Sima vereség a selejtezőn, de nem csak a csapatnak jelent ez búcsút

Az olimpiai előselejtező tornán a lengyelországi Gliwicében a magyar férfiválogatottnak tizenhat ponttal kellett volna nyernie a bosnyákok ellen a továbbjutáshoz a harmadik fordulóban, ám erre egy pillanatig sem volt esélye. Az ellenfél gyorsan elhúzott, a szünetre már tekintélyes előnyt dolgozott ki, a második félidő pedig nem volt több puszta formalitásnál, 103-78 lett a vége. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány már a torna előtt sejtelmesen nyilatkozott a jövőjéről, könnyen lehet, hogy búcsúzik a posztjától.

2023. 08. 16. 22:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerű volt a képlet: tizenhat ponttal legyőzzük Bosznia-Hercegovinát, és a keresztbeverések miatt megkaparintjuk a csoport második helyét, amivel továbbjutunk. Gondot csupán az jelentett, hogy ezt kimondani vagy leírni könnyű volt, megvalósítani annál nehezebb az NBA- és Euroliga-játékosokat felvonultató bosnyákok ellen… Egyébként is, a lengyelektől és a portugáloktól elszenvedett két vereség nem szolgált biztató jelként a Gliwicében zajló olimpiai előselejtezőn. Különösen úgy, hogy az egész mezőnyben a bosnyákok kerete tűnt a legerősebbnek, és ezt hamarosan meg is tapasztalták a magyar játékosok, akik mire feleszméltek, perceken belül 16-3-as hátrányban találták magukat. Dzanan Musa, a Real Madrid sztárja akkor szerzett pontot, amikor akart, az ellenfél fizikai fölénye bántóan nagy volt: a tizenkét játékos közül csak egy nem érte el a két méteres magasságot.

Dzanan Musa kiemelkedett a mezőnyből  Fotó: fiba.com

Az első negyedben a magyar együttes védekezése lényegében nem létezett, a támadások sem igen sikerültek, így hamar eldőlt, hogy a hátralévő idő nem több puszta formalitásnál. A roppant tartalékos magyar válogatott elfogyott a torna harmadik meccsére, ami azért is sajnálatos, mert az elsőn a lengyelek ellen nagyon jól teljesített a hét hiányzó alapember ellenére. Most Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány már a szünet előtt pályára küldött két húsz év alatti fiatalt is, Csuti Kornélt és Csataljay Pétert, ezzel is jelezve, itt már a jövő érdekli, nem ennek a meccsnek a megnyerése.

 

Kérdés persze, hogy ez a jövő a sajátja-e, ugyanis a torna előtt és alatt több sejtelmes nyilatkozatot is tett egy korszak végéről, búcsúról, amelyek arról árulkodtak, hogy kapitányi pályafutásának ez az olimpiai előselejtező az utolsó állomása, nem az itt elért eredmények miatt. Szemlátomást nem is törte meg a szünetben az, hogy az ellenfél 57-28-ra vezetett, ami a kapott és a dobott pontok szempontjából is borzasztónak számított. Ugyanakkor az is tény, hogy ezzel a rotációval és ilyen erős ellenféllel szemben ezen nem lehetett meglepődni…

A második félidő csak arról szólt, hogy a szabályok miatt le kellett játszani. A harmadik negyedben Perl Zoltán pontjaival sikerült harmincon tartani a különbséget, de ennek már nem volt semmi jelentősége. Értékelhető kosárlabda már nem zajlott a pályán, a bosnyákok nem vették már komolyan a meccset, a magyar játékosok beletörődtek a vereségbe, amellyel a csoport utolsó helyén végeztek. Ezzel búcsúztak az olimpiai előselejtezőtől, de mint szó volt róla, nagyon valószínű, hogy a búcsú nem csak a csapatra igaz.

Olimpiai előselejtező, B csoport: Magyarország–Bosznia-Hercegovina 78-103 (16-36, 12-21, 24-26, 20-26), Lengyelország–Portugália 78-65, a csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6, 2. Bosznia-Hercegovina 5, 3. Portugália 4, 4. Magyarország 3.

Borítókép: A kép csalóka, ezt a mérkőzést nem a magyar csapat uralta (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.