Szörnyű baleset és roncsderbi vezette fel Sainz első győzelmét

A ferraris Carlos Sainz Formula–1-es pályafutása 150. futamán megszerezte első futamgyőzelmét. A spanyol pilóta nyerte a majdnem roncsderbibe torkollott Brit Nagydíjat, mögötte Sergio Pérez és Lewis Hamilton végzett a második és harmadik helyen vasárnap.

2022. 07. 03. 18:29
775832097
Alfa Romeo Chinese driver Zhou Guanyu is seen in the crash barriers during an incident at the star during the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 3, 2022. (Photo by Ben Stansall / AFP) Fotó: AFP

A ferraris Carlos Sainz Formula–1-es pályafutása 150. futamán megszerezte első futamgyőzelmét. A spanyol pilóta nyerte a majdnem roncsderbibe torkollott Brit Nagydíjat, mögötte Sergio Pérez és Lewis Hamilton végzett a második és harmadik helyen vasárnap.

Carlos Sainz (Ferrari) 150. F1-es versenyhétvégéjét pályafutása első pole pozíciójával ünnepelte, szombaton, az utolsó pillanatban happolta el az első rajthelyet az időmérőt egyébként uraló (Red Bull) elől. A harmadik Charles Leclerc (Ferrari) lett, mögéje Sergio Pérez (Red Bull), Lewis Hamilton (Mercedes) és Lando Norris (McLaren) sorakozhatott fel a rajtrácsra.

A spanyol pilóta a futamon nem örülhetett sokáig az első helynek, ugyanis Verstappen lerajtolta őt, a másik Ferrarit vezető Leclerc mellett pedig Hamilton húzott el. A mezőny hátsó traktusaiban sajnos nem az előzéseké volt a főszerep. Valóságos roncsderbi vette kezdetét, George Russell (Mercedes), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Alex Albon (Williams) azonnal kiesett, és több autó is megsérült. 

Csou balesete az elmúlt évek egyik legijesztőbb jelenete volt. A kínai autóját Russell találta el, az Alfa Romeo felfordult, hosszú-hosszú métereken csúszott így végig a pályán és a kavicságyon, majd a gumifal felett átpördülve a lelátókat szegélyező kerítés állította meg. A 23 éves pilóta szerencsére jól van, nincsenek súlyos sérülései és egy csontja sem tört el, kiengedték az orvosi központból. Albonnak is kivizsgálásra volt szüksége, őt helikopterrel kórházba szállították.

A roncsok eltakarítása és a falak helyreállításának érdekében leintették a futamot, 56 perc elteltével az eredeti rajtsorrendben indították újra – tehát Sainz sorakozott fel az első helyre.

A Ferrari versenyzője a második startnál jobban figyelt, és agresszíven védekezett Verstappennel szemben, majd megérkezett a nyakukra Pérez is. A mexikói előzni nem tudott, ezután Leclerc-rel került csatába. A két pilóta autója többször is összeért, amit Pérez Red Bullja nem úszott meg szárazon, az első szárnya sérült meg, emiatt már a 6. körben kihajtott a bokszba. Norris és Hamilton néhány körön belül oda- és visszaelőzte egymást – a két brit csinálta a show-t a hazai közönségnek.

Sainz másfél másodpercre ellépett az élen, Verstappen a 8. körre azonban felzárkózott mögé. A spanyol versenyző nem bírta a nyomást, kicsúszott a pályáról, így a holland simán megelőzte a 10. körben.

Verstappen hirtelen lelassult, Sainz el is ment mellette a 12. körben. A hollandnak az abroncsaival voltak problémái, így kiviharzott a bokszba egy új szettért. A csere után a hatodik helyre jött vissza, de a folytatásban is szenvedett az autóval.

 

Az éllovas Sainz lassúsága miatt Leclerc megállás nélkül panaszkodott, azért kardoskodva, hogy csapattársa engedje el őt. Közben Hamilton is egyre közelebb lopta magát a ferraris duóhoz. A 21. körben az olasz istálló megoldotta a pilótái problémáját, Sainzt kihívták a bokszba.

