Melóra késztettük Kanadát, erre lehet építeni a hoki-vb-n

A magyar jégkorong-válogatott utolsó világbajnoki felkészülési mérkőzésén 5-2-es vereséget szenvedett Kanadától. A végeredmény is vállalható, sőt a meccs bizonyos szakaszaiban a magyar csapat kimondottan jól játszott. Erre a teljesítményre már lehet építeni a mieinknek szombaton, a Dánia elleni találkozóval kezdődő finnországi A csoportos világbajnokságon.

2023. 05. 09. 21:10
GARÁT Zsombor
Jégkorong - Magyarország-Kanada Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telt ház nem volt az MVM Dome-ban, úgy tizenötezren lehetett Európa egyik legnagyobb sportcsarnokában, de a rekord így is megdőlt: még sohasem szurkoltak annyian a helyszínen a magyar jégkorong-válogatottnak, mint kedd este a Kanada elleni világbajnoki felkészülési mérkőzésen. Amit persze nyugodtan nevezhetünk gálameccsnek is, s nem csak a miliő, a hangulat után, a sportág tanítómesterei ellen mindig megtiszteltetés játszani.

A mieinknek ez hatodszor adatott meg, negyedszer barátságos meccsen, s kétszer világbajnokságon is játszhattunk Kanadával. Az első találkozó, még 2004 februárjából, különösen emlékezetes, hiszen két harmadon át vezettünk a sportág nagy hatalma ellen. 

A találkozón a magyar válogatottból négyen is jubiláltak, Sofron István a 150., Hári János, Kóger Dániel és Nagy Krisztián pedig a 100. mérkőzését játszotta a nemzeti csapatban.

A vezetés ezúttal is megadatott. A 6. percben Erdély Csanád tálalt Sofron elé, aki közelről elemi erővel vágta a korongot a meglepett kanadai kapus, Sam Montembeault hálójába. S még csak azt sem mondhattuk, hogy mázli, a magyar válogatott kiválóan, nagy tempóban, elszántan és bátran kezdte a meccset. 

Sajnos sokáig nem örülhettünk az előnynek, Samy Blais alig több egy perc múlva egyenlített. A magyar válogatott ezután is jól játszott, ám Cody Glass 17. percben szerzett góljának köszönhetően Kanada fordított az első szünet előtt (1-2).

Örömmel láttuk, hogy az erő és a lelkesedés is kitartott a folytatásra. A magyar válogatottnak három nagy lehetősége is akadt az egyenlítésre. Előbb Pozsgai került helyzetbe, majd Stipsicz és Fejes egyenesen ziccerbe, kár, hogy mindhárom kimaradt. Persze mindhárman hátvédek, nem a góllövés az első számú feladatuk. Lawson Crouse bezzeg nem hibázott, irgalmatlanul nagy gólt ütött (1-3). Ezután még Erdély is kihagyott egy nagy helyzetet, amit ismét Glass büntetett meg (1-4), majd Hári is elszalasztott egy lehetőséget, így háromgólos hátrányból kezdtük az utolsó harmadot.

Ez a különbség. Mezőnyben a mieink egyenrangú ellenfelei voltak Kanadának, de a kapu előtt rendre megmutatkozott a minőségi különbség. Negyven perc után a mieink 21 lövésből egyet, a kanadaiak viszont 20-ból négy gólt szereztek.

A helyzetek a záróharmadban is megvoltak, s noha emberelőnyből ezúttal sem sikerült betalálni, annyi igazán járt a mieinknek, hogy egy lövés után a korong éppen Galló elé csorgott le, aki fonákkal az üres kapuba helyezett (2-4). Kanada nem akarta mindenáron megbüntetni e találatot, a végén kissé átgondolatlan kapuslehozatal miatt mégis kaptunk még egy gólt (2-5).

A vereség ellenére dicséret illeti a magyar válogatottat. Előrebocsáthatjuk, ha a világbajnokságon mind a hét mérkőzést ilyen iramban, küzdőszellemben játsszuk, akkor szinte elképzelhetetlen, hogy kiessünk az elitből. De persze ne áltassuk magunkat, téthelyzetben lényegesen nehezebb lesz, erőn felül kell teljesíteni a bennmaradáshoz.

Magyarország–Kanada 2-5 (1-2, 0-2, 1-1)
Gólszerzők: Sofron (6.), Galló (49.), illetve Blais (8.), Glass (17., 36., 58.), Crouse (27.)

A magyar válogatott felkészülési mérkőzései:

Április 5.: Magyarország–Ukrajna 0-1
Április 6.: Magyarország–Ukrajna 1-4
Április 14.: Magyarország–Japán 5-2
Április 15.: Magyarország–Japán 0-3
Április 20.: Lengyelország–Magyarország 4-2
Április 21.: Lengyelország–Magyarország 3-2
Április 25.: Nagy-Britannia–Magyarország 7-4
Április 26.: Nagy-Britannia–Magyarország  3-2
Május 3.: Magyarország–Szlovénia 0-4
Május 4.: Magyarország–Szlovénia 2-4
Május 9.: Magyarország–Kanada 2-5

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében:

Május 13., szombat, 15.20: Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap, 11.20: Magyarország–USA
Május 16., kedd, 19.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: A kanadaiakat is meglepte a mieink derekas helytállása (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.