Tizenegy percen keresztül nem dobott gólt a Győr, ezért sem nyerte meg a BL-t

Hiába vezetett az első félidőben három góllal a Győr a Vipers ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, egy 11 perces gólcsenddel felhozta az ellenfelét, és aztán már csak futott az eredmény után, végül 33-31-re kikapott. A Vipers megvédte a címét, az ETO rengeteget hibázott a döntőben, és nem bírt a 42 éves norvég kapussal, Katrine Lundéval. Legalább van egy magyar BL-győztes: a Vipers átlövője, Tomori Zsuzsanna két gólt dobott.

2022. 06. 05. 19:37
null
20220605 kezilabda EHF Gyor Vipers Foto: Domotor Csaba Fotó: Domotor Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Metz Esbjerg elleni győzelmével megszerezte a harmadik helyet az idei női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourban. Az elődöntőben a Győrrel szemben alulmaradó dánok csak egyszer, 1-0-nál vezettek az egész mérkőzésen. A második félidő elején Henny Reistad vezérletével két gólra felzárkózott az Esbjerg, ám ellenfele ismét ellépett, és végül meglepően magabiztosan nyert.

Henny Reistad sok gólt lőtt, de társak nélkül maradt:

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A tavalyi Final Four MVP-jének megválasztott Henny Reistad 12 lövésből tíz góllal zárt, a franciáknál Grace Zaadi hétszer talált be. A Metz 32-26-ra nyert.

A döntőben a címvédő norvég Vipers volt a Győri Audi ETO ellenfele. A meccs előtt bővebben foglalkoztunk a két csapat játékosaival, akik kiválóan ismerik egymást, Katrine Lunde, Nora Mörk, Jana Knedlíková, valamint Tomori Zsuzsanna éveket húzott le Győrben. A kezdésre nagyjából megtelt a budapesti MVM Dome, a szombati 14 800 néző után a helyosztókon még ennél is többen, 15 400-an váltottak jegyet. Parádés hangulat várta a csapatokat, már a bemelegítés kezdetekor.

Ambros Martín a pályafutása utolsó meccsén védő Leynaud-val kezdett a kapuban, Oftedal irányított, mellette Kristiansen és Hansen volt a két átlövő. Blohm játszott a beálló poszton, Schatzl és Lukács a két szélen. 

Négy percnek kellett eltelnie az első Leynaud-bravúrhoz: addig fej fej mellett haladtak a csapatok. Majd még egy védést bemutatott a francia, és mivel Kristiansen pontosan lőtte a hetest, öt perc után a meccs során először megszerezte a vezetést az ETO. Gulldén, a 2016-os BL-döntő hőse már két gólnál járt a norvégoknál. 

Egy önfeláldozó labdára vetődéssel kezdődött az az akció, amelynek végén megszületett a Győr hatodik gólja, Lukács kihasználta a ziccert. De nem nőtt az előny. Oftedal pillanatokkal később lépésgyanús egyéni akcióval hagyta állva Tomorit, majd dobta be a labdát Lunde kapujába. Tomori nem hagyta szó nélkül az esetet, reklamált, feleslegesen. Hansen góljával lett először három közte. Lunde, az elődöntő norvég hőse addig egyetlen lövést sem védett. 

Martín elkezdte forgatni a csapatát, Hansent Rju váltotta, a koreai egy gyenge lövéssel kezdett, pedig meg lehetett volna a négygólos előny. Lett helyette kettő Gulldén pontos hétméterese után. Bő negyedóra után fogott labdát Lunde, majd Knedlíková egyre csökkentette a különbséget, és Dahl ki is egyenlített. Elolvadt a Győr előnye. 10-7-ről lett 10-10. 

Sőt, ha Gulldén nem a kapufára lövi a hetest, átvehette volna a vezetést a címvédő. Ez be is következett, a kiváló formában játszó Knedlíková szerezte meg a 11. norvég gólt. Martín azon nyomban időt kért. Nem változott a Győr helyzete, pontosabban romlott. Jerábková, majd Andersen lövésével hirtelen ellépett a Vipers. 6-0-s rohamot kivágva fordított a címvédő. Több mint 11 percen keresztül maradt gólképtelen az ETO. 

Anne Mette Hansenre nagyon ügyeltek a norvég védők: 

Fotó: Dömötör Csaba

Visszajött az ETO, a háromból csak egy lett a hátrány. Közben Lunde elkezdett védeni, ezért nem tudott egyenlíteni a Győr. Sőt, a dudaszó pillanatában Mörk állította be az első félidő végeredményét: 15-13 a Vipersnek. 

A második félidőre kapust cserélt a Győr: Leynaud helyett Solberg érkezett, és nem miatta, de szép lassan, de annál látványosabban elkezdődött az ETO feltámadása. Szűk három perc után már egyenlő volt az állás. Jerábkovát nem lehetett megállítani, már a hatodik góljánál járt a korábbi érdi átlövő. Mörk is beleszólt a meccsbe, a sziszifuszi munkával kiharcolt egyenlítés után megint ellépett hárommal a Vipers, sőt néggyel. Ez volt az eddigi legnagyobb különbség.

Nem játszott jól Martín csapata, be-becsúsztak technikai hibák, a beálló megjátszása a legritkább esetben sikerült, Oftedal gyakran túlvállalta magát, az átlövőposzton sokat variált a Győr edzője. A szélsők pedig ugyanazok maradtak, mint az elődöntőben. Igyekezett, kapaszkodott az ETO, de a védekezése nem akart összeállni, támadásban pedig ad hoc jelleggel tette a dolgát. Bő negyedórával a vége előtt 25-22-es Vipers-előnynél nem maradt más választása Martínnak, mint az időkérés.

Ez sem hatott, legalábbis rövid távon nem. Glauser személyében már a harmadik kapussal próbálkozott a Győr, Martín rendületlenül kereste, de nem találta a megoldást.  Kcvesebb, mint tíz perc volt hátra, amikor még mindig hárommal ment a Vipers, és semmi sem utalt arra, hogy változik a meccs menete. Linn Blohm gólja után felrobbant az aréna, a felzárkózás utolsó esélyét érezte meg a közönség 29-27-es norvég előnynél. 

Ugyanezek a hangok más tónusban szóltak, amikor Rjut kiküldték két percre. Ez felért egy Vipers-meccslabdával. Martínnak nem volt más választása, a harmadik időkéréssel ellőtte az utolsó esélyét. Estelle Nze Minko gólja jelentett reményt. Jerábkovát nem lehetett megállítani, és Lunde a legfontosabb pillanatokban védett. Elúszni látszott a hajó. És innen már nem volt visszaút. 33-31-re nyert a Vipers.

A 11 perces gólcsend az első félidőben túl sokba került a Győrnek, aztán már csak futott az eredmény után. A Vipers megérdemelten védte meg a címét. 

Magyar csapat nem nyert, de magyar játékos igen: Tomori Zsuzsanna remekül játszott a döntőben.

 Női kézilabda Bajnokok Ligája, Final Four, döntő: Győri Audi ETO–Vipers 31-33 (13-15). 

Borítókép: Tomori (fehér mezben) és Oftedal kemény csatát vívott egymással (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.