A Barcelona nem élt a nagy lehetőséggel, várnia kell az ünnepléssel

A Bajnokok Ligája csoportkörének a 4. fordulójában a szerdai játéknapon két mérkőzést játszottak le kora este. Az egyiken a Borussia Dortmund okos játékkal legyőzte 2-0-ra a Newcastle Unitedet, és ezzel lépéselőnybe került az angolokkal szemben. A másikon a Barcelonának már egy pont is elég lett volna a továbbjutás kiharcolásához, ám az ünneplést elhalasztotta, ugyanis Hamburgban kikapott 1-0-ra az ukrán Sahtar Donyecktól.

2023. 11. 07. 20:41
null
Hamburg, 2023. november 7. Heorhij Szudakov, a Sahtar (b) és Gavi, a Barcelona játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, a H csoport negyedik fordulójában játszott Sahtar Donyeck - FC Barcelona mérkõzésen Hamburgban 2023. november 7-én. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőség kapujában állt a Barcelona a Bajnokok Ligája H csoportjában: ha idegenben egyetlen pontot elcsíp a Sahtar Donyeck ellen, már biztos a helye a tizenhat között. Idegenben játszottak az ukránok is, hiszen a háború miatt a saját stadionjukban nem rendezhetnek nemzetközi mérkőzést, ezért Hamburg adott otthont ennek a találkozónak. Ahogyan azt várni lehetett, a papíron vendég katalánok azonnal kézbe ragadták az irányítást, csaknem felbillent a pálya, annyira csak egy térfélre korlátozódott a játék. 

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer 

Ennek ellenére komoly helyzet nem alakult ki az ukrán kapu előtt, a házigazdák szórványos kontrái több veszélyt rejtettek magukban. Annyira, hogy egy pompás ellentámadás végén a 40. percben a Sahtar meg is szerezte a vezetést: Gocsoleisvili jobb oldalról érkező beadását Szikan Christensen mögül, nyolc méterről tökéletes ívben a bal felső sarokba fejelte – 1-0. Az ukránok a fordulást követően nagyobb önbizalommal futballoztak, gyakrabban mentek előre, ám a labdát továbbra is a Barcelona birtokolta többet, ez azonban továbbra is meddő fölény volt. Így nagy meglepetésre a katalánok kikaptak, így még várniuk kell a továbbjutás megünneplésével.

A roppant kiegyensúlyozott F csoportban kora este a Borussia Dortmund a Newcastle Unitedet fogadta. A két csapat a találkozót egyaránt négy ponttal várta, így nyilvánvaló volt, hogy a győztes lépéselőnybe kerül az utolsó két forduló előtt a másikkal szemben. A Dortmund hazai csapathoz illően próbált rohamozni, és az erőfeszítéseit siker is kísérte: a 26. percben Schlotterbeck rossz indítása után csak üggyel-bajjal jutott el az ellenfél tizenhatosáig, onnan aztán Sabitzer az ötös jobb oldala közeléből középre játszott, Füllkrug pedig négy méterről a léc alá lőtt – 1-0. 

FÜLLKRUG, Niclas
Füllkrug a gólját ünnepli. Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf 

A második félidő kimaradt angol ziccerrel indult, és kiegyenlítettebb lett a játék, az angolok komoly erőfeszítéseket tettek az egyenlítés érdekében. Erre ráfizettek, mert nagyon kinyíltak, és a 79. percben két német vezethette a labdát egy védőre egy kontra során, Brandt végül nem passzolt, hanem kicsit balról, tizenegy méterről a bal alsó sarokba lőtt – 2-0. A Dortmund ezzel a sikerrel megszerezte az áhított lépéselőnyt, de ebben a csoportban még semmit sem lehet biztosra venni.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló, kedd

E csoport:
Atlético Madrid (spanyol)–Celtic Glasgow (skót) 21.00

Lazio (olasz)–Feyenoord (holland) 21.00 (tv: Sport 2) 

a csoport állása: 1. Feyenoord 6 pont, 2. Atlético Madrid 5, 3. Lazio 4, 4. Celtic 1

F csoport: 
Borussia Dortmund (német)–Newcastle United (angol) 2-0 (1-0), gólszerzők: Füllkrug (26.), Brandt (79.)

AC Milan (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) 21.00 (M4 Sport)

a csoport állása: 1. Borussia Dortmund 7 (4 mérkőzés), 2. Paris Saint-Germain 6, 3. Newcastle United 4 (4 mérkőzés), 4. AC Milan 2

G csoport: 
Manchester City (angol)–Young Boys (svájci) 21.00 (Sport 1)

Crvena zvezda (szerb)–RB Leipzig (német) 21.00

a csoport állása: 1. Manchester City 9, 2. RB Leipzig 6, 3. Young Boys 1, 4. Crvena zvezda 1;

H csoport: 

Sahtar Donyeck (ukrán)–Barcelona (spanyol) 1-0 (1-0), gólszerző: Szikan (40.)

FC Porto (portugál)–Royal Antwerp (belga) 21.00

a csoport állása: 1. FC Barcelona 9 (4 mérkőzés), 2. FC Porto 6, 3. Sahtar Donyeck 3 (4 mérkőzés), 4. Royal Antwerp 0. 

Borítókép: A Barcelona játékosai nemigen tudtak kibontakozni az ukrán védők szorításában (Fotó: MTI/EPA/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.