Magyar kiváltság: nekünk a negyeddöntővel indul a vb

A női után ma a magyar férfivízilabda-válogatott is bemutatkozik a világbajnokságon. Noha az uraknak Montenegró ellen várhatóan nehezebb dolguk lesz, mint amilyen a hölgyeknek volt tegnap Kolumbia ellen, de a csapatkapitány, Varga Dénes nem beszél mellé: a győzelem, a csoport első helye a cél, hiszen szokás szerint érdemben az egyenes kieséses szakasszal, nekünk remélhetőleg a negyeddöntővel kezdődik a torna.

Magyar Nemzet
2022. 06. 21. 6:51
VARGA Dénes
Budapest, 2021. november 19. A ferencvárosi Varga Dénes a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, a harmadik fordulóban, az FTC-Telekom Waterpolo és a görög Olimpiakosz mérkõzésén a fõvárosi Császár-Komjádi Béla Sportuszodában 2021. november 19-én. A mérkõzés 9-9-es döntetlenre végzõdött. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női válogatottunk hétfő este eljátszadozott Kolumbia ellen az első világbajnoki mérkőzésén. A vb-újonc elleni 35-4-es győzelemnél hölgyeinknek a folytatásban lényegesen nehezebb dolguk lesz. A másik két csoporttárs közül Olaszország ugyan – éppen a mienkkel szemben az olimpiai selejtezőtorna elődöntőjében elszenvedett vereség miatt – lemaradt a tokiói játékokról, de hagyományosan nehéz ellenfél. Ugyanez mondható el a kemény pólót játszó Kanadáról is, amely hetedikként zárt Tokióban. A továbbjutás a két csoportrangadó elvesztése esetén sem kerülne veszélybe, hiszen a harmadik helyezett sem esik ki, ám az első hely a cél, hiszen az egyenes ágon negyeddöntős szereplést ér, a csoportgyőztesnek nem kell játszania a nyolc közé jutásért.

Ugyanez lebeg a férfiak szeme előtt, miként azt Varga Dánes a Vlv.hu szaklapnak ki is mondta.

– Mi alapvetően mindig győzelemre játsszuk a meccseinket ebben a szakaszban is, ezért általában meg is nyerjük a csoportunkat. Ha ezért jár szabadnap, akkor az a mi utunk. Jöttünk már ki ebből így is, úgy is, nem foglalnék állást, hogy a pihenés vagy a folyamatos játék a jobb.

Nem is nagyon foglalkoztat, hogy miként végzünk a csoportban, mert a negyeddöntővel indul a világbajnokság

– fogalmazott a 35 éves csapatkapitány.

abból sem csinált titkot, hogy a mieink a nyolc között várhatóan Olaszországgal vagy Spanyolországgal találkoznak, attól függően, melyik együttes végez a második helyen a C csoportban. Ennyire azonban még ne szaladjunk előre. Mai ellenfelünket, Montenegrót a legutóbbi négy alkalommal legyőztük, háromszor simán, egyszer – a 2020-as hazai rendezésű Európa-bajnokságon – nehezebben, 10-8-ra. A legfájóbb emlék persze a riói olimpia büntetőpárbajban elbukott negyeddöntője.

– Tud nyomás lenni, hogy itthon játszunk világversenyt, de az segít, hogy könnyebb mérkőzésekkel kezdünk, várhatóan nem lesz kudarcélményünk a torna első szakaszában, persze nem akarom elkiabálni a Montenegró-meccset – mondta a mai ellenfélről Varga Dénes.

A csapatkapitány is kiemelte, hogy az olimpia után a legtöbb csapat megújult. Ez igaz a mieinkre is, hiszen Nagy Viktor visszavonult, Hosnyánszky Norbert lemondta a válogatottságot, a tokiói keretből kimaradt továbbá Erdélyi Balázs és Pásztor Mátyás, így három játékosunk – Lévai Márton, Burián Gergely és – először szerepel világbajnokságon. 

A többi csapatnál ennél is lényegesebb változások történtek, mai ellenfelünk névsorában például hiába keressük a közelmúlt két kiemelkedő klasszisát, az ob I-ben tíz évet lehúzott Drasko Brguljant, valamint Aleksandar Ivovicot.

– Amikor éles szituáció áll elő egy szoros meccsen, akkor érdemes mindig azokra a játékosokra koncentrálni, akiknek ismerős az arcuk, a nevük, és tudjuk, hogy képesek eredményesek lenni döntő pillanatban is. A nagy riválisoknál az ilyen játékosok száma megfogyatkozott. Vagy nagyon felkötik a gatyát a távozók helyére érkező fiatalok, vagy a válogatottjuk nem tud ugyanolyan erőt képviselni, mint korábban – jegyezte meg Varga Dénes.

A férfiválogatott vb-kerete

Kapusok: Lévai Márton (OSC), (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Nagy Ádám (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), (FTC), (Pro Recco)
Tartalékok: Fekete Gergő (FTC), Vigvári Vendel (FTC)

Borítókép: Varga Dénes tudja, merre vezet az út (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.