Viszavágással kerülne az Euroliga Final Four döntőjébe a magyar bajnok

Pénteken megkezdődik a női kosárlabda Euroliga négyes döntője, a Final Four, és a Sopron Basket összesen ötödször, sorrendben negyedszer tagja a kontinens elitjének. Az orosz csapatok kizárásával nyíltabb lett a harc a trófeáért, de a magyar bajnokot a visszavágás vágya is fűti, mert az idén is a spanyol Perfumerias Avenida ellen játssza az elődöntőt, amelytől tavaly kikapott.

2022. 04. 08. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint az a vereség nagyon beleégett a lelkekbe. Egy éve a női Euroliga négyes döntőjében a fináléba vezető úton a Perfumerias Avenida megállította a nem túl jól teljesítő magyar bajnokot, és a sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy az egyik elődöntőben ismét ez a két csapat találkozik egymással. A soproni játékosok közül egy sem akadt, aki ne azzal kezdte volna a Final Fourról szólva, hogy itt az ideje a visszavágásnak.

 

 

A meccsnek ráadásul ad némi pluszpikantériát az a tény is, hogy a salamancai csapat edzője az a Roberto Iníguez, aki a Sopront 2018-ban és 2019-ben is elvezette a négyes döntőbe, és ott egy ezüstérmet, valamint egy negyedik helyet szerzett vele. Utódja, Gáspár Dávid különleges helyzetben van, hiszen a fiatal szakembernek ez a második Final Fourja, mindkétszer Isztambul a helyszín és az első ellenfél is ugyanaz.

 

Fotó: fiba.com

– A Perfumerias összetett rendszert játszik, kivételesen jó, remekül szervezett, kemény csapat, amelynek minden szituációra van válasza – mondta Gáspár Dávid. – Rengeteg információt adtunk és adunk a játékosoknak, ezekre alapozva készülünk az edzéseken is. Az elsődleges szempont, hogy a védekezésben nem szabad hibáznunk, és akkor lesz esélyünk a győzelemre.

 

 

 A torna helyszíne egy éve az 5240 férőhelyes Volkswagen Arena volt – ahol a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlott a Final Four –, ezúttal viszont a 13 800 szurkoló befogadására alkalmas Ülker Spor ve Etkinlik Salonuban küzdenek a csapatok, amely a Fenerbahce szintén euroligás férfi csapatának is a csarnoka.

– Ilyen helyszínt eddig csak férfi euroligás mérkőzésen láthattam a tévében. Mindenkinek nagy élmény lesz egy ekkora csarnokban játszani, és külön köszönet annak a mintegy ötven szurkolónknak, akik eljönnek ide is buzdítani bennünket – tette hozzá Gáspár Dávid.

A salamancai együttes ráadásul nemcsak csapatként, hanem az egyéni képességet tekintve a roppant erős, az Euroliga MVP-je, azaz legjobb játékosa például az az amerikai Kahleah Copper lett az edzők, a csapatkapitányok, a média és a szurkolók szavazatai alapján, aki ma a Perfumeriast erősíti, és meccsenként 22,5 pontot átlagol, amivel kiemelkedik a mezőnyből. Persze, a magyar bajnoknál is találunk klasszis kosarasokat. A legjobb védőjátékosok versenyében például Gabby Willams úgy lett második a Fenerbahce sztárja, Elizabeth Williams mögött, hogy utóbbit a török szurkolók hozták be elsőnek, a játékosoktól, az edzőktől és az újságíróktól a soproni kapta a legtöbb voksot. A 21 éven aluliaknál Varga Alíz végzett másodikként, a szerkszárdi Mányoki Réka pedig ötödik lett.

 

Fotó: Fiba.com

Gabby Williams a nemzetközi szövetség honlapján azt emelte ki, hogy a társaival együtt elégtételt kívánnak venni a Salamancán a tavalyi vereségért.

– Deja vu érzésem van, és szeretek bosszút állni. Idén a Jekatyerinburg távollétében bármelyik csapat nyerhet. Hullámzó szezont futunk, de amikor kellett, akkor mindig nyertünk. Isztambul eddig nem jó ómen nekünk az idényben, mert a Fenertől és a Galatasaraytól is kikaptunk, de most nem foglalkozunk ezzel – mondta a francia válogatottal a tokiói olimpián bronzérmes 25 éves légiós. – Az edzéseink nagyon harcosak, és nekem tetszik az az intenzitás, amikor látom, hogy valaki bedühödik tréning közben. Jó érzés, hogy olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik utálnak veszíteni, és Briann January, valamint Jelena Brooks ennek a listának az élén van.

 

Fotó: fiba.com

A Sopron Basket ikonja és csapatkapitánya, a hetedik Final Fourjára készül – kettőben még pécsiként játszott –, és a hét végén Isztambulban a 247. és a 248. Euroliga-meccsén léphet majd pályára, ami egészen döbbenetes szám. Ezt tizennyolc idény alatt hozta össze, ennyi ideje tartozik a kontinens szűk élvonalába, és ennyi idő alatt mindössze négy mérkőzést hagyott ki, amelyen játszhatott volna.

– A két csapat nagyon jól ismeri egymást, mi is tudjuk, mire kell a spanyolok ellen figyelni – mondta a 37 éves csúcstartó már Isztambulban. – Fizikálisan rendben vagyunk, taktikailag felkészültünk, mentális tényezők döntenek majd, és minket fűt a visszavágás vágya is a tavalyi vereség miatt. Kevés pontot várok a mérkőzéstől, ha a hétfői bajnoki elődöntőt látott lendületünket megtartjuk, akkor törleszteni is fogunk.

Az orosz csapatok kizárása után a verhetetlennek tartott Jekatyerinburg távollétében most nyíltabbak az esélyek, mind a négy résztvevő okkal reménykedhet a végső győzelemben. Erről beszélt Gabby Williams is.

– Engem most csak érdekel, ami a Sopronnal történik. Van egy feladatunk, ez egy üzleti út, és én nyerni akarok! Csak erre gondolok!

Borítókép: Gabby Williams és Fegyverneky Zsófia ünneplik a bejutást a Final Fourba (Fotó: Fiba.com)

Női Euroliga, Final Four, elődöntők: Sopron Basket–Perfumerias (spanyol) 16.00 (tv.: M4 Sport), USK Praha (cseh)–Fenerbahce (török) 19.00. A helyosztókra vasárnap kerül sor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.