Ezen múlhat a Ferencváros Bajnokok Ligája-győzelme

Klujber Katrin egy mondatban foglalta össze a Bajnokok Ligája-elődöntő tanulságait: a jobbátlövő szerint nem történt semmi különleges, csak a metzi csoda folytatódott. Szucsánszki Zita csapatkapitány előretekintett, megosztott egy-két nevet, aki döntő lehet a címvédő Vipers ellen. A közönséget egyikük sem hagyta ki a sorból. A regeneráció kiemelten fontos lesz a döntő előtt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 12:48
null
20230603 Budapest FTC Esbjerg női kézilabda Final Four Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha semleges pályán rendeznék a Vipers–Ferencváros női kézilabda Bajnokok Ligája-döntőt, tízből legalább hétszer a norvég sztárcsapat nyerne. A két keret között minőségi különbség tátong, a legutóbbi két Final Fourt a norvég együttes nyerte, a Fradi idén jár először a BL négyes döntőjében. A tapasztalat a Vipers mellett szól. A közönség viszont, ahogy az Esbjerg elleni elődöntőben is, a Fradit támogatja, Elek Gábortól Klujber Katrinon keresztül Szucsánszki Zita csapatkapitányig mindenki mondott egy-két szót az MVM Dome-ban átélt eufóriáról. Bíró Blanka volt a leginkább konkrét, a kapus nem cifrázta, kijelentette, hogy ezt jelenti a Ferencváros

Bíró Blanka nem cifrázta, tudja, mit jelent a Ferencváros. Fotó: Mirkó István

A kérdés persze az, hogy a harmincon túl levő kulcsemberek hogyan regenerálódnak életük egyik legfontosabb meccse előtt. Elek Gábor említette, hogy Andrea Lekics volt a csapatának a legjobbja. A szerb irányító 35 éves, az elődöntő első félidejében a világ egyik legjobb játékosát, Henny Reistadot szemmel s főképp lábbal követő csapatkapitány, a szezon végén visszavonuló csapatkapitány, Szucsánszki Zita 36. A szerb beálló, az ellenfél védőivel az Esbjerg elleni győztes gól előtt is emberfeletti küzdelmet folytató Dragana Cvijics 32. A védelem oszlopa, Tomori Zsuzsanna is túl van a harmincon, a Győrrel négyszer, a Vipers színeiben egyszeres BL-győztes védekezőspecialista 35 éves. 

Egy döntetlen, egy vereség

A Fradi idén kétszer játszott a Vipers ellen a csoportkörben: a hazai meccsen 26-26-os döntetlent ért el a norvég bajnok ellen, azon a találkozón sérülés miatt Bíró Blanka, Szöllősi-Zácsik Szandra, Alicia Stolle és Kovacsics Anikó sem játszott. Utóbbi most sem állhat rendelkezésre, a többiek viszont igen. Az idegenbeli meccsen az FTC többször is vezetett, végül egy góllal, 27-26-ra kikapott Norvégiában. Emily Bölk volt a mezőny legeredményesebb játékosa, a Fradi német átlövője nyolc, az ellenfélnél Vjahirjeva és Jerábková is hét-hét gólt szerzett.

Az ő esetükben a regeneráció kiemelt jelentőségű, különösen azért, mert a Vipers fiatalabb sorral áll fel, és a címvédő a tőle megszokott tempókézilabdát fogja erőltetni, azaz futásra kényszeríti a Ferencvárost. Nem véletlenül mondta mindenki az elődöntő után, hogy le kell lassítani a Viperst, másként nincsen esély a legutóbbi két Final Four győztese ellen.

– Mi lehet a kulcs? A Lunde-faktor. Ismerjük a legendás norvég kapust, ahogy ő is ismer minket. Lehetetlen ilyenkor újat mutatnia a másiknak, mi megpróbáljuk. Anna Vjahirjeva a világ egyik legjobb játékosa, borzasztó sokat tud ebből a játékból. Vannak ágyúkkal rendelkező hatalmas lövők a Vipers keretében, és Jamina Roberts sem cselez rosszul, a Vipers szélsői sokat és gyorsan futnak. Hát, nagyjából ennyit az ellenfélről – jellemezte a mai ellenfelet Szucsánszki.

Katrine Lunde 43 éves, már hat BL-t nyert, a világ valaha volt egyik legjobb kapusára felkészülni szinte lehetetlen. A kézilabdázás Messijeként említett orosz világsztár, az olimpiai bajnok jobbátlövő, Anna Vjahirjeva 28 éves, a korábbi érdi, svéd válogatott Jamina Roberts 33, a tavalyi Final Four MVP-jének megválasztott irányító, Markéta Jerábková még csak 27. A szélsők között a Győr ellen a hétméteresek értékesítésével kitűnő korábbi ETO-játékos, Jana Knedlikova képviseli a rutint a maga 33 évével, a többiek fiatalabbak. Az exsiófoki Katerina Jezic kereken harmincéves, ő nagyon élt a Győr ellen.

A Fradi előtt álló feladat, kevesebb mint egy nap pihenéssel, szinte emberfeletti. A közönség és Dragana Cvijics lelkesedése a Final Four-újonc mellett szól. A szerb beálló az elődöntő után kijelentette, hogy akár már most lejátszaná a döntőt. Csak bírja erővel.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, döntő: FTC-Rail Cargo Hungaria–Vipers Kristiansand 18.00 (tv: Sport 1), a harmadik helyért: Győri Audi ETO–Esbjerg 15.15 (tv: Sport 1).

Borítókép: Ha Cvijics lelkesedésén múlna, a Fradi megnyerné a BL-t (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.