Tekintélyes párossal készül a magyar válogatott a csehek ellen

Ma negyeddöntőt játszik a női Európa-bajnokságon a magyar kosárlabda-válogatott Csehországgal Ljubljanában. A tét több mint az elődöntő, majd az érem lehetősége, a siker egyben olimpiai selejtezőt is jelentene. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint reális az esély a bravúros szereplésre, ami elődöntőt és olimpiai selejtezőt jelentene.

2023. 06. 22. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a legtöbbször, most is evés közben jött meg az étvágy. Amikor az Európa-bajnokság kezdete előtt a szövetség és a magyar csapat vezetői a továbbjutást határozták meg célként, konkrét helyezés nem hangzott el, de mindenki inkább a csoport második vagy harmadik helyére gondolt. A címvédő szerbek elsősége szinte megkérdőjelezhetetlennek tűnt, ám összejött a bravúr, a harmadik körben a magyar válogatott legyőzte a favoritot, az élen végzett, és ez már új célok megfogalmazására is feljogosítja.

Határ Bernadett (44) védekezésben remekel Fotó: fiba.com

A negyeddöntőbe jutással például Székely Norbert együttese már világbajnoki selejtezősnek mondhatja magát, és ha bekerül az Eb legjobb öt csapatába – a franciák mellett –, akkor indulhat a jövő februári olimpiai selejtezőben, ami komoly előrelépés a magyar női kosárlabda életében. Ennek érdekében a negyeddöntő vesztesei szombaton „alsóházi rájátszást vívnak”, és ennek két győztese csap össze az ötödik helyért a vasárnapi záró napon. Abban persze mindenki reménykedik, hogy ebben Kiss Virágék nem lesznek érdekeltek, és ők a hétvégén éremért csatáznak majd.

 

Ehhez az kell, hogy a mai negyeddöntőben legyőzze a csoportkört követő keresztbejátszás során a görögöket három ponttal felülmúló cseh válogatottat. A magyar játékosok három nap pihenő után lépnek pályára, és Székely Norbert szövetségi kapitány igyekezett megfelelően kitölteni ezt az időt. Hétfőn szó szerint pihenhettek a játékosok, kirándultak a Bledi-tóhoz, kedden és szerdán viszont edzettek egyet-egyet, emellett videón elemezték a csehek játékát. A keddi gyakorláson nem vett részt a tavaly műtött térdét kímélő Határ Bernadett, a szerbek elleni csoportmeccset lábproblémák miatt kihagyó Goree Cyesha ugyanakkor az edzés egy részében bekapcsolódott a munkába, de minden bizonnyal csak a meccs reggelén dől el, hogy pályára léphet-e a negyeddöntőben.

Székely Norbert nehéz mérkőzésre számít   Fotó: fiba.com

– Sok lábon álló és gyors csapat a cseh válogatott, amely bátran vállalkozik a hárompontos dobásokra, betörésekre, gyakran váltogatja a védekezését, és mindenre fel kell készülnünk – mondta lapunknak Székely Norbert. – Szerintem olyan ellenféllel lesz dolgunk, amely ellen van reális esélyünk a győzelemre, ha a mi akaratunk és filozófiánk szerint zajlik a mérkőzés. Európában a franciák és a spanyolok mellett a csehek és a magyarok arattak szép sikereket az utánpótlástornákon az elmúlt években, most eldől, hogy felnőtté érve melyik ország lehet az eredményesebb. Természetesen van, amivel meg szeretnénk őket lepni, de a legfontosabb az lesz, hogy amit tudunk, azt nagyon jól csináljuk meg.

 

A cseh válogatott elsősorban az egységes csapatjátékával jutott el a negyeddöntőig, de akad benne több olyan kosaras, akire nem árt odafigyelni. Ilyen az irányító, a Cegléd korábbi, a spanyol Zaragoza jelenlegi játékosa, Petra Holesínská, az ő semlegesítése kulcskérdés lesz. Emellett persze az ellenfélnek is van ki, illetve kik miatt aggódnia. A két magyar center, Határ Bernadett és Kiss Virág tekintélyes párost alkot a palánkok alatt, előbbi elsősorban a lepattanók szedésében jeleskedik, utóbbi emellett rendre a magyar válogatott legjobb pontszerzői közé is tartozik. A FIBA szakértője a szövetség honlapján azt írta, Kiss Virágnak komoly az esélye arra, hogy a torna végén bekerüljön az Európa-bajnokság legjobb ötösébe. Ha ott lesz, akkor az azt jelenti, hogy a magyar válogatott is révbe ér, ám egyelőre kár ennyire előre szaladni. Előbb le kell győzni a cseheket.

Ha a magyarok megnyerik a negyeddöntőt, akkor a pénteki szünnap után a szombati elődöntőben a spanyol–német csata győztese következik. Ha viszont Székely Norbert együttese kikap a nyolc között, akkor szombaton a spanyol–német összecsapás vesztese vár rá az olimpiai selejtezőt jelentő 5. helyért kiírt rájátszásban.

Női Európa-bajnokság, negyeddöntő: Magyarország–Csehország, Ljubljana, 12.15 (tv.: M4 Sport), Belgium–Szerbia 15.00, Franciaország–Montenegró 18.00, Spanyolország–Németország 20.45.

Borítókép: Kiss Virág az Eb egész mezőnyében a legjobbak közé tartozik (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.