Fellázadtak a csapatok, nem versenyeztek a Tour de Hongrie mai szakaszán!

Váratlan fejlemény a Tour de Hongrie-n: a csöpögő esőben a csapatok úgy döntöttek, hogy nem kívánnak versenyezni a magyar kerékpáros körverseny mai, budapesti záró szakaszán! A viadal az utolsó napi penzumot fél távra csökkentve békés körözéssel ért véget. Eisenkrammer Károly főszervező megdöbbent, elmondta, ő nem így döntött volna.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 11:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága váratlan közleménnyel jelentkezett a mai budapesti zárószakasz előtt:

„Neutralizálják a Tour de Hongrie utolsó szakaszát! Az időjárás és a csúszóssá váló pálya miatt a csapatok aggodalmukat fejezték ki a szervezőknek, akik ennek fényében a neutralizálás mellett döntöttek. A körözés 12.00-kor indul, a versenyzők nyolc kört tesznek meg – nem lesznek részhajrák, nem hirdetnek szakaszgyőztest, az összetett végeredménye a tegnapi marad!”

A csapatok döntése után Eisenkrammer Károly főszervező a döbbenetét kifejezve nyilatkozott az M4 Sport kamerája előtt:

– Mi mindent megtettünk, hogy a mezőny biztonságos körülmények közepette versenyezhessen. Nagyon kellemetlen ez, sír minden szemünk… Én nem így döntöttem volna a csapatok helyében, de ők ezt megtehetik – fogalmazott Eisenkrammer Károly.

Nem úgy zárul a Tour de Hongrie, ahogy eltervezték

Az eredeti terv az volt, hogy a Tour de Hongrie fővárosunk alapításának 150. évfordulóján egy 150 kilométeres etappal tér vissza Budapestre. A mezőny a budai rakparton, a Császár–Komjádi Uszoda elől indul útnak, majd Budapest legikonikusabb látványosságai előtt tizenhat kört tesz meg. 

„A Gellért-hegy, a budai Várnegyed, a Széchenyi Lánchíd, a Parlament és a Margit-sziget egyaránt festői hátteret biztosítanak a vélhetően sprintbefutóval végződő szakasznak” – ezt vélelmezték a szervezők.

 

A döntés – amely megosztotta a versenyzőket – azért is kellemetlen lett számunkra, mert a Tour de Hongrie-ről 190 országban számolnak be a televíziós csatornák. S nyilván éles versenyt szerettek volna látni. A Tour de Hongrie-n mindenesetre a világ 18 legjobb, WorldTeam besorolású csapata közül kilenc itt volt nálunk, több olyan versenyzővel, akik a Tour de France-ra készülnek, és a csapatvezetők nem akarták megkockáztatni, hogy a sztárjaik elesnek és komolyan megsérülnek.

Reggel egyébként az amatőrök kipróbálták a pályát. A Császár-Komjádi Uszoda elől induló és oda is érkező 9,5 kilométeres körpályát 9 órakor a borús, hideg idő és szemerkélő eső ellenére mintegy 300 vállalkozó szellemű kerékpáros tekerte végig Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely és a magyar körverseny főszervezője, Eisenkrammer Károly társaságában. 

Az M4 Sporton a közvetítés azonban jobb híján a szombati szakasz ismétlésével kezdődött meg… A mezőny aztán délben elindult a lassú, békés körözésre, így ért véget az idei magyar kerékpáros körverseny.

 – Ez volt a legbölcsebb döntés. Természetesen mindannyian versenyezni akartunk, sprintelni a győzelemért, ebben az időjárásban azonban ez bukásokhoz vezetett volna. Versenyzőként egyet kell értenünk a döntéssel, amely a mi biztonságunkat szolgálja. Jobb egy kicsit lassan tekerni, mint egyáltalán nem tekerni, a nézők pedig látnak minket, fényképeket készíthetnek a verseny minden rizikója nélkül – nyilatkozta az MTI-nek napjaink egyik legjobb sprintere, a holland Fabio Jakobsen (Soudal–Quick Step), aki az idei Tour de Hongrie-n megnyerte a második szakaszt.

Az idei Tour de Hongrie-n az összetett és a kategóriák végeredményét a szombati dobogókői szakasz alapján hirdették ki: a sárga trikót a svájci Marc Hirschi viheti haza, Dina Márton pedig az összetett legjobb pozícióját elfoglaló magyarként fehér trikós lett.

Ezek még a szombati eredményhirdetés fotói:

A 44. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:
1. Marc Hirschi (svájci, UAE) 17:19:28 óra (sárga trikó)
2. Ben Tulett (brit, Ineos Grenadiers) 10 másodperc hátrány
3. Yannis Voisard (svájci, Tudor) 13 mp h.
...17. Dina Márton (ATT Investments) 1:11 perc hátrány

Marc Hirschi nyerte meg a Tour de Hongrie-t Fotó: Tourdehongrie.hu

További trikósok:
piros (hegyi pontverseny): Sebastian Schönberger (osztrák, Human Powered Health)
zöld (pontverseny): Matús Stocek (szlovák, ATT Investments)
fehér (az összetett legjobb magyarja): Dina Márton

Borítókép: A csapatok úgy döntöttek, hogy nem versenyeznek (Forrás: Facebook/Tour de Hongrie)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.