Kerékpáros Székelyföld-reklám

Emlékezetes versenyek, csodálatos tájak, zökkenőmentes rendezés bizonyította: a székely kerékpáros-körverseny megérett arra, hogy a Eurosport kínálatába kerüljön. A 16. Tour of Seklerland lengyel győzelemmel ért véget Csíkszeredában.

2022. 08. 14. 16:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolas Dalla Valle bravúrja foglalta keretbe a 16. Székelyföldi kerékpáros-körverseny ötszakaszos küzdelemsorozatát: az olasz kerekes nyerte a debreceni nyitóetapot, majd ugyanő ért célba elsőként az öt nappal későbbi csíkszeredai finisben is. Összetettben ezzel együtt sem sikerült a 44. helynél előrébb végeznie, a versenyben a lengyel Szymon Rekita diadalmaskodott. Ezzel immár harmadik alkalommal végzett lengyel kerékpározó az élen, 2020-ban Jakub Kaczmarek, tavaly Alan Banaszek, most pedig a Voster ATS versenyzője, Rekita győzött. Az idei utolsó szakasz magyar dobogóst is hozott, Karl Ádám (Epronex Hungary) a győztessel azonos idővel harmadikként ért célba, összesítésben pedig a kilencedik helyen végzett. 

A lengyelek biztosan elégedettek a Novák Károly Eduárd kerékpáros paralimpiai bajnok – ma Románia sportminisztere – és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda akkori polgármestere kezdeményezéseként 2006-ban regionális versenyként útjára indított székely körversennyel. A 18 csapat vezetője és versenyzői – 104-en kezdték, 96-an fejezték be a futamot – egyöntetűen elismeréssel adóztak a szervezők előtt, akik maximálisan kihasználva a székelyföldi domborzat szépségeit, varázslatos és faggatós útvonalakat állítottak össze, és még az időjárás-felelőssel is sikerült szinte teljes paktumot kötniük. Az eső csak a végső eredményhirdetést mosta el, egyébként zavartalan körülmények között tekerhettek a kerekezők. 

Mint ismeretes, a mezőnyt kedden, augusztus 9-én Debrecenben a Nagyerdei-stadion mellől lőtték el, és ez önmagában hatalmas premiernek számít a verseny történetében: ez volt ugyanis az első külföldi rajtszínhely. A debreceni indulás eredeténél egy Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter és Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere közötti 2022. januári  megbeszélés áll, ahol felmerült a két ország közötti sportegyüttműködés gyors és látványos fellendítésének kérdése. A székelyföldi körverseny magyarországi indításának ötletét akkor vetette fel Lukács László, Novák kabinetfőnöke – ma már „csak” a Tour of Seklerland versenyigazgatója –, az elképzelést mindenki azonnal elfogadta, így a részletek is rekordsebességgel kerültek tető alá. Az M4 Sport által is élőben közvetített hajdúsági körözést követően a mezőny indult is Erdélybe, másnap 13 órától ugyanis már Marosvásárhely főterén kellett rajthoz állnia.  

Az összesen 684 kilométer hosszú útvonal a Marosvásárhely–Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely–Csíkszereda útvonalon kanyargott, útba ejtve Székelyföld több ikonikusnak számító látványosságát. A régió nagyobb városaiba való érkezés kisebb népünnepélyt jelentett. Azon meg inkább csak nevetett a romániai magyar közvélemény, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat liberális párti képviselői nem szavazták meg a város által a versenyre szánt költségvetést, azzal érvelve, hogy nem létező régióról nem lehet versenyt elnevezni, ezért aztán arra pénzt sem lehet áldozni. 

 

A román közbeszédben egyelőre magát makacsul tartó tézisre – miszerint Székelyföld nem létezik – talán már jövőre érkezik a csattanós válasz. Úgy tűnik ugyanis, hogy már „csak” pénzkérdés, konkrétan 600 ezer euró kérdése, hogy műsorra tűzi-e a versenyt a Eurosport. 

– A verseny révén egységes, összehangolt Székelyföld-marketinget valósíthatunk meg, aminek a megfelelő dimenzionálását természetesen elsősorban a tévéközvetítések révén lehet megvalósítani. A kerékpársport nem véletlenül nőtte ki magát, mindenütt világmarketinget társítanak mellé, és mi is ezt a hullámot szeretnénk meglovagolni. Képzeljük csak el: egy héten át negyven nyelven Székelyföldről beszélnének a hatalmas nézettségű csatornán – tartja Lukács László. 

Az idei futam után a versenyigazgató kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy csakis profi forgatókönyvvel, színvonalas ismertetőfilmekkel szabad jelentkezni, hogy a világ pontosan értesüljön, mikor hol halad el a konvoj, és ott éppen mi látható. A 2022-es Tour of Seklerland során bebizonyosodott: készen állnak a feladatra.

 

Borítókép: Szymon Rekita (középen) lett a körverseny győztese (Fotó: Székelyhon.ro/Pinti Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.