Leclerc a 25. körben állt ki cserélni, Hamilton örökölte meg az első helyet. A monacói a csapattársa mögé jött vissza, és a Ferrari ezúttal szabad utat adott a harcnak. Nem lett belőle csata, Sainz végül elengedte Leclerc-t. Hamilton a 34. körig remek időket autózott az elhasznált abroncsain, majd kereket cserélt, és három másodperccel Sainz mögé jött vissza.

Leclerc magabiztosan, három másodperccel ellépett az élen, de a futam tartogatott még egy nagy csavart, aminek a monacói utólag aligha örül. Ugyanis a 39. körben Esteban Ocon Alpine-ja lelassult, és a francia nem tudott biztonságos helyre lehúzódni, ezért beküldték a biztonsági autót, amely a 43. körig vezette a mezőnyt. Közben Leclerc-en kívül szinte az összes pilóta lágy gumikra váltott.

Az újraindítás előtt Hamilton a Mercedes tempójában bízott, abban reménykedett, hogy mindkét Ferrarit le tudja vadászni. Ehelyett viszont Pérez érkezett meg Hamilton nyakába, és Sainz is megtámadta Leclerc-t, majdnem összeértek. Sainz végül megelőzte a csapattársát, ahogy Pérez is Hamiltont.

Ezután Pérez és Leclerc akadt egymásra, de az ő csatájukból Hamilton jött ki nevető harmadikként a 46. körben. De néhány kanyarral később mindketten visszaelőzték a hétszeres világbajnokot, elképesztő kavarodás vette kezdetét.

775832097
Sainz első futamgyőzelmét ünneplik a Ferrari szerelői Fotó: AFP

Sainz a hátralévő körökben zavartalanul autózott az élen, Pérez megtartotta a második helyet, míg Hamilton és Leclerc újra és újra összecsapott a harmadikért. Sainz végül az első pole pozícióját követően az első futamgyőzelmét is besöpörte, Pérez és Hamilton locsolta őt pezsgővel a dobogón. A pontszerzők további sorrendje: Leclerc, Fernando Alonso (Alpine), Norris, Verstappen, Mick Schumacher (Haas), Sebastian Vettel (Aston Martin) és Kevin Magnussen (Haas). 

Sainzon kívül a sokat kritizált Schumacher is megtört így egy sikertelen sorozatot: harminc verseny után megszerezte első pontjait a Formula–1-ben.

A mezőny a jövő hétvégén Ausztriába látogat.

Végeredmény, Brit Nagydíj, Silverstone (52 kör, 306,198 km, a pontszerzők):
 1. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:21:20.440 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 3.779 másodperc hátrány
 3. (brit, Mercedes) 6.225 mp h.
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 8.546 mp h.
 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 9.571 mp h.
 6. Lando Norris (brit, McLaren) 11.943 mp h.
 7. Max Verstappen (holland, Red Bull) 18.777 mp h.
 8. Mick Schumacher (német, Haas) 18.995 mp h.
 9. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 22.356 mp h.
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 24.590 mp h.
    leggyorsabb kör: Hamilton (1:30.510 perc, 52. kör)

    A vb-pontversenyek állása 10 futam után (még 12 van hátra):
    versenyzők:
 1. Verstappen 181 pont
 2. Pérez 147
 3. Leclerc 138
 4. Sainz 127
 5. George Russell (brit, Mercedes) 111
 6. Hamilton 93
 7. Norris 58
 8. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
 9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 39
10. Alonso 28
11. Magnussen 16
12. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 16
13. Vettel 15
14. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 15
15. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 11
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 5
17. Schumacher 4
18. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 3
19. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 3
    csapatok:
 1. Red Bull 328 pont
 2. Ferrari 265
 3. Mercedes 204
 4. McLaren 73
 5. Alpine 67
 6. Alfa Romeo 51
 7. Alpha Tauri 27
 8. Haas 20
 9. Aston Martin 18
10. Williams 3

Borítókép: Csou Kuan-jü összetört Alfa Romeója (Fotó: Ben Stansall/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.