Férfikézilabda BL: magyar szereplő is örülhet a végén

A hétvégén rendezik Kölnben a férfikézilabda BL Final Fourt. Triplázhat a Barcelona, de akár odaérhet a Máthé Dominikkal felálló Paris SG is a férfikézilabda BL négyes döntőjén. Esélyek, tudnivalók.

2023. 06. 17. 9:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén magyar csapat részvétele nélkül rendezik a férfikézilabda BL négyes döntőjét, a kölni Final Fourt. A Telekom Veszprém és az OTP Bank Pick Szeged egy ágra került a nyolcaddöntőben, a párharc egy sima és egy szorosabb veszprémi győzelemmel zárult. A legjobb négy közé jutásért a lengyel Kielcét két nekifutásból egyszer sem tudta legyőzni a Veszprém, a hazai döntetlen után idegenben simán kikapott, így 2021 után ismét magyar csapatok nélkül rendezik a Final Fourt.

LIGETVÁRI Patrik; PECHMALBEC, Dragan
Ligetvári és Mahé, a veszprémi túlerő sem bírt a kielcei Igor Karacsiccsal a férfikézilabda BL negyeddöntőjében. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Tud-e ismételni a Barcelona kézilabdacsapata a BL-ben?

Idén a tavalyi és tavalyelőtti győztes Barcelona mellett az újonc Magdeburg, a Máthé Dominikkel felálló Paris SG és a Veszprémet kiejtő Kielce lesz tagja a négyes mezőnynek. Az első elődöntőben a Barcelona a Magdeburg (tv: Sport 1, 15.15), 18 órától a Paris SG a Kielce ellen játszik (tv: Sport 1).

Az első meccs favoritja a 25 BL-mérkőzés óta veretlen Barcelona. Ugyanakkor a Magdeburgot nem lehet leírni, az előző szezon Bundesliga-bajnoka a legutóbbi három Barca-vereségből kettőt idézett elő elő: tavalyi és a tavalyelőtti Super Globe-tornán is a Magdeburg nyert.

A Magdeburgnak nincsen veszítenivalója: az egykori keletnémet város csapata 2021-ben megnyerte az Európa-ligát, tavaly döntőt játszott ugyanabban a sorozatban Chema Rodríguez Benficája ellen, nem mellesleg megnyerte a német bajnokságot. Idén szép győzelmekkel menetelt Kölnbe: a Paris SG-t idegenben, a Veszprémet hazai pályán győzte le meggyőző játékkal, a play-off meccsen a lengyel Plockon jutott túl a Köln felé vezető úton.

Az utóbbi időben a holland jobbátlövő, a magyarokkal a 2022-es hazai Eb-n is kibabráló, Kay Smits mellett két izlandi, Ómar Ingi Magnússon és Gisli Kristjansson, valamint a dán beálló, Magnus Saugstrup a legveszélyesebb.

A Barcelonánál jobban eloszlik a teher. A BL-mezőny talán legjobb kapuspárosa Gonzalo Pérez de Vargas és a dán Emil Nielsen mellett a két spanyol, a jobbszélső, Aleix Gómez és a beálló, Artur Parera is minőséget képvisel. A nyáron Veszprémbe igazoló francia világbajnok beálló, Ludovic Fabregas , és a szintén francia, a jobbátlövő, Dika Mem, a balátlövő, Timothey N’Guessan mellett a horvát irányító, a Vardarral egyszer, a Barcelonával kétszeres győztes Luka Cindric is egykori klubjában játszik.

Dika Mem legszebb pillanatai a szezonban:

Világválogatott szintű kerettel dolgozhat a korábbi veszprémi edző, Carlos Ortega. A cél természetesen a címvédés, a mesterhármas. Korábban a Vardar Szkopje, a Kielce és a Kiel próbálkozott a címvédéssel, ez egyiküknek sem jött össze. Tavaly a Barca megtörte a sorozatot, idén újabb rekordért hajtanak a katalánok. A BL hagyományos lebonyolításában 1996 és 2000 között fordult elő, hogy a Barcelona háromszor is tudott nyerni. Itt az újabb lehetőség a triplázásra.

Melyik csapat a férfikézilabda BL legnagyobb esélyese?

A tapasztalat és a szezonban mutatott játék alapján a Barcelona. A katalánokat a Kielce–Paris SG mérkőzés győztese szorongathatja meg a döntőben. Talán éppen úgy, mint tavaly, amikor kétszeri hosszabbítás után hétméteresekkel dőlt el a BL-trófea sorsa. Alex Dujsebajev lövését védte Pérez de Vargas, ezzel nyert, védte meg a címét a Barcelona.

A Kielce idén a csőd szélén táncolt, szükség volt egy jótékony magyar tőkeinjekcióra: a Telekom Veszprém kivásárolta a szerződéséből Nedim Remilit, a francia jobbátlövőért kapott pénzből, és később Lengyelország egyik leggazdagabb emberének hathatós támogatásával végül a Kielce megmenekült. A korábban a Szegeddel összehozott Talant Dujsebajev vezeti a csapatot, a negyeddöntőben a Veszprém is megtapasztalhatta, hogy milyen szinten dolgozik a korábbi magyar kapitány. A 2016-os győztes a két Dujsebajev testvér, Alex és Daniel mellett Igor Karacsics, a kapus, Andreas Wolff, a csapatkapitány, Arkadiusz Moryto és a beálló Artyom Karaljok tapasztalatára is építhet.

Karabatic nem lesz ott a pályán. Fotó: AFP/Patrik Stollarz

Először a Paris SG ellen. klubja minden szezon előtt érzékeny veszteségeket szenved el. Tavaly nyáron Vincent Gérard, Nédim Rémili és Benoit Kounkoud távozott, de a híres spanyol edző, a Vardar Szkopjéval 2017-ben győztes Raul González minden évben remek csapatot épít Párizsban. Korábbi szkopjei tanítványa, a lett óriás, a 2015 centiméter magas jobbátlövő, Dainis Kristopans is a PSG-t erősíti, csakúgy, mint Kamil Syprzak és a holland irányító, Luc Steins.

Nikola Karabatic sérülés miatt nem lehet ott Kölnben, de ha a PSG megnyerné a Final Fourt, ő lesz a kézilabdában az első játékos, aki az eddigi három (Montpellier – 2003; Kiel – 2007, Barcelona – 2015) után egy negyedik klubbal is megnyeri a BL-t. A Veszprémből a szezon közben távozott szerb Petar Nenadics a bakonyiakkal tett sikertelen kísérletek után a PSG-vel jutna fel a csúcsra.

A tavalyi hétméteres-párbaj Kölnben:

Borítókép: A Paris SG-t erősítő Máthé Dominik képviseli a magyar kézilabdát Kölnben (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila) 

 


 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.