak jogelődje, az Austria Salzburg, amelyet 2005-ben vásárolt fel az energiaitalgyártó vállalat. A Vasas-nevelésű Sáfár 1997 és 2003 között még a korábbi formáció kapusa volt.

Borítókép: Gulácsi Péter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.