Bilbaóban véget ért a spanyolok szörnyű sorozata + videó

A nagy háromhetes kerékpáros-körversenyeken (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta) 121 szakasz ment le spanyol győzelem nélkül, a spanyol körön pedig 37, de Marc Soler (UAE Team Emirates) ma a Vuelta 5. szakaszán véget vetett ennek a szörnyű sorozatnak. Az összetettben a francia Rudy Molard (Groupama–FDJ) állt az élre, de az előző három Vueltán diadalmaskodó szlovén Primoz Roglicot (Jumbo–Visma) nem zavarja, hogy most meg kellett válnia a piros trikótól.

Magyar Nemzet
2022. 08. 24. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy kezdődött az idei spanyol kerékpáros-körverseny, hogy az első négy szakaszon a Jumbo–Visma versenyzői egymásnak adogatták az összetettben vezetőt megillető piros trikót. Ehhez alapvetően az kellett, hogy a nyitószakaszon a holland istálló nyerte meg a csapatidőfutamot, a keddi etapot pedig a Vuelta előző három kiírásában diadalmaskodó szlovén Primoz Roglic húzta be. Így a címvédő állt az élre, tizenhárom másodperccel megelőzve csapattársát, az amerikai Sepp Kusst, utána pedig az INEOS Grenadiers három versenyzője, a brit Ethan Hayter és Tao Geoghegan, valamint a francia színekben tekerő Pavel Sivakov már 26 másodperces hátránnyal következett. S amikor a szakasz után az újságírók megkérdezték Roglicot, szerdán úgy ügyeskednek-e, hogy Kuss is felhúzhassa a piros trikót, a szlovén hamiskásan mosolygott, és azt mondta: majd meglátjuk. De a Jumbo–Visma vezetése és Kuss is azt fejtegette, hogy nem szükséges végig maguknál tartani a piros trikót, a lényeg az, hogy a Vuelta legvégén náluk legyen.

Ma Irun és Bilbao között 187,2 kilométeres, dimbes-dombos, öt kategorizált emelkedővel megtűzdelt szakasz várt a mezőnyre, és a nehézségek a második 90 kilométeren jöttek: a Puerto de Gontzagarigana (3. kategória, 5,3 km, 4,5 százalékos meredekség), a Balcon de Bizkaia (3. kategória, 4,2 km, 5,6 százalék), az Alto de Morga (3. kategória, 8,6 km, 3,5 százalék), az Alto de Vivero (2. kategória, 4,6 km, 8 százalék) majd ismét az Alto de Vivero következett, a befutót viszont egy rövid lejtmenet után sík terepre tették a szervezők.

 

Hetven kilométer után szerveződött, majd össze is állt is egy 18 fős szökevénycsoport. Közülük a francia Rudy Molard (Groupama–FDJ) állt legjobban az összetettben, csakhamar átvette a vezetést virtuálisan, a boly előnye pedig bő öt percre nőtt. Tizenöt kilométerrel a vége előtt az Alto de Vivero második mászásán a spanyol Marc Soler (UAE Team Emirates) utolérte a fél perc előnyt összehozott brit Jake Stewartot (Groupama–FDJ), ugyanezzel a lendülettel elment mellette, és a lejtmenetet tíz másodperc előnnyel kezdhette. 

Szenzációs volt a hangulat az Alto de Viverón:

 

Ez szinte semmi, az üldözőből azonnal üldözött lett. Közben a főmezőnynek Rogliccsal együtt több mint négy perc volt a hátránya, a Jumbo–Visma lemondott a piros trikóról. Soler előnye pedig kitartott, ő nyerte meg a szakaszt, a bilbaói célban négy másodperccel megelőzve a mögötte sprintelők legjobbját, a dél-afrikai Daryl Impey-t (Israel–Premier Tech). 

A brit Fred Wright (Bahrain–Victorious) lett a harmadik, és ez neki nagy pech, mert ha másodikként ért volna be, akkor az időjóváírások miatt ő vette volna át a vezetést az összetettben. Így viszont a piros trikó a szakaszon negyedik Molard-ra került. Ami Roglicot egyáltalán nem zavarja, ő ma „pihenőnapot” tartott.

A szakaszgyőztes Marc Soler szörnyű spanyol sorozatnak vetett véget: a nagy háromhetes körversenyeken (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta) 121 szakasz ment le spanyol győzelem nélkül, a spanyol körversenyen pedig 37 szakasz. Két éve Ion Izagerre tudott győzni a Vuelta 6. szakaszán; itt volt az ideje, hogy valaki kövesse.

Vuelta, 5. szakasz, Irun–Bilbao, 187,2 km:
 1. Marc Soler (spanyol, UAE Team Emirates) 4:15:23 óra
2. Daryl Impey (dél-afrikai, Israel–Premier Tech) 4 másodperc hátrány
3. Fred Wright (brit, Bahrain Victorius) azonos idővel
4. Rudy Molard (francia, Groupama–FDJ) a. i.
5. Lawson Craddock (amerikai, BikeExchange–Jayco) a. i.
6. Nikias Arndt (német, DSM) a. i.
...23. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 5:09 perc h.

Az összetett élcsoportja:
1. Molard 16:07:22 óra
2. Wright 2 mp hátrány
3. Arndt 1:09 perc h.
4. Craddock 2:27 p h.
5. Roglic 4:09 p h.

Csütörtökön a Bilbao és Pico Jano közötti 181,2 kilométer, majd annak végén hegyi befutó vár a mezőnyre a 77. Vuelta a Espanán, amely összesen 3280 kilométert tesz meg, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

Borítókép: Örülhetnek a spanyolok, Marc Soler véget vetett a rossz sorozatuknak (Forrás: Twitter/Velon CC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.