Sikerült a visszavágás, az Euroliga döntőjébe jutott a magyar bajnok!

A női kosárlabda Euroliga négyes döntője fantasztikus magyar sikerrel kezdődött: a Sopron Basket 74-69-re legyőzte az elődöntőben a spanyol Perfumerias Avenidát. Ezzel egyrészt visszavágott a tavalyi Final Four elődöntőjében elszenvedett vereségért, másrészt a magyar bajnok bejutott a kontinens elitsorozatának a döntőjébe.

2022. 04. 08. 18:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa egyik legszebb és legnagyobb kosárlabdacsarnoka ad otthont a női Euroliga négyes döntőjének. A torna helyszíne Isztambulban egy éve az 5240 férőhelyes Volkswagen Arena volt – ahol a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlott a Final Four –, ezúttal viszont a 13 800 szurkoló befogadására alkalmas Ülker Spor ve Etkinlik Salonuban küzdenek a csapatok, amely a Fenerbahce szintén euroligás férfi csapatának is a csarnoka.

Ehhez képest az első elődöntőn mindössze háromszázan ültek a lelátókon, igaz, török szempontból egyelőre érdektelen volt ez az összecsapás. Számunkra nem, hiszen a Sopron Basket játszott a spanyol Perfumerias Avenidával, ami egyben a tavalyi negyeddöntő visszavágója is volt. Egy éve a salamancai csapat nyert azzal az edzővel, Robero Iníguezzel a kispadon, akivel a magyar bajnok 2018-ban és 2019-ben is eljutott az elitliga Final Fourjába.

 

 

A Sopron összesen az ötödik, sorozatban a negyedik négyes döntőjében vesz részt, és nagy kérdés volt, hogy melyik arcát mutatja. Az idényben roppant hullámzóan teljesít, érték váratlan, sőt érthetetlen kudarcok, ám amikor a legjobban kellett, akkor hozta a nagyon fontos meccseket, és így juthatott el a négyes döntőig.

Az elődöntő a legjobban indult. A magyar bajnok roppant türelmesen játszott támadásban, elsősorban a palánk alól próbált meg eredményes lenni, és elhúzott 8-2-re. Emellett nagyszerűen működött a védekezés is, amelynek elsődleges célja az Euroliga legértékesebb játékosának választott Kahleah Copper semlegesítése volt. Jelena Brooks két triplája után Roberto Iníguez időt kért, de nem tudott változtatni, az első negyed 22-13-as soproni vezetéssel ért véget.

 

Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A második elején a Salamancának volt egy 7-0-ás rohanása, amellyel fel tudott zárkózni, ám ezt követően a magyar csapat 14 pontot szerzett egyetlen kapott nélkül, és a remeklő Jelena Brooksnak köszönhetően – ő az első félidőben 16 pontig jutott – 36-20-ra elhúzott. A játékvezetők tévesen sportszerűtlen hibát ítéltek Határ Bernadett ellen, ami kicsit kizökkentette a Sopront, de övé lett a negyed hajrája is, Brian January és Gabby Williams tripláival visszaállította a tizenhat pontos különbséget a nagyszünetre. 

Spanyol triplával indult a harmadik negyed, de mindenre volt válasza a magyar bajnoknak. Még úgy is, hogy Határ Bernadettet ütötték-verték a palánk alatt, és a játékvezetők ezt elnézték a védőknek. Nemigen boldogult a Sopron védekezésével a Salamanca, és előbbi ennek köszönhette, hogy tartani tudta az előnyét, mert támadásban visszaesett a teljesítménye. És persze annak is, hogy Jelana Brooks továbbra is pontosan célzott távolról. 

 

Fotó: Fiba.com

Az utolsó játékrész kezdetén 64-52-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Hamarosan azonban ötre pontra csökkent az előny, mert a Perfumerias védekezése feljavult, a soproni oldalon nem volt, aki vigye előre a csapatot, Gabby Williamsnek például nagyon nem ment, büntetőket is hibázott. A csapat hullámvölgybe került, öt és fél perc alatt mindössze két pontot dobott. Coppel szinte egymaga hozta fel a spanyolokat, de a nagy szívvel harcoló magyar együttes a végén okosan kosárlabdázva megnyerte a meccset. Azaz, a Sopron Basket visszavágott a tavalyi kudarcért, és bejutott az Euroliga döntőjébe, okkal ünnepelt a pályán a csapat és a lelátón a mintegy negyvenfőnyi soproni szurkolótábor!

A meccs hőse magyar szempontból Jelena Brooks volt, aki 27 pontot dobott, Határ Bernadett 15, Gabby Williams pedig 13 pontig jutott, Határ emellett leszedett 10 lepattanót is. A másik elődöntőt ugyancsak nagy csatában a házigazda Fenerbahce 83-74-re nyerte a cseh USK Praha ellen, így a török sztárcsapat lesz a Sopron ellenfele vasárnap 16 órakor, a döntőt az M4 Sport+ élőben közvetíti.

Női Euroliga, Final Four, elődöntő: Sopron Basket–Perfumerias Avenida (spanyol) 74-69 (22-13, 25-18, 17-21, 10-17), Fenerbahce–USK Praha, 83-74.

Borítókép: Sok oka volt az örömre a soproniaknak az Euroliga elődöntőjében (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.