A Giro d’Italián nem ijedtek meg az esőtől, miként ma Budapesten + videó

A Giro d’Italia mai kilencedik szakaszán 35 kilométeres egyéni időfutamot rendeztek, amit a belga Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step) nyert meg egy másodperc előnnyel, és visszavette az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikót. De a verseny nagyon szoros, izgalmas folytatás elé nézünk.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 17:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia, a háromhetes olasz kerékpáros-körverseny mai 9. szakaszán Savignano sul Rubicone és Cesena között 35 kilométeres egyéni időfutam várt a mezőnyre, s emlékezhettünk arra, hogy a Giro május 6-án is egy ilyen „műfajjal” indult. Azt a 19,6 kilométeres szakaszt a belga Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step), az összetett egyik nagy esélyese nyerte meg az olasz Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) és a portugál Joao Almeida (UAE Team Emirates) előtt, 22 és 29 másodpercet verve rájuk is. A kétszeres időfutam-világbajnok Ganna azóta már kiszállt a versenyből koronavírus-fertőzés miatt, de a Vueltán címvédő, világbajnok Evenepoel most új riválisokat kapott, mégpedig olyanokat, akik az összetett versenyben is komoly tényezőnek számítanak. Az Ineos Grenadiers két brit klasszisáról beszélünk: a 2018-as Tour de France-győztes, már 36 éves Geraint Thomasról és a 2020-as Girón győztes Tao Geoghegan Hartról. S ami az összetettet illeti, az idei olasz körverseny előtt Evenepoel és a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic (Jumbo–Visma) párharcát vártuk, és a szlovén klasszis is ott van az élmezőnyben.

A mai időfutamon Thomas nagyon jó időt ment, s ugyan a később induló Evenepoel megelőzte, azonban csak egyetlen másodperccel került elé. A Soudal–Quick Step versenyzője nem erre számított, jóval biztosabb szakaszgyőzelemre, csóválta is a fejét. Bevallotta, rosszul oszotta be az erejét. De az összetettben visszavette az éllovast megillető rózsaszín trikót a norvég Andreas Leknessundtól (DSM). De Thomas, Roglic és Geoghegan Hart is egy percen belül van hozzá képest, izgalmas folytatás elé nézünk.

A Giro d’Italia egyetlen magyar versenyzője, Fetter Erik (EOLO–Kometa) az 57. helyen zárt a 163 fős mezőnyben; az első időfutamon 70. lett. Fetter az összetettben a 125. helyet foglalja el.

Megjegyzendő, hogy a Giro d’Italia mai szakaszán esett az eső, az elején zuhogott, a pálya pedig végig vizes, csúszós volt. Ám fel sem vetődött, hogy a kerékpárosok nem akarnak tekerni, miként történt a Tour de Hongrie mai budapesti zárószakaszán...

Giro d’Ialia, 9. szakasz, Savignano sul Rubicone-Cesena, 35 km, időfutam:
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal–Quick Step) 41:24 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 1 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) 2 mp h.
…6. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 17 mp h.
…57. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 3:27 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Evenepoel 34:33:42 óra
2. Thomas 45 másodperc hátrány
3. Roglic 47 mp h.
4. Geoghegan Hart 50 mp h.
5. Joao Almeida (portugál, UAE) 1:07 p h.
…125. Fetter 1:26:41 ó h.

Az olasz körversenyen hétfőn szünnapot tartanak. A 106. Giro d’Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

Borítókép: Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step) visszavette a rózsaszín trikót (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.