A magyar légiósok egyetlen gólt hoztak össze, azt is tizenegyesből

Lezajlott az Európa-bajnoki selejtezők két szeptemberi köre, és a légiósok visszatértek a klubcsapataikhoz. Mások nem voltak tagjai a válogatott keretnek, de történt velük a hét végén említésre méltó. Összességében ez a hétvége nem a magyar légiósokról szólt, de szerencsére azért akadt néhány kivétel. Szokásos összefoglalónkban megmutatjuk, hogyan teljesítettek a külföldön futballozó magyar játékosok.

2023. 09. 18. 5:20
SOCCER: AUG 19 Leagues Cup Third Place Match - Philadelphia Union vs Monterrey
1610630504 CHESTER, PA - AUGUST 19: Philadelphia Union midfielder Déniel Gazdag (10) shoots the ball during the Leagues Cup Third Place Match between Monterrey and the Philadelphia Union on August 19, 2023, at Subaru Park in Chester, PA. (Photo by Andy Lewis/Icon Sportswire via Getty Images) Fotó: Getty Images/Andy Lewis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a magyar légiósok szóba kerülnek, akkor manapság azonnal ugrik be elsőként. Érthető, hiszen ő a legmagasabban jegyzett magyar labdarúgó, igazi sztárcsapatban futballozik, így a légiósok közül az ő szereplését kíséri a legnagyobb figyelem. Ezúttal a Wolwerhampton elleni bajnoki meccsen a szünetig a Liverpool Szoboszlaival együtt gyengén játszott, ám Jürgen Klopp a második félidőre átszervezte a csapatát, a magyar középpályást kissé hátrébb vonta, ami bejött, és Szoboszlai feljavult teljesítménye is volt a 3-1-es győzelem kulcsa.

Szoboszlai Dominik a legtekintélyesebb a légiósok között. Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis

először nem játszotta végig a Bournemouth mérkőzését. Amúgy nagy megtiszteltetés érte, amelyért komolyan megdolgozott: a héten derült ki, hogy a magyar válogatott 19 éves balhátvédjét választották meg az AFC Bournemouthnál az elmúlt hónap legjobb játékosának. Twitteren szavazhattak a szurkolók a legjobbra, és Kerkez a voksok 35,7 százalékát gyűjtötte be. Természetesen kezdett a Chelsea ellen hazai pályán, a végeredmény 0-0 lett, Kerkez Milost a 74. percben cserélték le, csapata pedig öt forduló után is nyeretlen a Premier League-ben. Az angol harmadosztályban a Barnsley 2-0-ra verte a Burtont, Callum Styles nem került be a győztes csapat keretébe.

 

Régen lett annyira szegényes a magyar légiósok mérlege a Bundesligában, mint most. A lehetséges hatból csak egy lépett pályára, ő sem lehetett boldog. Ő akit csak az vigasztalhatott, hogy végigjátszotta otthon a Freiburg meccsét, amelyet a Dortmund nyert meg 4-2-re. Az RB Leipzig hosszú idő után lépett pályára először magyar futballista nélkül: a csehek elleni válogatott mérkőzésen megsérült, mintegy tíz hetet kell kihagynia, viszont visszatért a tavaly októberi sérüléséből, de egyelőre csak a kispadig jutott. még mindig lábadozik, az Union Berlin nélküle kapott ki 2-1-re Wolfsburgban, pedig a Hoffenheim kispadját koptatta Kölnben, a társai 3-1-re nyertek.

Cipruson nőtt a magyar légiósok száma

A német másodosztályban a Hamburg Németh Andrást a 63. percben bevetve kapott ki 2-1-re az Elversberg vendégeként, a Hertha viszont 3-0-ra győzött a Braunschweig ellen, mindhárom fiát szerepeltette, Palkó és Márton kezdett, Bence a 40. percben állt be Palkó helyére, Mártont  70. percben cserélte az édesapja. És, ha már második vonal: Belgiumban a Lommel Vancsa Zalánnal a csatársorban kapott ki a Dander otthonában, az olasz Serie B-ben nem kezdett a Barival 1-1-re végző Pisában, a 61. percben beállt, a 89. percben pedig második sárga lappal kiállították. Balogh Botond a Parma kispadjáról nézhette, ahogyan társai 5-0-ra lelépik idegenben Catanzarót.

Varga Kevin ismét a légiósok számát gyarapítja. Fotó: Dvsc.hu

A ciprusi élvonalban háromra nőtt a magyar légiósok száma. Az AEK Larnaca 3-2-re múlta felül az Othellosz Athineu együttesét, Gyurcsó Ádám a 63. percben volt részese a sikernek, az Omonia Nicosia pedig Lang Ádámmal a védelmében játszott 0-0-t az AEL Limassol stadionjában. Hozzájuk csatlakozott a héten Varga Kevin: az Apollon Limassol hivatalosan is bejelentette, hogy megegyezett a legutóbb Debrecenben játszó, szabadon igazolható magyar válogatott szélsővel, a magyar válogatott szélső 2024 májusáig írt alá, viszont lehetősége lesz akár két évvel is meghosszabbítania a szerződését, a hét végén még nem lépett pályára.

Már Japánban is van magyar légiós

A svájci első osztályban Bolla Bendegúz kezdett új csapatában, a Servette-ben, amely 4-1-re nyert a Bulle vendégeként, a magyar légiós 79 percet tölthetett a pályán. Romániában a Universitatea Craiova 2-1-re legyőzte a Sepsi OSK-t, Kecskés Ákos és Varga Roland is csereként szállt be a vesztes csapatba. Mocsi Attila viszont végigjátszotta a török Rizesport meccsét a Konyaspor otthonában, és 2-1-es sikert ünnepelhetett. Az izraeli Ligat ha’Al esedékes fordulójában a Maccabi Bnei Raina a Maccabi Tel-Aviv vendége volt, Koszta Márkot is bevetve a végeredmény 1-1 lett, a magyar csatár végig a gyepen lehetett. A francia első osztályban a Le Havre Loic Nego nélkül látogatott el a Lyonhoz.

Forrás: Twitter/Vissel Kobe

Európától távol mostantól már nem három, hanem négy magyar légiósra figyelhetünk. Dél-Koreában nem volt tagja az Ulszan Hyundai keretének, amely hazai pályán 1-1-re végzett a Tedzson együttesével. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a Kansas City Sallói Dánielt végig a pályán tartva 1-0-ra győzött Minnesotában, a Philadelphia Union pedig 2-2-t játszott a Keleti konferenciát vezető Cincinattival a saját pályáján, Gazdag Dániel kezdőként kiharcolt és értékesített egy büntetőt, s végig a pályán volt. Gazdag ebben az idényben már a tizedik tizenegyest értékesítette az MLS-ben, amivel új ligarekordot állított fel. A héten szerződött a japán élvonal egyik legerősebb csapatához, a Vissel Kobéhoz Vécsei Bálint, akivel a tavasz végén a Ferencváros nem hosszabbított szerződést. A magyar válogatott középpályás a Sanfrecce Hirosima otthonában mutatkozott be, a 71. percben állt be, a csapata pedig 2-0-ra kikapott. 

Borítókép: rekordot állított fel a góljával az MLS-ben (Andy Lewis/Icon Sportswire via Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.