Hosszú Katinka bejutott a vb-döntőbe, éremért úszik a zárónapon

Egy magyar érdekeltségű úszószám maradt hátra a Duna Arénában a budapesti vizes vb-n a medencés versenyek zárónapjára, de az az egyik legjobban várt volt. Női 400 vegyesen Hosszú Katinka az ötödik legjobb idővel bejutott az esti fináléba, Mihályvári-Farkas Viktória a kilencedik helyen kiesett.

2022. 06. 25. 9:34
HOSSZÚ Katinka
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három egyéni számot vállalt a hazai vb-n, amelyek közül Sós Csaba szövetségi kapitány a vb előtt úgy gondolta, hogy 400 vegyesen van esélye az éremszerzésre. Ezt a véleményt nemcsak a múltra (nevezetesen Hosszú olimpiai bajnoka, ötszörös világbajnoka és világcsúcstartója a számnak), hanem

a jelenre is lehetett alapozni, mivel 2022-ben Hosszúé a harmadik legjobb idő, amelyet a Mare Nostrum sorozat franciaországi állomásán úszott május végén (4:35,95).

Tavaly a hazai Eb-n Hosszú győzött, mögötte az akkor 17 évesen berobbanó Mihályvári-Farkas lett az ezüstérmes, így mindkét magyar döntőbe jutásában bízhattunk, pláne hogy ez tavaly a tokiói olimpián is összejött, amelyen az ötödik-hatodik helyen végeztek.

MIHÁLYVÁRI-FARKAS Viktória
Mihályvári-Farkas az idei legjobb idejét úszta. Fotó: Illyés Tibor

A második futamban úszott a három legnagyobb rivális, a kanadai Summer McIntosh, valamint a két amerikai, Katie Grimes és Emma Weyant, az utóbbi a harmadik helyen 4:38,52-t jött, ehhez lehetett viszonyítani.

A harmadik, utolsó futamban érkeztek a magyarok, akik mellett a tokiói bajnok, Ohasi Jui is ott volt. Száznál Hosszú a második, Mihályvári a negyedik volt. Háton Katinka átvette a vezetést, Ohasi előtt haladt, ám a mell végére a japán elé került. Gyorson fej fej mellett úsztak a futamgyőzelemért, amelyet végül Hosszú szerzett meg 4:39,15-tel, és az ötödik idővel bejutott a döntőbe.

Mihályvári negyedik lett 4:41,16-tal, de mivel ez a futam lassabb volt az előzőnél, összesítésben a kilencedik helyen kiesett. 46 század hiányzott a 18 éves magyarnak a fináléhoz, amelyben első számú tartalék lesz.

– Jól jött a pihenés a nagy hajrá előtt – ismerte el Hosszú Katinka, aki legutóbb kedden úszott a vb-n. – Sejtettem, hogy ez a futam lassabb lesz, ezért a futamgyőzelemre mentem rá. Az idő messze elmarad attól, amiket szoktam úszni, viszont délelőtt jó volt ez, nem akartam mindent kiadni magamból, hogy estére maradjon erő, hiszen nem vagyok topformában.

– Nekem még életemben nem fájt ennyire 400 vegyes – jelentette ki – Nem tudom, mi történt, a felkészülés jól ment, erre a számra próbáltuk kihegyezni a formámat, de az az igazság, hogy ebben most ennyi volt. Idén ez volt a legjobb időm, valami pozitívum legalább van benne, de át kell beszélni, hogy mit kell másként csinálni. Ebből is tanulunk, ezért vagyok itt. Megyek tovább, nem adom fel!

Ami a döntős esélyeket illeti, a 15 éves McIntosh (4:36,15) és a 16 éves Grimes (4:36,68) az elődöntőben kiemelkedett a mezőnyből, de a harmadik helyért harcban lehet Hosszú. Nem lesz könnyű, hiszen Weyant, Ohasi és egy kínai versenyző is hasonló időt tudott. Kérdés, kiben mennyi tartalék maradt, 18 óra után minden kiderül.

Vizes vb, úszás, szombati előfutamok magyar helyezettjei (vastaggal szedve a továbbjutók):
Nők: 400 vegyes: 5. Hosszú Katinka (4:39,15), 9. Mihályvári-Farkas Viktória (4:41,16)

Borítókép: Hosszú Katinka a budapesti vizes vb-n a Duna Arénában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.