Kapás Boglárka kisebbfajta csodát tett a Duna Arénában

Áprilisban még el volt keseredve Kapás Boglárka, aki a makacs deréksérülése miatt a visszavonuláson is elgondolkodott. Két hónap telt el azóta, s nagyszerű úszással mutatkozott be a hazai vizes vb-n. Sikeres volt a kedd délelőtt a magyar úszók számára a Duna Arénában. Három számban is dupláztak a hazai versenyzők: Kapás mellett Hosszú Katinka, Kós Hubert, Török Dominik, Németh Nándor és Szabó Szebasztián is továbbjutott.

2022. 06. 21. 10:36
KAPÁS Boglárka
Vizes vb 2022 – Készülnek a magyar úszók a világbajnokságra Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

címvédőként, pedig a harmadik számú egyéni számában indult 200 pillangón. A helyzet egyikük esetében sem volt egyértelmű. Kapás az év elején elhúzódó, pillangón különösen érzékeny deréksérüléssel bajlódott, ami miatt lapunknak bevallotta, a visszavonulás is megfordult a fejében.

2019 világbajnoka végül nem vonult vissza, hanem küzdött, és ma megmutatta, hogy miért. 

Kapás csodás második száz métert úszott, s végül 2:09,24-gyel a futamában harmadik lett, összességében pedig a hetedik idővel jutott be a 200 pillangó esti elődöntőjébe.

– Szerencsére nem kellett teljesen kiúsznom magam. Nem extra az idő, én 08-akat szoktam úszni. Szeretnék ott lenni a döntőben, egyelőre ennyit kívánok magamnak – nyilatkozta Kapás.

Hosszú Katinka tavaly a tokiói olimpián nagy port kavart azzal a döntésével, hogy visszalépett a 200 pillangótól, most azonban vállalta a versenyt. A 14. helyen továbbjutott a középdöntőbe, de a fináléba jutása erősen kérdéses.

Férfi 200 vegyesen személyében titkos éremesélyes ugrott a vízbe. Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak azt nyilatkozta a vb előtt, hogy már elvárja az áttörést, a 19 éves tehetségtől, akit évek óta a magyar úszósport egyik reménységének tartanak. Kós 400 vegyesen 12. lett korábban, de azt előre elmondta, hogy a 200-ra készül igazán.

Az előfutamban ezt megmutatta: a pillangó és a hát után magabiztosan vezette a futamát, mellen visszaszorult a második helyre és ott is ért a célba. 

Ilyenkor a továbbjutás a lényeg, ami az 1:58,47-es idővel nem volt kérdéses, Kós a hatodik legjobb idővel került az esti elődöntőbe.

– Ami hibát lehetett, azt elkövettem, nem jött ki jól a fal mellen, túl gyorsan kezdtem az első két távon, így kicsit el is fáradtam a végére, de nagyon be akartam kerülni a középdöntőbe – értékelt Kós. – A pillangót el lehet kezdeni lassabban este, és akkor marad erő gyorson a végére.

Ugyanebben a számban a másik magyar induló, Török Dominik is továbbjutott, ő a 13. helyen került a 200 vegyes elődöntőjébe.

KÓS Hubert
Kós Hubert a 200 vegyes előfutamában Fotó: Kovács Tamás

A királyszámnak tartott 100 gyorson két magyar is bejutott az elődöntőbe a férfiak mezőnyében. Németh Nándor – aki tavaly a tokiói olimpián nyolcadik volt, s Dobay Gyula 1964-es fináléja óta az első magyar döntős volt a számban – a kilencedik helyen jutott tovább, Szabó Szebasztián pedig a 13. idővel került az esti programban újra vízbe ugró legjobb 16 közé.

– Korábban a kétszáz gyors nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, maradt a száz, ami azért közelebb áll a szívemhez – utalt Németh arra, hogy kétszázon már az előfutamban kiesett. – Szeretnék ott lenni a döntőben, amit este remélhetőleg sikerül teljesíteni. Negyvennyolcon belüli idő a cél, ami szerintem elég lehet ehhez.

A vb-n elsőbálozó, mindössze 16 éves Komoróczy Lora mindössze kettő századdal maradt le a középdöntőbe való továbbjutásról, a 17. helyen végzett, így nem került be a legjobb 16 közé.

Kedd este sűrű és izgalmas program ígérkezik, hiszen a délelőtti továbbjutók mindegyike újra szerepel, a nap fénypontjaként pedig a 200 pillangó döntőjében és az érmekért harcol majd.

Vizes vb, úszás, kedd délelőtti selejtezők magyar helyezettjei (vastaggal szedve a továbbjutók):
Nők: 50 hát: 17. Komoróczy Lora (28,49); 200 pillangó: 7. Kapás Boglárka (2:09,24), 14. Hosszú Katinka (2:11,22)
Férfiak: 100 gyors: 9. Németh Nándor (48,33), 13. Szabó Szebasztián (48,47); 200 vegyes: 6. Kós Hubert (1:58,47), 13. Török Dominik (1:59,41)

Borítókép: Kapás Boglárka a vizes vb-n a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.