Hanga Ádám és a Real Madrid elveszítette az Euroliga-döntőt

Az első magyar kosárlabdázó szeretett volna lenni Hanga Ádám, akinek sikerül megnyerni a legrangosabb európai kupát, az Euroligát. A 33 éves játékos csapata, a Real Madrid jól kezdte a finálét, Hanga hárompontosa után a meccs legnagyobb különbségű előnyére tett szert, de a török címvédő, az Anadolu Efes a hajrában fordított, és nagy csatában 58-57-re megnyerte a belgrádi döntőt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 21. 20:48
BASKET-EURL-REAL MADRID-ANADOLU EFES Fotó: Europress/AFP/PEDJA MILOSAVLJEVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsinórban tíz megnyert meccsel a háta mögött állt fel Hanga Ádámmal a Real Madrid az Anadolu Efes elleni Euroliga-döntőn, tehát önbizalommal telve játszhatott a spanyol csapat a török ellen, amely az Olympiakoszt győzte le a legjobb négy között.

A győzelmi széria tizedik sikerét a nagy rivális Barcelona elleni elődöntőben aratta a Real (86-83) már a belgrádi Final Fourban csütörtökön, s a diadal a négy pontot, három-három asszisztot és lepattanót összehozó Hangának különösen édes lehetett, aki épp a katalánoktól igazolt tavaly Madridba.

(jobbra) a Barcelona elleni elődöntőben Fotó: Pedja Milosavljevic

A sors érdekes forgatókönyvet írt. Hanga sokáig gyümölcsöző kapcsolata a Barcával a tavalyi Euroliga-finálé után romlott meg, amikor az addig alapembernek számító magyar kosaras váratlanul mindössze hét másodpercet töltött a pályán a döntőben. Az ellenfél pedig akkor is az Efes volt, amely ellen a gyakorlatilag Hanga nélkül játszó Barca 86-81-re veszített.

Az idei Euroliga-döntő másmilyen volt. Számunkra főleg azért, mert Hanga nem hét másodpercet töltött a pályán, hanem 22 percet, ami alatt dobott öt pontot, szerzett három lepattanót és adott egy asszisztot is. 

Egyvalami azonban nem változott: a címvédő Anadolu újra győzött egy spanyol sztárcsapat ellen.

Pedig a Real magabiztosan kezdte a meccset, az első negyedet ugyan csak egy ponttal nyerte meg, de a nagyszünetre ötpontos előnyre tett szert. A harmadik negyed sem indult rosszul a madridiaknak, Hanga hárompontosa után 40-31-nél kilencpontosra nőtt az előny – ez volt a legnagyobb különbség a meccsen.

Ezután azonban kapaszkodni kezdett az Efes, amely a harmadik negyedet végül megnyerte, s összességében két pontra megközelítette a Realt az utolsó felvonás előtt. A negyedik negyed elején már átvette a vezetést a török csapat, amely a hajrában ugyan még egyszer hátrányba került, ekkor 50-49-re vezettek Hangáék, de végül nagy csatában mégis 58-57-es Efes-siker született.

Férfi Euroliga-döntő, Belgrád: Real Madrid (spanyol)–Anadolu Efes (török) 57-58 (15-14, 19-15, 8-11, 15-18).

Borítókép: Hanga Ádám (balra) küzd a labdáért az Efes elleni Euroliga-döntőben (Fotó: Europress/AFP/Pedja Milosavljevic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.