Volkswagenről szuperautóra váltott a Formula–1-es pilóta a közúton + videó

Azt, hogy a Ferrari milyen autóval rukkol ki az idei Formula–1-es világbajnokságon, majd a maranellói istálló február 14-i bemutatóján láthatjuk meg. A csapat spanyol pilótája, Carlos Sainz viszont azt megmutatta, hogy a közúton milyen Ferrari volánja mögé ül be.

Magyar Nemzet
2023. 01. 26. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Sainz szerdán a YouTube-csatornáján mutatta meg az új autóját, ami egy limitált kiadású Ferrari, mindössze 1600 darabot gyártottak belőle. Egy Ferrari 812 Competizione modellről van szó, amelyben 6,5 literes, V12-es szívó benzinmotor található, és 819 lóerős teljesítményre képes. A 812 Competizione nettó tömege 1487 kilogramm, 38 kilogrammal könnyebb a 812 Superfasthoz képest. A 100 km/órás sebességre 2,85 másodperc alatt gyorsul fel, 200 km/órára 7,5 másodperc alatt, míg a végsebessége 340 km/óra.

Carlos Sainz
Carlos Sainz új autója, a Ferrari 812 Competizione 

Bármilyen hihetetlen, a 28 éves Sainznak – bár használatra kapott autókat csapataitól – a tulajdonában eddig csak egy Volkswagen Golf volt, amit még a szülei vettek neki a 18. születésnapjára.

Most ezt a Ferrarit – bevallása szerint álmai autóját – még 2021 decemberében rendelte meg, az extrákat és a grafitszürke színt ő választotta ki, s több mint egy évet kellett várina rá. Ám nem ajándékba kapta a Ferraritól, hanem ő maga fizette ki az árát, ami hozzávetőleg 700 ezer dollár, mintegy 250 millió forint lehetett – ha nem kapott némi kedvezményt…

– Nem hiszem el, hogy ez az enyém, srácok! – kiáltott fel Sainz, amikor birtokba vette az új autóját. Ami igazán személyre szabott, hiszen a szőnyeget az 55-ös szám díszíti, Sainz Formula–1-es rajtszáma, és rögtön szembetűnő helyre van begravírozva egy „Smooth Operator” felirat is.

Carlos Sainz, a dalos pacsirta

 A 2019-es Magyar Nagydíjon, amelyen Sainz ötödik lett, a leintés után Sade 1984-es, „Smooth Operator” című számát kezdte énekelni. Pedig mint utóbb bevallotta, akkor még azt sem tudta, mit jelent a dal címe – sármőrt. De előtte a Brit Nagydíj hétvégéjén sokszor hallotta a rádióban, és megtetszett neki.

– A hungaroringi verseny után ezt a számot énekeltem, anélkül, hogy tudtam volna, mi is igazából a smooth operator. Aztán elmagyarázták nekem. Majd rájöttem, hogy talán tudok is azonosulni ezzel, ebből némi humort gyártva magam körül. Félreértés ne essék, nem azért énekelem, mert magam annak tartom! – magyarázta akkoriban Sainz; mindenesetre azóta ráragadt a sármőr becenév. 

S ha jó helyen ért be a célba, a folytatásban is többször is dalra fakadt:

Eredetiben azért valamivel jobban hangzik a dal:

Azt azért jegyezzük meg, hogy a mostani bemutató Carlos Sainz YouTube-csatornáján a promóció része, mert a múlt héten már látták Madridban vezetni az autóját, s a hírek szerint már karácsony előtt átvehette.

A Ferrari jelenleg egyébként is a csapat háromnapos bemelegítő tesztjét tartja Fioranóban, ahol a versenyzők a 2021-es autóval köröznek. Kedden a tesztpilóta Robert Shwartzman gyakorolt, szerdán pedig Carlos Sainz. A spanyol esős pályán kezdett, és bár délután némileg javultak a körülmények – az autójára már száraz pályás abroncsok is felkerültek –, később újra leszakadt az ég. Ez persze nem vetette vissza Sainz lelkesedését, aki a nap során összesen 119 kört (354 kilométert) teljesített, vagyis valamivel több, mint egy átlagos F1-es versenytávot. A tesztet ma Charles Leclerc zárja.

Carlos Sainz tavaly Formula–1-es pályafutása 150. futamán szerezte meg első futamgyőzelmét, a majdnem roncsderbibe torkollott Brit Nagydíjat nyerte meg. A vb-n a pontversenyt az ötödik helyen zárta.

Borítókép: Carlos Sainz tavaly novemberben a Brazil Nagydíjon elért harmadik helye után kapott trófeával (Forrás: Twitter/Carlos Sainz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.